Kruche ciasto z dodatkiem zmielonych migdałów, które nadają mu wyjątkowego charakteru, a do tego śliwki ukryte pod chrupiącą bezą. Bardzo prosto, ale pysznie i efektownie : ) Koniecznie wypróbujcie, polecam!!
Składniki na kruchy spód (blacha 34×24 cm):
- 270 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- kilka kropel ekstraktu z migdałów (opcjonalnie)
- szczypta soli
- 4 żółtka
Mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać masło i całość posiekać nożem do czasu aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, przełożyć na dno blachy i ponakłuwać lekko widelcem. Przełożyć do lodówki na 30 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 18-20 minut do złotego koloru.
Składniki na nadzienie:
- 700 g śliwek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Śliwki przepołowić, usunąć pestki. Wymieszać z mąką ziemniaczaną, przełożyć na upieczone ciasto rozcięciem ku górze (może być gorące).
Składniki na beze:
- 4 białka (temp. pokojowa)
- szczypta soli
- 200 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki migdałów
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując do powstania gęstej, błyszczącej masy. Dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Bezę przełożyć na śliwki, posypać płatkami migdałów. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C i natychmiast obniżyć temp. do 140 C (termoobieg). Piec 60 minut do czasu, kiedy wierzch będzie chrupiący (piekłam 75 minut, aby beza była bardziej wysuszona). Wystudzić w stygnącym piekarniku.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki „Moje wypieki na 4 pory roku” D. Świątkowskiej. Tak jak sugeruje tytuł, książka jest zbiorem przepisów na wypieki i desery z sezonowym podziałem na wszystkie pory roku.
Wiosna charakteryzuje się orzeźwiającymi, lekkimi ciastami, a także tematyką wielkanocną. Znajdziecie tu m.in. cytrynowe ciasteczka, sernik puszysty jak chmurka, tort mojito, mazurek malinowy z białą czekoladą.
Lato to prawdziwy raj dla miłośników owocowych smaków, których w tym okresie nie brakuje. Piękna pogoda często odgania nas od skomplikowanych wypieków, znajdziemy tu więc szybkie przepisy bez pieczenia, a także typowy letni deser, czyli lody np. mango lassi : )
Jesień pachnie dynią, śliwkami, orzechami, a także obowiązkowo jabłkami, więc książka obfituje w przepisy na szarlotki np. z bezą, z lekką budyniową pianką, czy szarlotkę waniliową.
Zimowe wypieki kojarzą mi się głównie z tymi bożonarodzeniowymi i tych oczywiście nie zabrakło, ale są także rozmaite serniki jak ten z musem czekoladowym lub pistacjowym, czy ciasta przekładane m.in. kokosowy torcik bezowy lub kostka alpejska, którym trzeba poświęcić trochę więcej czasu.
Niezależnie od poziomu zaawansowania w pieczeniu, na pewno znajdziecie tu coś dla siebie, a piękne zdjęcia i dokładny opis przygotowania wprost zachęcają do działania. Ze względu na dużą liczbę pysznych przepisów, jedyną trudnością może być wybór tego jedynego, który mamy ochotę przyrządzić w pierwszej kolejności : )