Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką z tradycyjnego przepisu mojej Mamy. Zamiast rabarbaru możecie wykorzystać również inne owoce np. porzeczki, wiśnie, agrest, czy maliny. Ciasto jest proste do zrobienia i każdemu smakuje. Delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Polecam!!!
Ciasto (blacha 32 x 23cm):
- 5 żółtek
- 250 g masła lub margaryny
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki (poza kakao) przełożyć do misy, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao, ponownie zagnieść. Wszystkie części owinąć folią spożywczą i przełożyć do zamrażarki na 10 co najmniej minut. Pierwszą jasną część zetrzeć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie zetrzeć ciemne ciasto.
Owoce:
- 350 g rabarbaru
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na cieście.
Bezowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać szklankę cukru. Sztywną, lśniącą pianę wyłożyć na owoce, wyrównać. Na wierzch zetrzeć pozostałe jasne ciasto. Piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170° C (termoobieg). Jeśli ciasto zacznie zbyt szybko się rumienić, pod koniec pieczenia przykryć je folią aluminiową.
Smacznego!
Film z przygotowania obejrzycie na moim kanale – zapraszam do subskrybowania 🙂
Zajrzyjcie na pozostałe przepisy na tradycyjne ciasta oraz mój Instagram .