Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą to niezawodny wiosenno-letni klasyk. Kruche ciasto jest bardzo delikatne, pysznie komponuje się z owocową warstwą i lekką bezą. Ciasto jest bardzo proste, a mimo to zawsze robi duże wrażenie i każdy chętnie prosi o dokładkę. Polecam!!!

Kruche ciasto z rabarbarem i beza

Składniki na kruche ciasto (blacha 21×37 cm – liczone od spodu blachy):

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g zimnego masła
  • 50 g cukru (u mnie drobny)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (białka zachować do bezy)

Do miski przełożyć mąki, masło pokrojone małe kawałki, cukier, sól i proszek do pieczenia. Miksować mieszadłem do ciasta kruchego lub rozcierać palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować lub wylepić nim dno formy. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 C (góra-dół). Spód podziurkować widelcem i piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.

Składniki na warstwę rabarbarową:

  • 600 g rabarbaru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 180 g konfitury/dżemu malinowego (użyłam bez cukru)

Rabarbar opłukać, osuszyć i odciąć liście, łodygi pokroić na około 1 cm kawałki. Przełożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszać. Dodać połowę konfitury malinowej i ponownie wymieszać. Drugą połową konfitury posmarować podpieczony spód. Na tak przygotowane ciasto przełożyć rabarbar.

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki płatków migdałów

Białka ubić mikserem na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas miksując na wysokich obrotach. Piana powinna być gęsta i błyszcząca, a cukier niewyczuwalny. Dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Bezę przełożyć na warstwę z rabarbarem, posypać płatkami migdałów. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika (170 C góra-dół) i piec przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 C (termoobieg) i suszyć bezę dodatkowe 20 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Smacznego!

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą
Kruche z rabarbarem i bezą
Najlepsze ciasto z rabarbarem i bezą
Ciasto z rabarbarem i bezą

Inspiracja

Komentarzy: 30

  1. Majka
    14 maja 2021 / 10:06

    Cudowne 🥰 Będzie weekendowe ciasto 😉

    • Marta
      Autor
      15 maja 2021 / 11:57

      Polecam serdecznie 😀

      • Majka
        15 maja 2021 / 16:46

        D O S K O N A Ł E ❤ Jak dobrze, że sezon na rabarbar dopiero się zaczął. To ciasto jest tak pyszne, że trzeba będzie do niego często wracać 🥰

        • Marta
          Autor
          15 maja 2021 / 22:14

          Bardzo się cieszę, że tak posmakowało, to zdecydowanie będzie również nasz hit w tym sezonie 😀 blacha znika błyskawicznie 😉

  2. Aga
    14 maja 2021 / 10:32

    Koniecznie wskakuje na listę tych do upieczenia 🙂

    • Marta
      Autor
      15 maja 2021 / 11:57

      Daj znać jak posmakowało 🙂

  3. Karo
    14 maja 2021 / 11:30

    Cudo 🙂

    • Marta
      Autor
      15 maja 2021 / 11:57

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  4. Isia
    14 maja 2021 / 11:47

    Lecę po rabarbar i dziś piekę ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      15 maja 2021 / 11:57

      Bardzo się cieszę, na pewno będziesz zadowolona 🙂

      • Isia
        15 maja 2021 / 17:07

        Zadowolona to mało powiedziane, ciasto jest przepyszne, niby nic wymyślnego, ale smakuje cudownie, cała rodzinka się zajadała 🙂

        • Marta
          Autor
          15 maja 2021 / 22:15

          Super, wcale im się nie dziwię 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  5. Kamila77
    14 maja 2021 / 13:28

    Pycha robi się bardzo szybkie, zdecydowanie ma to coś !

    • Marta
      Autor
      15 maja 2021 / 11:58

      Super, że posmakowało 🙂

  6. Polie
    14 maja 2021 / 15:34

    Pycha !

    • Marta
      Autor
      15 maja 2021 / 11:58

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  7. Lucy
    15 maja 2021 / 10:26

    Ciasto bardzo smaczne, kruchy spód ideał będę też do innych ciast robić 🙂

    • Marta
      Autor
      15 maja 2021 / 11:58

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  8. Edi
    16 maja 2021 / 10:08

    Rewelacja bardzo polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 maja 2021 / 10:42

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  9. Alisa
    19 maja 2021 / 16:02

    Potwierdzam kruche ciasto rozpływa się w ustach do tego kwaskowe owoce i słodka beza dosłownie rozkosz dla podniebienia 🙂

    • Marta
      Autor
      21 maja 2021 / 8:36

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  10. Doris
    24 maja 2021 / 11:58

    Najlepsze ciasto z rabarbarem ever!!!!

    • Marta
      Autor
      24 maja 2021 / 13:36

      Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂

  11. Madzix
    25 października 2021 / 12:20

    Przepyszne ciasto zrobiłam ze śliwkami 😊

    • Marta
      Autor
      27 października 2021 / 10:11

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  12. Gosia
    13 maja 2023 / 11:28

    Ale to rabarbar dajemy surowy? Nie wkładamy go z ciastem kruchym do piekarnika????

    • Marta
      Autor
      22 maja 2023 / 17:24

      Hmmm nie bardzo rozumiem? Najpierw pieczemy kruche ciasto, na to idzie rabarbar, beza i całość jest przecież zapieczona 🙂

  13. Chuda
    22 czerwca 2023 / 13:21

    A czy można dać inną konfiturę bo na maliny jestem uczulona

    • Marta
      Autor
      23 czerwca 2023 / 19:45

      Tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 + 23 =