Najlepszą rekomendacją powinna być dla Was informacja, że to jeden z ulubionych wypieków mojego Męża : ) Są zdecydowanie najlepsze, ale formowanie rogalików to zawsze moja zmora ..: ) Mimo to trudno się im oprzeć, więc często u nas goszczą. Polecam!!!
Składniki na ciasto (ok. 30 szt.):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 2/3 szklanki zimnej wody
- 2 łyżki oleju
Masło posiekać z mąką. Dodać zimną wodę, olej i szybko zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych
- białko + cukier trzcinowy do posypania
Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy delikatnie posypanej mąką. Dla ułatwienia rozdzielam je na dwie części i podczas formowania rogalików z pierwszej z nich, drugą trzymam nadal w lodówce. Z ciasta wyciąć trójkąty, na każdy z nich nałożyć łyżeczkę powideł, zwinąć rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch rogalików posmarować rozbełtanym białkiem, posypać cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 30 minut, do czasu aż się zarumienią.
Smacznego!
Wyglądają pysznie i też nie lubię piec rogali i w ogóle ciastek muffinek i form mini bo jakoś mi się to za długie zdaje wole ciasto hop na blache i do piekarnika 🙂 za to zjeść takiego zawijańca… nie trzeba mnie namawiać 🙂
Autor
Z jedzeniem też nie mam problemów 😀
Takich nie robiłam fajny skład na ciasto kruche i bez cukru będzie trzeba spróbować 🙂
Autor
Koniecznie 🙂
Pyszoty!!!
Autor
Super, że posmakowały 🙂
po prostu pyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂
Są boskie !!!! od lat kupowałam podobne w ulubionej cukierni do piątkowej kawusi ot taka tradycja z Mężem 🙂 ale teraz teraz już nigdy nie kupię, a upiekę, o niebo lepsze!!!
Autor
Bardzo mi miło 🙂 super tradycja 🙂
Idealne po prostu idealne do porannej kawki 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Nie pozostaje nic innego jak zrobić domowe powidła a z nimi te cudne rogaliki. To chyba będzie najlepszy duet 😋
Autor
O rety, będą już chyba ze dwa lata kiedy ostatnio robiłam domowe powidła… z domowymi na pewno Twoje rogaliki będą jeszcze pyszniejsze 🙂
Rogaliki pierwsza klasa 😋 Z domowymi powidłami są cudowne ☺
Autor
Cały czas żałuję, że sama nie zrobiłam tych powideł 😉 Pozdrawiam :*
Zrobiłam je ostatnio na weekend i były przepyszne! Wszystkim w rodzinie bardzo smakowały te kruche rogaliki 🙂 Pozdrawiam!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Mi nie za bardzo wyszły, natomiast po całym przygotowaniu zostały mi 3 szklanki mąki, nie za bardzo wiedziałam co z nią zrobić – odsypałam z powrotem do torebki.
Autor
? 😉
A zamiast kostki masla mozna dac kostke margaryny?
Autor
Tak, powinno się udać, ale smak się zmieni.