Kremowy sernik z rabarbarem i kruszonką to idealne ciasto na lato : ) Nie za słodkie, z dodatkiem pysznej owsianej kruszonki, a dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze aksamitne i delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Polecam!
Składniki na spód i kruszonkę (tortownica 20-21cm):
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej (lub pszennej)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- mała szczypta soli
- 75 g masła
- 1 łyżka zimnej wody
W robocie kuchennym rozdrobnić płatki, uważając, aby nie zmielić ich na pył. Wymieszać je z mąką, cukrem i solą. Dodać masło, wodę i ponownie wymieszać robotem (lub ręcznie), aby składniki się połączyły. 1/3 ciasta wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskając. Resztę zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki. Spód piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) lub 160 C (termoobieg) przez 15-20 minut do czasu aż się zarumieni. Wyjąć i ostudzić. Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki i pokruszyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut, wystudzić i przesypać do słoika.
Składniki na masę serową:
- 3 łodygi rabarbaru
- 1 szklanka jasnego cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- 500 g twarogu sernikowego
- 250 g mascarpone
- 4 jajka (wielkość L)
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Rabarbar umyć, obrać (zachować skórki) i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do formy do zapiekania, wymieszać z 1/3 cukru i odstawić na 10 minut, aż rabarbar puści sok. Na górze rozłożyć równomiernie kawałki masła i piec w rozgrzanym do 180 C (góra-dół) piekarniku przez 30 minut. Wystudzić i rozdrobnić blenderem. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 150 C (góra-dół). Mikserem utrzeć obydwa rodzaje sera z pozostałym cukrem. Cały czas miksując dodać upieczony rabarbar, a następnie po jednym jajku. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii i mąkę. Masę przelać na upieczony spód i wstawić do piekarnika od razu zmniejszając temperaturę do 130 C (góra-dół). Piec ok. 100 minut, tak aby sernik był dobrze ścięty, ale sprężysty i wilgotny w środku. Wystudzić w piekarniku, a następnie zawinąć w folię i wstawić na noc do lodówki. Schłodzony sernik podawać posmarowany musem i obsypany kruszonką.
Składniki na mus rabarbarowy:
- 3 łodygi rabarbaru
- 1/2 szklanki wody*
- 4 łyżki cukru trzcinowego
*W zależności od soczystości rabarbaru – u mnie trzeba było dolać więcej wody, około 1 szklanki.
Rabarbar umyć i obrać. Skórki, także te pozostałe z pieczonego rabarbaru zalać wodą. Dodać cukier i zagotować. Po 10 minutach odcedzić. Dodać pokrojony drobno rabarbar i gotować razem przez 20 minut, aż się rozpadnie, a powstały mus zgęstnieje. Zmiksować blenderem.
Smacznego!
Inspiracja “Warzywo” D. Wójciak, więcej serników znajdziecie tutaj.