Przepyszne kruche ciasteczka Misie z migdałami idealnie pasują do popołudniowej kawy, czy herbaty. Proste do przygotowania, a swoją formą przywołują uśmiech na twarzy. Polecam!!!
Składniki (ok. 60 szt.):
- 250 g mąki pszennej
- 100 g migdałów w płatkach
- 100 g cukru pudru
- 120 g zimnego masła
- 1 jajko (wielkość L)
- migdały w skórce do dekoracji
Migdały w płatkach zmiksować blenderem na mąkę. Dodać mąkę pszenną, cukier puder, pokrojone w mniejsze kawałki masło i jajko. Zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyciąć foremką kształt misia, na środku brzuszka ułożyć migdał, delikatnie docisnąć łapy. Przy pomocy wykałaczki zaznaczyć nos i oczy. Przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C (termoobieg) przez ok. 10 minut.
Smacznego!
Więcej przepisów na ciasteczka znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.