Rewelacyjne kruche ciasteczka z czekoladą, pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Błyskawiczne do przygotowania, idealne, gdy potrzebujemy szybkiej przekąski na niezapowiedzianą wizytę gości. Duża ilość czekolady sprawia, że to również ulubione ciasteczka dzieci. Czekoladę można częściowo zastąpić orzechami i bakaliami. Polecam!!!
Przepis na kruche ciasteczka z czekoladą
Składniki (12 szt.):
- 100 g masła (temp. pokojowa)
- 75 g cukru trzcinowego
- 1 jajko (wielkość L)
- 175 g mąki orkiszowej (jasnej)
- 2 g proszku do pieczenia (1/2 łyżeczki)
- mała szczypta soli (najlepiej średnio ziarnistej)
- 50 g białej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g ciemnej czekolady
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko krótko zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, zmiksować. Dodać czekolady pokrojone na mniejsze kawałki, wymieszać szpatułką. Z masy uformować ciasteczka, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160° C (termoobieg) przez 15 minut.
Smacznego!
Zapraszam również na mój Instagram oraz inne przepisy na ciasteczka.
Kocham pieguski 🙂 upiekę dzieciakom na mikołajki 🙂