Uwielbiam kruche ciasta z owocami, zwłaszcza w towarzystwie książki i popołudniowej herbaty ; ) Rabarbar z dodatkiem wanilii oraz pyszna migdałowa kruszonka współgrały ze sobą idealnie. Inspiracja tutaj. Polecam!
Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 25 cm):
- 2 szklanki mąki pszennej (np. krupczatki)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane, zimne masło oraz skórkę otartą z wyparzonej i wyszorowanej połówki cytryny. Szybko zagnieść ciasto (można wspomóc się robotem kuchennym). Ciasto przełożyć do lodówki na co najmniej jedną godzinę. Po tym czasie rozwałkować je i przełożyć do tortownicy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą), tak aby pokryło dno i boki do około połowy wysokości.
Składniki na nadzienie:
- 700 g rabarbaru
- 1/3 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (ok. 2-3 cm). Laskę wanilii naciąć wzdłuż i nożem wyjąć ziarenka z jej środka. Wymieszać z cukrem, a następnie waniliową mieszanką zasypać kawałki rabarbaru. Po ok. 30 minutach powinien on puścić sok, który należy odlać.
Składniki na migdałową kruszonkę:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów (ok. 70 g)
- 1/2 szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego lub wanilinowego
- 90 g roztopionego masła
Masło roztopić i połączyć z pozostałymi składnikami, formując palcami kruszonkę.
Ciasto w tortownicy wysypać bułką tartą, przełożyć na nie odsączony rabarbar, posypać przygotowaną kruszonką. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 C (termoobieg) i piec przez około 50 minut. Gdyby kruszonka za mocno nam się przypiekała, przykryć od góry folią aluminiową.
Smacznego : )