Kruche ciasteczka bezglutenowe

Kruche ciasteczka bezglutenowe idealnie sprawdzą się jako zdrowy deser dla dzieci, choć nie tylko, bo u nas cała rodzina zajadała się nimi niezależnie od wieku ; ) Bardzo pożywne, więc pasują również jako przekąska przed treningiem, czy w pracy. Są pyszne i błyskawiczne do przygotowania. Polecam!!!


kruche ciasteczka bezglutenowe przepis

Składniki (ok. 12 sztuk):

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g pełnoziarnistych płatków owsianych (bez glutenu)
  • 50 g mielonych migdałów
  • 25 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g suszonej moreli
  • 50 g owoców białej morwy lub suszonej żurawiny
  • 100 g masła
  • 1 duże jajko

Masło rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Jajko ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, migdałami, ksylitolem, proszkiem do pieczenia i suszonymi owocami. Dodać z rozpuszczonym masłem do ubitego jajka i całość zmiksować. Łyżką nabierać ciasto i formować kształt ciasteczek, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez 12 minut.

Ostudzone ciasteczka można przechowywać do 7 dniu w zamkniętym pojemniku. Jedno ciasto ma ok. 150 kcal, 2,4 g białka i 11 g węglowodanów.

Smacznego!


kruche ciasteczka owsiane przepis

Inspiracja

Komentarzy: 28

  1. Rita
    30 października 2017 / 11:46

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      31 października 2017 / 0:36

      🙂 🙂 🙂

  2. Majka
    30 października 2017 / 12:01

    Będziemy robić 😉 Obok takich ciasteczek nie przejdę obojętnie 😋

    • Marta
      Autor
      31 października 2017 / 0:36

      Super, są pyszne, więc wcale się nie dziwię 😉

      • Majka
        6 listopada 2017 / 19:55

        Genialne 😍 Od siebie dodałam rowniez suszone borówki. Przepis super, można do woli modyfikować. Nie wiedziałam, że morwa jest taka zdrowa i tak podpasuje dzieciakom 🙂 Wiele lat temu miałam okazję zajadać świeżą 😋

        • Marta
          Autor
          8 listopada 2017 / 0:06

          Dokładnie, przepisy do modyfikowania najbardziej lubimy 🙂 za każdym razem nowa odsłona, super pasuje też gorzka czekolada z orzechami zamiast suszonych owoców 🙂 Za to morwy świeżej nigdy nawet nie widziałam 😉

  3. Aga
    30 października 2017 / 12:30

    Super muszą smakować rewelacyjnie dziś robię 🙂

    • Marta
      Autor
      31 października 2017 / 0:37

      Potwierdzam 😉 Daj znać jak posmakowały 🙂

  4. Kinia
    30 października 2017 / 14:21

    Już w piekarniku 🙂 juppiii jak na razie rosną piękne 🙂

    • Kinia
      30 października 2017 / 18:15

      Spieszę donieść że są albo raczej BYŁY super 🙂 następnym razem jadę podwójną porcje 🙂

      • Marta
        Autor
        31 października 2017 / 0:37

        Bardzo mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      31 października 2017 / 0:37

      O działasz błyskawicznie 🙂

  5. Żaneta K.
    30 października 2017 / 18:56

    Uwielbiam takie desery fajny przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      31 października 2017 / 0:37

      Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂

  6. Kora
    31 października 2017 / 0:12

    Pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      31 października 2017 / 0:38

      Super, że posmakowały 🙂

  7. Calie
    31 października 2017 / 11:42

    Wyszły super, bardzo kruche i słodziutkie od suszonych owoców 🙂

    • Marta
      Autor
      1 listopada 2017 / 19:29

      Bardzo mi miło 🙂 🙂 🙂

  8. Kora
    31 października 2017 / 15:44

    Pycha!!!

    • Marta
      Autor
      1 listopada 2017 / 19:28

      Super, że posmakowały 🙂

  9. Estera
    1 listopada 2017 / 16:07

    Ciasteczka są super 🙂

    • Marta
      Autor
      1 listopada 2017 / 19:30

      Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂

  10. Sandra
    2 listopada 2017 / 17:01

    Ciasteczka cytrynowe to raczej nie dla moich dzieciaczków, w ogóle jakoś nigdy sobie cytryny nie wyobrażałam w ciastkach

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2017 / 0:00

      Cytrynowe ciasteczka są super, ale ten przepis jej akurat nie zawiera 😉

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2017 / 23:05

      Bardzo mi miło 🙂

  11. Calie
    16 listopada 2017 / 22:39

    Wyszły pysznie kolejny przepis do zapisania 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2017 / 23:44

      Super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 + 5 =