Site icon marta-gotuje.pl

Kruche ciasteczka bezglutenowe

Kruche ciasteczka bezglutenowe idealnie sprawdzą się jako zdrowy deser dla dzieci, choć nie tylko, bo u nas cała rodzina zajadała się nimi niezależnie od wieku ; ) Bardzo pożywne, więc pasują również jako przekąska przed treningiem, czy w pracy. Są pyszne i błyskawiczne do przygotowania. Polecam!!!


Składniki (ok. 12 sztuk):

Masło rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Jajko ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, migdałami, ksylitolem, proszkiem do pieczenia i suszonymi owocami. Dodać z rozpuszczonym masłem do ubitego jajka i całość zmiksować. Łyżką nabierać ciasto i formować kształt ciasteczek, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez 12 minut.

Ostudzone ciasteczka można przechowywać do 7 dniu w zamkniętym pojemniku. Jedno ciasto ma ok. 150 kcal, 2,4 g białka i 11 g węglowodanów.

Smacznego!



Inspiracja

Exit mobile version