Kronans kaka, czyli szwedzkie ciasto migdałowe, ciężkie i wilgotne z cytrusową nutą. Zaskakującym dodatkiem są tu ugotowane ziemniaki, których oczywiście nie czuć, zdecydowanie dominuje smak maślano-migdałowy : ) Nie jest to typowe ciasto, którym zajada się moja rodzina, ale zniknęło w tempie błyskawicznym, więc to chyba najlepsza rekomendacja. Polecam!!
Składniki (tortownica 26 cm):
- 200 g uprażonych i zmielonych migdałów
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 5 jajek (wielkość L)
- skórka otarta z cytryny
- skórka otarta z pomarańczy
- szczypta soli
- do podania: bita śmietana i świeże owoce
Ugotowane (najlepiej dzień wcześniej) ziemniaki zmiksować z jajkami na jednolitą masę. W oddzielnym naczyniu masło utrzeć z cukrem do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji. Dodawać przesianą mąkę na zmianę z masą jajeczno-ziemniaczaną. Na koniec dodać zmielone migdały, szczyptę soli i skórki cytrusów. Wymieszać do połączenia się składników. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy samo dno, boki można wysmarować masłem). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 50-55 minut, po tym czasie potrzymać przez 5 minut w wyłączonym piekarniku, następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Smacznego!
Inspiracja „Lubię. Atlas z przepisami.”