Kruche ciasto z jabłkami, jeżynami i migdałową kruszonką

Jestem ogromną miłośniczką fotografii Katie Davies i nareszcie udało mi się pójść o krok dalej i przygotować ciasto z jej książki „Weekend Katie”. Oryginalny tytuł to crumble z jabłkami, jeżynami i orzechową kruszonką, co początkowo trochę mnie zmyliło, bo zazwyczaj w crumble nie przygotowuje się spodu z kruchego ciasta… Niezależnie od nazwy, ciasto wyszło pyszne, więc gorąco zachęcam do wypróbowania. Dokonałam kilku drobnych modyfikacji, jeśli chodzi o ilości składników i składowe orzechowej kruszonki, która u mnie przekształciła się bardziej w migdałową ; ) Polecam!!!


What Katie Ate weekend recenzja

Składniki (blacha o wymiarach 33 x 23 cm):
  • 150 g zimnego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 zielone jabłka
  • 400 g jeżyn
  • sok z 1 limonki

Masło posiekać na małe kawałki, dodać mąkę i 1/2 szklanki cukru pudru. Ucierać w robocie kuchennym do czasu aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Dodać jajko, ekstrakt waniliowy i mieszać dalej, aż powstanie zwarte ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na 20 min.

W tym czasie do dużego rondla przełożyć obrane jabłka, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na małe kawałki. Dodać jeżyny, sok z limonki, pozostały cukier puder (1/4 szklanki) oraz 125 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez ok. 30 minut lub do czasu, aż jabłka zmiękną, a większość płynu wyparuje. Ostudzić, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na wielkość blachy (wkładam je między kawałki folii spożywczej lub papieru do pieczenia co ułatwia ten proces ; ). Przełożyć do przygotowanej formy i ponakłuwać gęsto widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 min. lub do czasu, aż zacznie brązowieć. Wyjąć ciasto z piekarnika, odczekać 5 minut, a następnie przełożyć utarte owoce. Posypać poniższą kruszonką i piec kolejne 30 min. aż kruszonka nabierze złocistego koloru. Po wyjęciu z piekarnika studzić przez 30 minut w formie do pieczenia, a następnie pokroić i podawać.

Składniki na kruszonkę :
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 100 g migdałów blanszowanych, posiekanych
  • 25 g orzechów pekan, posiekanych

Masło posiekać na małe kawałki. Dodać mąkę i ucierać w robocie kuchennym, aż powstanie tzw. mokry piasek. Dodać pozostałe składniki, ponownie wymieszać.

 

Smacznego : )


Crumble z jabłkami, jeżynami i orzechową kruszonką


Crumble z jabłkami i jeżynami

Komentarzy: 30

  1. 5 sierpnia 2015 / 10:12

    Wygląda cudownie! *.*
    Bardzo ładne zdjęcia! 🙂

    • Marta
      Autor
      6 sierpnia 2015 / 0:42

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Aska
    5 sierpnia 2015 / 12:20

    Genialne zdjęcia!!!! 🙂 ciacho bardzoo pyszne się zdaje 🙂

    • Marta
      Autor
      6 sierpnia 2015 / 0:57

      Bardzo dziękuję 🙂 potwierdzam, że ciasto pyszne 😉

  3. Justa
    5 sierpnia 2015 / 21:28

    Slinka cieknie 🙂

    • Marta
      Autor
      6 sierpnia 2015 / 0:57

      Polecam wypróbować 🙂

  4. AGA
    6 sierpnia 2015 / 0:39

    Musi być pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      6 sierpnia 2015 / 0:57

      Zdecydowanie 🙂

    • Marta
      Autor
      15 sierpnia 2015 / 11:33

      To prawda, uwielbiam go 🙂

  5. 10 sierpnia 2015 / 15:25

    uwielbiam takie połączenia 🙂

    • Marta
      Autor
      15 sierpnia 2015 / 11:33

      Ja również 🙂

  6. 10 sierpnia 2015 / 23:19

    ja też mam swoich faworytów, ale niestety nie zawsze człowiek zrobi takie zdjęcie jakie sobie wymarzył…:D

    • Marta
      Autor
      15 sierpnia 2015 / 11:32

      Niestety mam podobnie 😉

  7. Lu
    14 sierpnia 2015 / 23:17

    Wyszlo pysznie, moje pierwsze ciacho z jezynami na pewno bede wracac do tego przepisu 🙂

    • Marta
      Autor
      15 sierpnia 2015 / 11:28

      Bardzo mi miło 🙂

  8. Talia
    15 sierpnia 2015 / 22:18

    Pyszne ciasto na pewno wypróbuję też z innymi owocami 🙂

    • Marta
      Autor
      15 sierpnia 2015 / 22:37

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂

  9. Ana
    16 sierpnia 2015 / 23:14

    Uwielbiam, piekę już drugi raz

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2015 / 22:12

      Bardzo mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2015 / 17:00

      Dziękuję 🙂

  10. Ilka
    24 sierpnia 2015 / 19:11

    Cała blacha zjedzona a nam nadal mało… 😉

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2015 / 23:08

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  11. Gaba
    13 lutego 2016 / 23:25

    Mniam mniam takie inne bardzo smaczne

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2016 / 11:53

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  12. Julka
    2 kwietnia 2016 / 23:44

    Cudowne ciacho! nigdy podobnego nie jadłam goście zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2016 / 0:06

      Super, że posmakowało 🙂

  13. Monika
    27 sierpnia 2022 / 9:27

    Czy do tego ciasta można użyć mrożonych jeżyn? Jeżeli tak to należy je wcześniej rozmrozić czy nie?
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 😊

    • Marta
      Autor
      7 września 2022 / 0:28

      Można, nie trzeba rozmrażać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
14 − 12 =