Sałatka i zapiekanka gyros to nadal jedne z Waszych ulubionych blogowych przepisów : ) W ramach innowacji postanowiłam przygotować gyros w kolejnej odsłonie – jako farsz do krokietów. Od razu Wam zdradzę, że to połączenie jest przepyszne i na pewno zaskoczy Waszych domowników i gości, bo krokiety a’la gyros świetnie sprawdzą się również na imprezie : ) Polecam!!!
Składniki na ciasto naleśnikowe (12 sztuk):
- 250 g mąki pszennej (może być również pełnoziarnista, orkiszowa lub ryżowa)
- 500 ml mleka
- 3 jajka (wielkość L)
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, odstawić na kilka minut. W tym czasie mocno rozgrzać teflonową patelnię. Nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron bez dodatkowego tłuszczu.
Składniki na nadzienie:
- 2 piersi z kurczaka
- przyprawa do Gyrosa i Kebabu Galeo
- 1 duża czerwona cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 duża czerwona papryka
- 6-8 ogórków konserwowych
- 1/2 puszki kukurydzy
- 150 g sera mozzarella
Pozostałe składniki:
- 2 jajka (wielkość L)
- sól, pieprz Galeo
- bułka tarta do obtoczenia
Piersi z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, doprawić przyprawą do gyrosa i kebabu i podsmażyć wraz z cebulą pokrojoną w małą kostkę na 1 łyżce oleju. Paprykę, ogórki również pokroić w małą kostkę. Kukurydzę przepłukać i osączyć z zalewy. Mozarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Na usmażone naleśniki ułożyć wymieszany farsz i zwinąć krokiety. Jajka roztrzepać, dodać sól, pieprz i wymieszać. Zwinięte krokiety obtoczyć w jajecznej masie, a następnie w bułce tartej. Krokiety smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać z sosem i surówką.
Smacznego!
Surówka:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki wody
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz Galeo, koperek Galeo
Kapustę pekińską poszatkować. Olej wymieszać z wodą, sokiem z cytryny i przyprawami. Polać kapustę i dokładnie wymieszać.
Sos:
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
- 6 łyżek ketchupu
Majonez wymieszać z ketchupem.