Bardzo chętnie eksperymentuję z nowymi ciastami, ale myśląc już powoli o zbliżających się Świętach, nie mogę się doczekać naszych tradycyjnych wypieków, które obowiązkowo pojawiają się na każdej rodzinnie imprezie i zawsze pierwsze znikają ze stołu ; ) Tak jak obiecałam jeszcze przed Wielkanocą zdradzę Wam kilka ulubieńców, które na pewno Was zainspirują. Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką to wariacja na temat idealnego kruszona mojej Mamy, a dodatek śmietankowego budyniu do bezowej masy powoduje, że zamienia się ona w pyszną delikatną piankę. Najbardziej lubimy je w wersji z brzoskwiniami lub świeżym agrestem, ale świetnie sprawdzają się również inne owoce, także te mrożone. Jestem pewna, że Wam posmakuje, bo temu ciastu wyjątkowo trudno się oprzeć, a dodatkowo jest bardzo proste i dość szybkie do przygotowania : ) Polecam i zachęcam do wypróbowania!
Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 25 cm lub 26 cm):
- 5 żółtek (z jajek wielkości L)
- 2 łyżki cukru
- 250 g masła lub ewentualnie margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na budyniową piankę:
- 5 białek ( z jajek wielkości L)
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe do ciast i kremów Winiary (2 x 35 g)
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Pozostałe składniki:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (po odsączeniu ok. 470 g)
- cukier puder do dekoracji
Żółtka dokładnie utrzeć z dwoma łyżkami cukru na jasną, puszystą masę. Dodać zimne masło (lub margarynę) posiekane nożem na mniejsze kawałki. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia i szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Można w tym celu użyć robota kuchennego. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 3:2. Obie części owinąć w folię spożywczą i przełożyć do zamrażarki na około 10 – 15 minut. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na dużych oczkach tarki do przygotowanej blachy. Delikatnie docisnąć ciasto i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C (termoobieg). Piec przez 20 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Otrzymana masa powinna być gładka i błyszcząca. Następnie stopniowo dodawać śmietankowe budynie co ciast i kremów Winiary, cały czas miksując. Na koniec cienką strużką wlać olej, dalej miksując. Bezowo-budyniową masę przełożyć na podpieczony spód.
Brzoskwinie z puszki dokładnie odsączyć z zalewy na sitku i/lub papierowym ręczniku, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na ciasto wyłożone bezowo-budyniową masą, a następnie na górę równomiernie zetrzeć na dużych oczkach tarki pozostałą część ciasta schłodzonego w zamrażarce. Ciasto ponownie przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C (termoobieg) i piec przez około 40 – 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.
Smacznego! : )
* Wpis powstał przy współpracy z marką Winiary