Site icon marta-gotuje.pl

Krokiety a’la gyros

Sałatka i zapiekanka gyros to nadal jedne z Waszych ulubionych blogowych przepisów : ) W ramach innowacji postanowiłam przygotować gyros w kolejnej odsłonie – jako farsz do krokietów. Od razu Wam zdradzę, że to połączenie jest przepyszne i na pewno zaskoczy Waszych domowników i gości, bo krokiety a’la gyros świetnie sprawdzą się również na imprezie : ) Polecam!!!


Składniki na ciasto naleśnikowe (12 sztuk):

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, odstawić na kilka minut. W tym czasie mocno rozgrzać teflonową patelnię. Nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron bez dodatkowego tłuszczu.

Składniki na nadzienie:

Pozostałe składniki:

Piersi z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, doprawić przyprawą do gyrosa i kebabu i podsmażyć wraz z cebulą pokrojoną w małą kostkę na 1 łyżce oleju. Paprykę, ogórki również pokroić w małą kostkę. Kukurydzę przepłukać i osączyć z zalewy. Mozarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Na usmażone naleśniki ułożyć wymieszany farsz i zwinąć krokiety. Jajka roztrzepać, dodać sól, pieprz i wymieszać. Zwinięte krokiety obtoczyć w jajecznej masie, a następnie w bułce tartej. Krokiety smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać z sosem i surówką.

Smacznego!

Surówka:

Kapustę pekińską poszatkować. Olej wymieszać z wodą, sokiem z cytryny i przyprawami. Polać kapustę i dokładnie wymieszać.

Sos:

Majonez wymieszać z ketchupem.











* Wpis bierze udział w konkursie z Galeo


Exit mobile version