Site icon marta-gotuje.pl

Krokiety wigilijne

Sekretem udanych wigilijnych krokietów jest nie tylko farsz, ale również naleśniki, które muszą być jednocześnie delikatne, aby nie zdominowały smaku, ale również elastyczne, by nie rwały się podczas zwijania. W wersji wigilijnej występują u nas przeważnie z kapustą i grzybami, choć w domu rodzinnym jedliśmy je zazwyczaj z suszonymi grzybami i pieczarkami, a w wersji dla dzieci nawet z pieczarkami i żółtym serem ; ) Smak krokietów idealnie podkreśli czerwone wino, które samo w sobie będzie również osobą świątecznego stołu. Polecam!!!

Składniki na naleśniki (ok. 12 sztuk):

Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto odstawić na kilka minut w temp. pokojowej, a następnie krótko smażyć na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu.

Składniki na farsz:

Borowiki zalać wrzątkiem i odstawić na ok. dwie godziny, aż będą miękkie. Następnie wodę odlać, przepłukać i pokroić w mniejsze kawałki. Kapustę wypłukać, zalać wodą do przykrycia, dodać łyżkę masła i gotować do miękkości ok. 45 minut. Odcedzić, poszatkować. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na pozostałym maśle, dodać suszone grzyby, całość przesmażyć. Dodać kapustę, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.

Dodatkowo:

Przestudzony farsz nałożyć na naleśniki i zawinąć krokiety. Obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Do podania:

Wigilijne krokiety warto podać z czerwonym winem Cono Sur Bicicleta Carmenere, którego bardzo aromatyczna, owocowa nuta, idealnie podkreśla smak dania i dopełnia wigilijny posiłek.

Smacznego!

*Wpis powstał przy współpracy z Cono Sur

Exit mobile version