Kruche rogaliki z powidłami

Najlepszą rekomendacją powinna być dla Was informacja, że to jeden z ulubionych wypieków mojego Męża : ) Są zdecydowanie najlepsze, ale formowanie rogalików to zawsze moja zmora ..: ) Mimo to trudno się im oprzeć, więc często u nas goszczą. Polecam!!!


kruche-rogaliki-z-powidlami

Składniki na ciasto (ok. 30 szt.):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2/3 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki oleju

Masło posiekać z mąką. Dodać zimną wodę, olej i szybko zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • białko + cukier trzcinowy do posypania

Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy delikatnie posypanej mąką. Dla ułatwienia rozdzielam je na dwie części i podczas formowania rogalików z pierwszej z nich, drugą trzymam nadal w lodówce. Z ciasta wyciąć trójkąty, na każdy z nich nałożyć łyżeczkę powideł, zwinąć rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch rogalików posmarować rozbełtanym białkiem, posypać cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 30 minut, do czasu aż się zarumienią.

Smacznego!


rogaliki-z-powidlami-z-kruchego-ciasta

 

Komentarzy: 22

  1. Mary
    11 września 2016 / 11:21

    Wyglądają pysznie i też nie lubię piec rogali i w ogóle ciastek muffinek i form mini bo jakoś mi się to za długie zdaje wole ciasto hop na blache i do piekarnika 🙂 za to zjeść takiego zawijańca… nie trzeba mnie namawiać 🙂

    • Marta
      Autor
      11 września 2016 / 23:50

      Z jedzeniem też nie mam problemów 😀

  2. Monika
    11 września 2016 / 12:55

    Takich nie robiłam fajny skład na ciasto kruche i bez cukru będzie trzeba spróbować 🙂

    • Marta
      Autor
      11 września 2016 / 23:50

      Koniecznie 🙂

  3. Iwona
    11 września 2016 / 16:23

    Pyszoty!!!

    • Marta
      Autor
      11 września 2016 / 23:51

      Super, że posmakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      11 września 2016 / 23:51

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂

  4. Kaja
    11 września 2016 / 21:51

    Są boskie !!!! od lat kupowałam podobne w ulubionej cukierni do piątkowej kawusi ot taka tradycja z Mężem 🙂 ale teraz teraz już nigdy nie kupię, a upiekę, o niebo lepsze!!!

    • Marta
      Autor
      11 września 2016 / 23:53

      Bardzo mi miło 🙂 super tradycja 🙂

  5. Ola
    12 września 2016 / 10:38

    Idealne po prostu idealne do porannej kawki 🙂

    • Marta
      Autor
      12 września 2016 / 22:19

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  6. Majka
    12 września 2016 / 11:28

    Nie pozostaje nic innego jak zrobić domowe powidła a z nimi te cudne rogaliki. To chyba będzie najlepszy duet 😋

    • Marta
      Autor
      12 września 2016 / 22:21

      O rety, będą już chyba ze dwa lata kiedy ostatnio robiłam domowe powidła… z domowymi na pewno Twoje rogaliki będą jeszcze pyszniejsze 🙂

      • Majka
        28 września 2016 / 22:28

        Rogaliki pierwsza klasa 😋 Z domowymi powidłami są cudowne ☺

        • Marta
          Autor
          29 września 2016 / 11:36

          Cały czas żałuję, że sama nie zrobiłam tych powideł 😉 Pozdrawiam :*

  7. 16 września 2016 / 11:54

    Zrobiłam je ostatnio na weekend i były przepyszne! Wszystkim w rodzinie bardzo smakowały te kruche rogaliki 🙂 Pozdrawiam!

    • Marta
      Autor
      16 września 2016 / 20:55

      Bardzo mi miło 🙂

  8. Kasia (nie mylić z margaryną)
    14 lutego 2018 / 12:20

    Mi nie za bardzo wyszły, natomiast po całym przygotowaniu zostały mi 3 szklanki mąki, nie za bardzo wiedziałam co z nią zrobić – odsypałam z powrotem do torebki.

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2018 / 15:33

      ? 😉

  9. Ewelina
    1 listopada 2019 / 13:18

    A zamiast kostki masla mozna dac kostke margaryny?

    • Marta
      Autor
      4 listopada 2019 / 13:34

      Tak, powinno się udać, ale smak się zmieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 + 28 =