Kruche ciasteczka dyniowe to obowiązkowy jesienny wypiek. Proste i szybkie do przygotowania, bez skomplikowanej listy składników. Idealne do kawy, herbaty, czy szklanki mleka. Super ciasteczka dla dzieci i nie tylko, dodatek przyprawy do piernika sprawia, że są bardzo aromatyczne. Polecam!!!
Przepis na kruche ciasteczka dyniowe
Składniki:
- 100 g zimnego masła
- 75 g puree z dyni (najlepiej hokkaido, aby miała zwarty miąższ)
- 150 g mąki pszennej
- 15 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Jak zrobić kruche ciasteczka dyniowe
Masło pokroić na kawałki, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Ciasto rozwałkować, wyciąć pożądany kształt ciasteczek i przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170° C przez około 15-20 minut, do czasu aż się delikatnie zarumienią.
Smacznego!
Przepisy na ciasteczka – film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube, zapraszam do subskrybowania 🎥
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.