Site icon marta-gotuje.pl

Kruche ciasto z truskawkami i mascarpone

Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość truskawek, bo my nadal jesteśmy pochłonięci przez to owocowe szaleństwo i dodajemy je do wszystkiego ; ) Tym razem proponuję Wam bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z dodatkiem truskawek i serka mascarpone podejrzane tutaj. Polecam!



Składniki na kruche ciasto (blacha o wymiarach 25×30 cm):

  • 550 g mąki pszennej krupczatki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 masła
  • 3 jajka (użyłam rozmiar M)

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło i delikatnie rozetrzeć z mąką palcami. Na koniec dodać 3 jajka i szybko zagnieść ciasto. Używam w tym celu robota kuchennego, aby ciepłem dłoni nie rozgrzać za bardzo ciasta ; ) Ciasto powinno być miękkie i delikatne. Podzielić je w proporcjach 2/3 i 1/3 i mniejszą część przełożyć do zamrażarki. Większą część wykładamy na spód blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C (opcja grzałek góra-dół) i pieczemy przez  ok. 15 min, aż ciasto się lekko zarumieni.

Składniki na serowe nadzienie:

Pozostałe składniki:

  • 600 g truskawek

Mascarpone, jajka i cukier puder dokładnie miksujemy. Przekładamy na lekko przestudzony kruchy spód. Na serową masę przekładamy odszypułkowane i umyte truskawki pokrojone na mniejsze kawałki, a na truskawki ścieramy na dużych oczkach tarki schłodzone w zamrażarce ciasto.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 45-60 min. (w zależności od piekarnika, tak aby góra była ładnie zarumieniona).
Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.

Smacznego : )

Exit mobile version