Kruche ciasto z rabarbarem i bezą to niezawodny wiosenno-letni klasyk. Kruche ciasto jest bardzo delikatne, pysznie komponuje się z owocową warstwą i lekką bezą. Ciasto jest bardzo proste, a mimo to zawsze robi duże wrażenie i każdy chętnie prosi o dokładkę. Polecam!!!
Składniki na kruche ciasto (blacha 21×37 cm – liczone od spodu blachy):
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g zimnego masła
- 50 g cukru (u mnie drobny)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka (białka zachować do bezy)
Do miski przełożyć mąki, masło pokrojone małe kawałki, cukier, sól i proszek do pieczenia. Miksować mieszadłem do ciasta kruchego lub rozcierać palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować lub wylepić nim dno formy. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 C (góra-dół). Spód podziurkować widelcem i piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.
Składniki na warstwę rabarbarową:
- 600 g rabarbaru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 180 g konfitury/dżemu malinowego (użyłam bez cukru)
Rabarbar opłukać, osuszyć i odciąć liście, łodygi pokroić na około 1 cm kawałki. Przełożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszać. Dodać połowę konfitury malinowej i ponownie wymieszać. Drugą połową konfitury posmarować podpieczony spód. Na tak przygotowane ciasto przełożyć rabarbar.
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki płatków migdałów
Białka ubić mikserem na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas miksując na wysokich obrotach. Piana powinna być gęsta i błyszcząca, a cukier niewyczuwalny. Dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Bezę przełożyć na warstwę z rabarbarem, posypać płatkami migdałów. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika (170 C góra-dół) i piec przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 C (termoobieg) i suszyć bezę dodatkowe 20 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Smacznego!