Jestem ogromną miłośniczką fotografii Katie Davies i nareszcie udało mi się pójść o krok dalej i przygotować ciasto z jej książki „Weekend Katie”. Oryginalny tytuł to crumble z jabłkami, jeżynami i orzechową kruszonką, co początkowo trochę mnie zmyliło, bo zazwyczaj w crumble nie przygotowuje się spodu z kruchego ciasta… Niezależnie od nazwy, ciasto wyszło pyszne, więc gorąco zachęcam do wypróbowania. Dokonałam kilku drobnych modyfikacji, jeśli chodzi o ilości składników i składowe orzechowej kruszonki, która u mnie przekształciła się bardziej w migdałową ; ) Polecam!!!
- 150 g zimnego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko (wielkość L)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 zielone jabłka
- 400 g jeżyn
- sok z 1 limonki
Masło posiekać na małe kawałki, dodać mąkę i 1/2 szklanki cukru pudru. Ucierać w robocie kuchennym do czasu aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Dodać jajko, ekstrakt waniliowy i mieszać dalej, aż powstanie zwarte ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na 20 min.
W tym czasie do dużego rondla przełożyć obrane jabłka, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na małe kawałki. Dodać jeżyny, sok z limonki, pozostały cukier puder (1/4 szklanki) oraz 125 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez ok. 30 minut lub do czasu, aż jabłka zmiękną, a większość płynu wyparuje. Ostudzić, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na wielkość blachy (wkładam je między kawałki folii spożywczej lub papieru do pieczenia co ułatwia ten proces ; ). Przełożyć do przygotowanej formy i ponakłuwać gęsto widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 min. lub do czasu, aż zacznie brązowieć. Wyjąć ciasto z piekarnika, odczekać 5 minut, a następnie przełożyć utarte owoce. Posypać poniższą kruszonką i piec kolejne 30 min. aż kruszonka nabierze złocistego koloru. Po wyjęciu z piekarnika studzić przez 30 minut w formie do pieczenia, a następnie pokroić i podawać.
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 100 g migdałów blanszowanych, posiekanych
- 25 g orzechów pekan, posiekanych
Masło posiekać na małe kawałki. Dodać mąkę i ucierać w robocie kuchennym, aż powstanie tzw. mokry piasek. Dodać pozostałe składniki, ponownie wymieszać.
Smacznego : )
Wygląda cudownie! *.*
Bardzo ładne zdjęcia! 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Genialne zdjęcia!!!! 🙂 ciacho bardzoo pyszne się zdaje 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 potwierdzam, że ciasto pyszne 😉
Slinka cieknie 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Musi być pyszne 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
pyszny placek 🙂
Autor
To prawda, uwielbiam go 🙂
uwielbiam takie połączenia 🙂
Autor
Ja również 🙂
ja też mam swoich faworytów, ale niestety nie zawsze człowiek zrobi takie zdjęcie jakie sobie wymarzył…:D
Autor
Niestety mam podobnie 😉
Wyszlo pysznie, moje pierwsze ciacho z jezynami na pewno bede wracac do tego przepisu 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pyszne ciasto na pewno wypróbuję też z innymi owocami 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂
Uwielbiam, piekę już drugi raz
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wygląda pysznie!
Autor
Dziękuję 🙂
Cała blacha zjedzona a nam nadal mało… 😉
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Mniam mniam takie inne bardzo smaczne
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Cudowne ciacho! nigdy podobnego nie jadłam goście zachwyceni 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Czy do tego ciasta można użyć mrożonych jeżyn? Jeżeli tak to należy je wcześniej rozmrozić czy nie?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 😊
Autor
Można, nie trzeba rozmrażać 🙂