Site icon marta-gotuje.pl

Kruche ciasto z rabarbarem i pianką

Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką z tradycyjnego przepisu mojej Mamy. Zamiast rabarbaru możecie wykorzystać również inne owoce np. porzeczki, wiśnie, agrest, czy maliny. Ciasto jest proste do zrobienia i każdemu smakuje. Delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Polecam!!!

Ciasto (blacha 32 x 23cm):

Wszystkie składniki (poza kakao) przełożyć do misy, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao, ponownie zagnieść. Wszystkie części owinąć folią spożywczą i przełożyć do zamrażarki na 10 co najmniej minut. Pierwszą jasną część zetrzeć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie zetrzeć ciemne ciasto.

Owoce:

Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na cieście.

Bezowa pianka:

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać szklankę cukru. Sztywną, lśniącą pianę wyłożyć na owoce, wyrównać. Na wierzch zetrzeć pozostałe jasne ciasto. Piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170° C (termoobieg). Jeśli ciasto zacznie zbyt szybko się rumienić, pod koniec pieczenia przykryć je folią aluminiową.

Smacznego!

Film z przygotowania obejrzycie na moim kanale – zapraszam do subskrybowania 🙂

Zajrzyjcie na pozostałe przepisy na tradycyjne ciasta oraz mój Instagram .

Exit mobile version