Sekretem udanych wigilijnych krokietów jest nie tylko farsz, ale również naleśniki, które muszą być jednocześnie delikatne, aby nie zdominowały smaku, ale również elastyczne, by nie rwały się podczas zwijania. W wersji wigilijnej występują u nas przeważnie z kapustą i grzybami, choć w domu rodzinnym jedliśmy je zazwyczaj z suszonymi grzybami i pieczarkami, a w wersji dla dzieci nawet z pieczarkami i żółtym serem ; ) Smak krokietów idealnie podkreśli czerwone wino, które samo w sobie będzie również osobą świątecznego stołu. Polecam!!!
Składniki na naleśniki (ok. 12 sztuk):
- 250 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 2 jajka (wielkość L)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 500 ml mleka
Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto odstawić na kilka minut w temp. pokojowej, a następnie krótko smażyć na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu.
Składniki na farsz:
- 750 g kiszonej kapusty
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 250 g pieczarek
- 40 g suszonych borowików
- sól, pieprz
Borowiki zalać wrzątkiem i odstawić na ok. dwie godziny, aż będą miękkie. Następnie wodę odlać, przepłukać i pokroić w mniejsze kawałki. Kapustę wypłukać, zalać wodą do przykrycia, dodać łyżkę masła i gotować do miękkości ok. 45 minut. Odcedzić, poszatkować. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na pozostałym maśle, dodać suszone grzyby, całość przesmażyć. Dodać kapustę, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.
Dodatkowo:
- 2 jajka (wielkość L)
- bułka tarta
Przestudzony farsz nałożyć na naleśniki i zawinąć krokiety. Obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Do podania:
Wigilijne krokiety warto podać z czerwonym winem Cono Sur Bicicleta Carmenere, którego bardzo aromatyczna, owocowa nuta, idealnie podkreśla smak dania i dopełnia wigilijny posiłek.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Cono Sur