Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość truskawek, bo my nadal jesteśmy pochłonięci przez to owocowe szaleństwo i dodajemy je do wszystkiego ; ) Tym razem proponuję Wam bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z dodatkiem truskawek i serka mascarpone podejrzane tutaj. Polecam!
Składniki na kruche ciasto (blacha o wymiarach 25×30 cm):
- 550 g mąki pszennej krupczatki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 masła
- 3 jajka (użyłam rozmiar M)
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło i delikatnie rozetrzeć z mąką palcami. Na koniec dodać 3 jajka i szybko zagnieść ciasto. Używam w tym celu robota kuchennego, aby ciepłem dłoni nie rozgrzać za bardzo ciasta ; ) Ciasto powinno być miękkie i delikatne. Podzielić je w proporcjach 2/3 i 1/3 i mniejszą część przełożyć do zamrażarki. Większą część wykładamy na spód blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C (opcja grzałek góra-dół) i pieczemy przez ok. 15 min, aż ciasto się lekko zarumieni.
Składniki na serowe nadzienie:
- 250 g sera mascarpone
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki:
- 600 g truskawek
Mascarpone, jajka i cukier puder dokładnie miksujemy. Przekładamy na lekko przestudzony kruchy spód. Na serową masę przekładamy odszypułkowane i umyte truskawki pokrojone na mniejsze kawałki, a na truskawki ścieramy na dużych oczkach tarki schłodzone w zamrażarce ciasto.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 45-60 min. (w zależności od piekarnika, tak aby góra była ładnie zarumieniona).
Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego : )
Robiłam to ciasto w wersji z jagodami. Rewelacja 🙂
Autor
Rzeczywiście z jagodami też musi być pyszne 🙂
mniam! 🙂 jeszcze nic nie piekłam z truskawkami bo nie mam kiedy 🙁
Autor
Aniu musisz koniecznie to nadrobić 🙂 mam nadzieję, że znajdziesz trochę czasu 🙂
właśnie zajadam tonę truskawek i czereśni, pewnie noc przede mną, ale co tam;p
Autor
Sezon trwa tak krótko, ze trzeba korzystać 🙂
Truskawek nigdy dość 🙂 Zwłaszcza, że sezon jest stanowczo za krótki!
Autor
Dokładnie! tyle się czeka, a później tak szybko się kończą 🙁
Witam
Czy mozna uzyc mrozonych truskawek?
Autor
Tak, choć ja kroiłam je na mniejsze kawałki, dzięki czemu nie wystawały powyżej kruszonki, a z mrożonymi będzie ciężko 🙂
Rewelacyjne ciacho 😋 dzięki za przepis!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Mi niestety nie wyszło, masa się rozlala😤
Autor
Hmm, czy po tak długim czasie w piekarniku masa nadal była płynna? Nie bardzo mogę sobie to wyobrazić 🙂
No mnie też zastanawia, czy ta masa ie nie rozleje 🙄
Autor
Po godzinie w piekarniku nie ma opcji, aby ciasto było niedopieczone 😉
Przepyszne ciasto bardzo polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂