Kronans kaka – szwedzkie ciasto migdałowe

Kronans kaka, czyli szwedzkie ciasto migdałowe, ciężkie i wilgotne z cytrusową nutą. Zaskakującym dodatkiem są tu ugotowane ziemniaki, których oczywiście nie czuć, zdecydowanie dominuje smak maślano-migdałowy : ) Nie jest to typowe ciasto, którym zajada się moja rodzina, ale zniknęło w tempie błyskawicznym, więc to chyba najlepsza rekomendacja. Polecam!!

Szwedzkie ciasto migdałowe przepis

Składniki (tortownica 26 cm):

  • 200 g uprażonych i zmielonych migdałów
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 5 jajek (wielkość L)
  • skórka otarta z cytryny
  • skórka otarta z pomarańczy
  • szczypta soli
  • do podania: bita śmietana i świeże owoce

Ugotowane (najlepiej dzień wcześniej) ziemniaki zmiksować z jajkami na jednolitą masę. W oddzielnym naczyniu masło utrzeć z cukrem do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji. Dodawać przesianą mąkę na zmianę z masą jajeczno-ziemniaczaną. Na koniec dodać zmielone migdały, szczyptę soli i skórki cytrusów. Wymieszać do połączenia się składników. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy samo dno, boki można wysmarować masłem). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 50-55 minut, po tym czasie potrzymać przez 5 minut w wyłączonym piekarniku, następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

Smacznego!


Kronans kaka przepis


Ciasto migdałowe przepis

Inspiracja „Lubię. Atlas z przepisami.”

Komentarzy: 16

  1. ryba
    15 czerwca 2018 / 12:31

    bardzo oryginalne. chetnie zrobie na weekend 🙂

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2018 / 11:12

      Daj znać jak posmakowało 🙂

  2. Ala
    15 czerwca 2018 / 12:53

    Mniam pysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2018 / 11:12

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować, inne niż wszystkie 😉

  3. Aga
    15 czerwca 2018 / 14:05

    Jadłam wiele warzywnych ale z ziemniakami tylko bułeczki 😉 swoją droga były pyszne wiec ciasto też spróbuje ❤️

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2018 / 11:13

      Super, mam nadzieję, że ciasto również przypadnie Ci do gustu 🙂

      • Aga
        19 czerwca 2018 / 10:16

        Genialne bardzo oryginalne i nikt nie wierzył że z ziemniakami 🙂

        • Marta
          Autor
          20 czerwca 2018 / 9:12

          Ogromnie się cieszę 😀

  4. Malwina
    15 czerwca 2018 / 16:14

    Odważne połączenie, ale wygląda pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2018 / 11:13

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  5. Majka
    15 czerwca 2018 / 16:48

    Ach i och ❤️ Uwielbiam wszystkie Twoje oryginalne przepisy 👍 Z przyjemnością spróbuję 😉

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2018 / 11:14

      Bardzo się cieszę 🙂 u nas latem głównie przerabiamy tarty i drożdżowe, więc zawsze to miła odmiana 😀

  6. Ania
    15 czerwca 2018 / 19:22

    Zaintrygowałaś mnie więc mam plan na sobotę 🙂

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2018 / 11:14

      Mam nadzieję, że posmakowało 🙂

  7. Basia
    2 lipca 2018 / 10:05

    Jak to stwierdziły dzieci ciacho jest trochę dziwne ale nam smakowało 🙂 Bardzo orientalne 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2018 / 1:47

      Super, zawsze warto być otwartym na nowe smaki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 22 =