Delikatne, kruche ciasteczka kakaowe to jeden z naszych ulubieńców podczas wszelkich wyjazdów. Przygotowuje się je bardzo łatwo, są idealne do transportowania i smakują przepysznie. Polecam nie tylko dla najmłodszych : )
Składniki:
- 150 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko (wielkość L)
Masło posiekać z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać jajko i zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Osobiście zazwyczaj przygotowuję ciasto rano, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki, a piekę dopiero wieczorem po pracy. Ciasto jest wtedy twarde, więc kroję je nożem w grube plastry i dopiero wtedy rozwałkowuję je na cienki placek i wycinam kształty ciasteczek, w razie potrzeby bardzo delikatnie podsypując mąką. Dzięki mocnemu schłodzeniu ciasteczka wychodzą bardzo delikatne i kruche. Wycięte ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 12 minut. Studzić na kratce. Udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!