Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką

Uwielbiam kruche ciasta z owocami, zwłaszcza w towarzystwie książki i popołudniowej herbaty ; ) Rabarbar z dodatkiem wanilii oraz pyszna migdałowa kruszonka współgrały ze sobą idealnie. Inspiracja tutaj. Polecam! 


Kruche ciasto z rabarbarem

Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej (np. krupczatki)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane, zimne masło oraz skórkę otartą z wyparzonej i wyszorowanej połówki cytryny. Szybko zagnieść ciasto (można wspomóc się robotem kuchennym). Ciasto przełożyć do lodówki na co najmniej jedną godzinę. Po tym czasie rozwałkować je i przełożyć do tortownicy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą), tak aby pokryło dno i boki do około połowy wysokości.

Składniki na nadzienie:

  • 700 g rabarbaru
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (ok. 2-3 cm). Laskę wanilii naciąć wzdłuż i nożem wyjąć ziarenka z jej środka. Wymieszać z cukrem, a następnie waniliową mieszanką zasypać kawałki rabarbaru. Po ok. 30 minutach powinien on puścić sok, który należy odlać.

Składniki na migdałową kruszonkę:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów (ok. 70 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 90 g roztopionego masła

Masło roztopić i połączyć z pozostałymi składnikami, formując palcami kruszonkę.

Ciasto w tortownicy wysypać bułką tartą, przełożyć na nie odsączony rabarbar, posypać przygotowaną kruszonką. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 C (termoobieg) i piec przez około 50 minut. Gdyby kruszonka za mocno nam się przypiekała, przykryć od góry folią aluminiową.

Smacznego : )


Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką


Rabarbalove

Komentarzy: 23

  1. 14 maja 2014 / 14:02

    Proste ale efektowne ciasto. Wygląda świetnie!

    • Marta
      Autor
      14 maja 2014 / 14:03

      Bardzo dziękuję 🙂 proste i do tego smaczne 😀

  2. 14 maja 2014 / 15:11

    Łączyłam już kiedyś rabarbar i migdały….bardzo smaczny duet 🙂

    • Marta
      Autor
      14 maja 2014 / 15:13

      Ja po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni! 🙂

  3. 15 maja 2014 / 18:30

    kruche ciasto i owoce – duet idealny:)

    • Marta
      Autor
      22 maja 2014 / 23:04

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  4. Maria
    29 kwietnia 2015 / 9:47

    Świetny przepis, wszyscy prosili o dokładkę 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2015 / 23:25

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  5. Kinga
    1 maja 2015 / 22:30

    Bardzo fajne ciacho, przepis prosty, sprawdziłam również w wersji z innymi owocami i polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      3 maja 2015 / 15:16

      Bardzo mi miło 🙂

  6. Isia
    8 maja 2015 / 16:15

    Bardzo efektowe i wbrew temu co myslalam latwe do zrobienia 😀

    • Marta
      Autor
      10 maja 2015 / 21:43

      Super, cieszę się, że ciasto smakowało 🙂

  7. Kasica
    8 maja 2015 / 20:57

    Zainspirowana zdjęciami zrobiłam też z truskawkami (pół na pół) i chyba jest jeszcze smaczniejsze!

    • Marta
      Autor
      10 maja 2015 / 21:48

      Super, fajna alternatywa 🙂

  8. Alicja
    3 czerwca 2015 / 17:36

    To ciasto jest obłędne, a ja jestem chyba uzależniona… 😉

    • Marta
      Autor
      3 czerwca 2015 / 23:02

      Coś o tym wiem… 🙂

  9. Beata
    9 czerwca 2015 / 12:08

    Moje ulubione ciasto, a migdałowa kruszonka to odkrycie sezonu 😉

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2015 / 13:42

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Gocha
    13 czerwca 2017 / 15:44

    Wyszło pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2017 / 0:31

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2017 / 23:53

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 20 =