Kremowy sernik z rabarbarem i kruszonką

Kremowy sernik z rabarbarem i kruszonką to idealne ciasto na lato : ) Nie za słodkie, z dodatkiem pysznej owsianej kruszonki, a dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze aksamitne i delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Polecam!

Kremowy sernik z rabarbarem

Składniki na spód i kruszonkę (tortownica 20-21cm):

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej (lub pszennej)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • mała szczypta soli
  • 75 g masła
  • 1 łyżka zimnej wody

W robocie kuchennym rozdrobnić płatki, uważając, aby nie zmielić ich na pył. Wymieszać je z mąką, cukrem i solą. Dodać masło, wodę i ponownie wymieszać robotem (lub ręcznie), aby składniki się połączyły. 1/3 ciasta wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskając. Resztę zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki. Spód piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) lub 160 C (termoobieg) przez 15-20 minut do czasu aż się zarumieni. Wyjąć i ostudzić. Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki i pokruszyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut, wystudzić i przesypać do słoika.

Składniki na masę serową:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1 szklanka jasnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Rabarbar umyć, obrać (zachować skórki) i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do formy do zapiekania, wymieszać z 1/3 cukru i odstawić na 10 minut, aż rabarbar puści sok. Na górze rozłożyć równomiernie kawałki masła i piec w rozgrzanym do 180 C (góra-dół) piekarniku przez 30 minut. Wystudzić i rozdrobnić blenderem. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 150 C (góra-dół). Mikserem utrzeć obydwa rodzaje sera z pozostałym cukrem. Cały czas miksując dodać upieczony rabarbar, a następnie po jednym jajku. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii i mąkę. Masę przelać na upieczony spód i wstawić do piekarnika od razu zmniejszając temperaturę do 130 C (góra-dół). Piec ok. 100 minut, tak aby sernik był dobrze ścięty, ale sprężysty i wilgotny w środku. Wystudzić w piekarniku, a następnie zawinąć w folię i wstawić na noc do lodówki. Schłodzony sernik podawać posmarowany musem i obsypany kruszonką.

Składniki na mus rabarbarowy:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1/2 szklanki wody*
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

*W zależności od soczystości rabarbaru – u mnie trzeba było dolać więcej wody, około 1 szklanki.

Rabarbar umyć i obrać. Skórki, także te pozostałe z pieczonego rabarbaru zalać wodą. Dodać cukier i zagotować. Po 10 minutach odcedzić. Dodać pokrojony drobno rabarbar i gotować razem przez 20 minut, aż się rozpadnie, a powstały mus zgęstnieje. Zmiksować blenderem.

Smacznego!

Sernik z rabarbarem
Sernik rabarbarowy
Kremowy sernik z rabarbarem przepis
Sernik rabarbarowy z kruszonką

Inspiracja “Warzywo” D. Wójciak, więcej serników znajdziecie tutaj.

Komentarzy: 22

  1. Aga
    8 lipca 2021 / 13:18

    Cudowny 🥰

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2021 / 12:40

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  2. Zuzia
    8 lipca 2021 / 13:43

    Aż ślinka cieknie 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2021 / 12:40

      😀 😀 😀

  3. Isia
    8 lipca 2021 / 16:45

    Pyszny serniczek i bardzo apetyczne zdjęcia 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2021 / 12:40

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Malwina
    8 lipca 2021 / 18:00

    Zapisany do wypróbowania 😊

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2021 / 12:41

      Proszę dać znać jak posmakowało 🙂

  5. Lila
    8 lipca 2021 / 19:26

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2021 / 12:41

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  6. Majka
    8 lipca 2021 / 21:29

    Kwintesencja lata 😍

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2021 / 12:41

      Zdecydowanie tak 🙂

  7. Dedee
    8 lipca 2021 / 23:24

    Kocham Twoje serniki więc czuję że i tu będzie podobnie 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2021 / 12:41

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  8. Magda
    9 lipca 2021 / 11:27

    Wspaniały sernik 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2021 / 12:43

      Super, że przypadł do gustu 🙂

  9. Kasia
    9 lipca 2021 / 15:52

    Super sernik, bardzooooo kremowy 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2021 / 12:43

      Ogromnie się cieszę, że posmakował 🙂

  10. 13 lipca 2021 / 13:29

    Nie wiem czy mój wyglądał tak dobrze jak Twój, ale… na pewno był równie smaczny. Zniknął ze stołu w mgnieniu oka i wszyscy pytali o przepis!!! Jest świetny 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2021 / 22:59

      Bardzo się cieszę i pozdrawiam 🙂

  11. edziek
    9 sierpnia 2021 / 8:16

    Przepyszne ciasto. Przygotowałem i wszyscy mówili, że bardzo smaczne. Jako, że lubię gotować i piec to skorzystam również z innych przepisów.

    • Marta
      Autor
      10 sierpnia 2021 / 17:20

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 − 4 =