Site icon marta-gotuje.pl

Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką

Uwielbiam kruche ciasta z owocami, zwłaszcza w towarzystwie książki i popołudniowej herbaty ; ) Rabarbar z dodatkiem wanilii oraz pyszna migdałowa kruszonka współgrały ze sobą idealnie. Inspiracja tutaj. Polecam! 


Kruche ciasto z rabarbarem

Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej (np. krupczatki)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane, zimne masło oraz skórkę otartą z wyparzonej i wyszorowanej połówki cytryny. Szybko zagnieść ciasto (można wspomóc się robotem kuchennym). Ciasto przełożyć do lodówki na co najmniej jedną godzinę. Po tym czasie rozwałkować je i przełożyć do tortownicy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą), tak aby pokryło dno i boki do około połowy wysokości.

Składniki na nadzienie:

  • 700 g rabarbaru
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (ok. 2-3 cm). Laskę wanilii naciąć wzdłuż i nożem wyjąć ziarenka z jej środka. Wymieszać z cukrem, a następnie waniliową mieszanką zasypać kawałki rabarbaru. Po ok. 30 minutach powinien on puścić sok, który należy odlać.

Składniki na migdałową kruszonkę:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów (ok. 70 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 90 g roztopionego masła

Masło roztopić i połączyć z pozostałymi składnikami, formując palcami kruszonkę.

Ciasto w tortownicy wysypać bułką tartą, przełożyć na nie odsączony rabarbar, posypać przygotowaną kruszonką. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 C (termoobieg) i piec przez około 50 minut. Gdyby kruszonka za mocno nam się przypiekała, przykryć od góry folią aluminiową.

Smacznego : )





Exit mobile version