Kruche ciasteczka z cukrem to klasyk mojego dzieciństwa : ) Mama piekła je w ilości hurtowej, ale zawsze znikały wszystkie : ) Teraz zawsze piecze je na wizytę swoich wnuczków, które oczywiście je uwielbiają : ) Ciasteczka są błyskawiczne, bardzo proste do przygotowania i to zaledwie z kilku składników. Polecam!!!
- 4 jajka wielkości L (w tym 3 całe jajka plus 1 żółtko, pozostałe białko odłożyć do dekoracji)
- 250 g cukru + odrobina do dekoracji
- 250 g margaryny lub masła
- 500 g mąki
- 15 g proszku do pieczenia (1/2 opakowania)
3 całe jajka i jedno żółtko zmiksować z cukrem na jasną puszystą masę. Dodać posiekaną margarynę i mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksować, aby zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować na blacie wysypanym mąką i wykrawać ciasteczka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować pozostałym białkiem i posypać delikatnie cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 10 minut, do czasu aż delikatnie się zarumienią.
Smacznego!