Kruche ciasteczka bezglutenowe idealnie sprawdzą się jako zdrowy deser dla dzieci, choć nie tylko, bo u nas cała rodzina zajadała się nimi niezależnie od wieku ; ) Bardzo pożywne, więc pasują również jako przekąska przed treningiem, czy w pracy. Są pyszne i błyskawiczne do przygotowania. Polecam!!!
Składniki (ok. 12 sztuk):
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g pełnoziarnistych płatków owsianych (bez glutenu)
- 50 g mielonych migdałów
- 25 g ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g suszonej moreli
- 50 g owoców białej morwy lub suszonej żurawiny
- 100 g masła
- 1 duże jajko
Masło rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Jajko ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, migdałami, ksylitolem, proszkiem do pieczenia i suszonymi owocami. Dodać z rozpuszczonym masłem do ubitego jajka i całość zmiksować. Łyżką nabierać ciasto i formować kształt ciasteczek, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez 12 minut.
Ostudzone ciasteczka można przechowywać do 7 dniu w zamkniętym pojemniku. Jedno ciasto ma ok. 150 kcal, 2,4 g białka i 11 g węglowodanów.
Smacznego!