Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość truskawek, bo my nadal jesteśmy pochłonięci przez to owocowe szaleństwo i dodajemy je do wszystkiego ; ) Tym razem proponuję Wam bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z dodatkiem truskawek i serka mascarpone podejrzane tutaj. Polecam!
Składniki na kruche ciasto (blacha o wymiarach 25×30 cm):
- 550 g mąki pszennej krupczatki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 masła
- 3 jajka (użyłam rozmiar M)
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło i delikatnie rozetrzeć z mąką palcami. Na koniec dodać 3 jajka i szybko zagnieść ciasto. Używam w tym celu robota kuchennego, aby ciepłem dłoni nie rozgrzać za bardzo ciasta ; ) Ciasto powinno być miękkie i delikatne. Podzielić je w proporcjach 2/3 i 1/3 i mniejszą część przełożyć do zamrażarki. Większą część wykładamy na spód blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C (opcja grzałek góra-dół) i pieczemy przez ok. 15 min, aż ciasto się lekko zarumieni.
Składniki na serowe nadzienie:
- 250 g sera mascarpone
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki:
- 600 g truskawek
Mascarpone, jajka i cukier puder dokładnie miksujemy. Przekładamy na lekko przestudzony kruchy spód. Na serową masę przekładamy odszypułkowane i umyte truskawki pokrojone na mniejsze kawałki, a na truskawki ścieramy na dużych oczkach tarki schłodzone w zamrażarce ciasto.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 45-60 min. (w zależności od piekarnika, tak aby góra była ładnie zarumieniona).
Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego : )