Jeśli chodzi o serniki to uwielbiam je wszystkie, ale w szczególności te ciężkie, wilgotne na spodzie z ciasteczek. Moja Siostra uwielbia za to serniki lekkie, kremowe, bez spodu i najlepiej z nutą cytryny ; ) W związku z powyższym pomimo, że od dawna poleca mi swój ulubiony sernik, zabierałam się do niego bez zbędnego pośpiechu… ; ) Przyznaję, że ostatecznie skusił mnie jego wygląd i teraz żałuję, że tak późno, bo smakuje równie idealnie jak wygląda! ; ) Nie wiedziałam, że kiedyś jakiś kremowy sernik da radę podbić moje serce, ale ten na pewno na stałe u nas zagości ; P Poza tym, że jest pyszny polecam go dla osób, które obawiają się pieczenia serników, bo jest bardzo prosty (i szybki!) do przygotowania. Piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm i kiedy ciasto trochę urosło, masa prawie mi się wylała, więc sprawdźcie odrobinę większą ; ) Podałam go z wiórkami z gorzkiej czekolady ( u mnie to akcent konieczny ; ), będzie również pasował czekoladowy sos, lub mus z malin, ale równie pięknie wygląda i smakuje bez dodatków. Zachęcam do wypróbowania!!!
Składniki (powinny być w temp. pokojowej):
- 1 kg twarogu np. Mój Ulubiony (w wiaderku); jeśli zdecydujecie się na zwykły twaróg koniecznie trzeba go wcześniej zmielić co najmniej trzykrotnie
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
- 6 jajek (wielkość L)
- 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (przepis)
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %
Składniki na śmietankową piankę :
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki cukru
Twaróg utrzeć z mascarpone, cukrem i mąką na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując nadal na niewielkich obrotach. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii oraz śmietankę (bez ubijania, prosto z opakowania). Krótko zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 90 minut.
Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem. Rozsmarować na upieczony sernik i piec kolejne 20 minut w temperaturze 120 C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Smacznego : )
Jaka powinna byc konsystencja? Pieklam wg przepisu i wyszlo baardzo kremowo, nie jak ciasto , prawie plynne…. martwie sie ze za krotko pieklam…. 🙁
Autor
Konsystencja powinna wyjść jak na zdjęciu – kremowy, ale stabilny 🙂
Dzięki!
Obwiniam ser:( President ale jakiś dziwny Waniliowy wodnisty. Nigdy więcej
Autor
Niestety jego skład nie jest zbyt dobry 🙁 a dobry ser to podstawa 🙂
Pierwszy raz wyszedł mi tak idealny sernik bardzo bardzo dziękuje!!!
Autor
Cieszę się bardzo, dziękuję za wiadomość 🙂
Sernik jest przepyszny zrobiłam z musem z mrożonych owoców poezja 🙂
Autor
Miło mi, że posmakował 🙂
Najlepszy sernik ten przepis mnie nigdy nie zawiódł 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Co w przypadku jak decyduję się piec bez tej pianki? Też go dopiekać czy jak?
Autor
Tak 🙂
Dlaczego mąka przenna a nie ziemniaczana?
Autor
Pszenna sprawdza się tu idealnie, sernik jest fajnie kremowy, mąka ziemniaczana mocniej „wiąże” 😀
Witam, chciałabym zastąpić make pszenna maka ziemniaczana. Czy w takiej samej ilości użyć maki ziemniaczanej?
Autor
Witam 🙂 można dać odrobinę mniej 🙂
Jaka wielkość blaszki i powinna być?
Autor
Tak jak jest w opisie, piekłam w tortownicy 25 cm, ale można również w większej 🙂
Sernik z serem z Piątnicy zamiast mój ulubiony w wiaderku tez się sprawdził – jedwabisty kremowy smak cała rodzina się zajada. Zatem polecam zamiennie ser z Piatnicy tez jest super. Zamiast polewy przypruszylam warstwą cukru pudru plus świeże maliny i liść mięty i mamy caffe de Paris na talerzu 👌
Autor
Tak, ser z Piątnicy również ma dobry skład i jest fajnie „zwarty”, więc dobrze pasuje 🙂 Cieszę się, że posmakowało 🙂
Brzmi super, właśnie czegoś takiego szukam. Mam tylko pytanie o czas pieczenia. Nie wdarł się jakiś błąd? 20 minut, plus 90 plus kolejne 20 minut, to łącznie 2 godziny i 10 minut. Tak ma być? Przepraszam, wolę dopytać, bo mistrzynią kuchni to nie jestem, w innych przepisach jest zazwyczaj 60 minut, bałabym się coś pokręcić.
Pięknych świąt! 🙂
Autor
Tak ma być 🙂 tutaj pieczemy długo, ale w niskiej temperaturze 🙂
Przepychota!!! Dziękuję 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Niestety zapadł się pośrodku a tak ładnie wyrastał 😓 Stało się to gdy wyłożyłam śmietanę z cukrem na wierzch. Mam chociaż nadzieję że dopiekł się i będzie dobry… (piekłam dokładnie tak jak w przepisie)
Autor
Każdy piekarnik jest inny i zawsze trzeba obserwować ciasto, mam nadzieję, że pomimo przeszkód sernik smakował 🙂
Witam,
Właśnie przymierzam się do zrobienia tego sernika i zastanawiam się w jakim sklepie dostanę ten ser w wiaderku ” mój ulubiony” ??? Może któraś z Pań wie 🙂
Autor
Np. Intermarche, Auchan, czasem jest również w Tesco i w Chacie Polskiej 🙂
Myślę że się zapadł bo śmietana nie była w temperaturze pokojowej tylko z lodówki.
Autor
Tak, składniki powinny być w temp. pokojowej 🙂
Przepyszny, robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi. Na stałe zagościł w naszym domu. Podawałam z musem malinowym, wiórkami kokosowymi, czekoladą deserową lub płatkami migdałowym, pokruszoną chałwą. Zawsze wyborny.
Autor
Ogromnie się cieszę, a wszystkie pomysły na wykończenie brzmią super 🙂
Na jaką formę jest ten przepis?
Autor
Tak jak opisałam piekłam w tortownicy 25 cm, ale polecam większą np. 27-28cm, bo wychodzi bardzo wysoki 🙂
Czy można ten sernik zrobić na ciasteczkowym spodzie?:)
Autor
Tak 🙂
Sernik jest faktycznie bardzo dobry, kremowy, delikatny. Warto wybrać większą tortownicę, 25 cm jest troszeczkę za mała. Polecam przepis, na pewno będę z niego korzystać częściej.
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Także mi sie udał 😊 bardzo kremowy nie za słodki zapisuje 😊
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Ten sernik jest znakomity 🙂 Chcę go zrobić ponownie w dużej blaszce i potrzebuję prawie podwójnej porcji. Ile czasu powinnam go wtedy piec?
Autor
Jeśli blaszka będzie większa to pomimo zwiększenia składników na wysokość sernik się nie zmieni, więc czas pieczenia pozostanie ten sam 🙂
U mnie niestety wyszło płynne i nie zastygło 🙁
Podczas pieczenia kipiała woda, a po nocy w lodówce nad w środku była woda 🙁
Autor
Coś poszło nie tak, jeśli trzymałaś się ściśle przepisu być może był jakiś problem ze składnikami, bo kipiąca woda podczas pieczenia nie jest normalnym zjawiskiem 🙁
Ja mam dzisiaj to samo, ser z Piątnicy i wszystko według składu :/
Autor
Niestety nie wiem co mogło być przyczyną 🙁 Piekłam ten sernik wielokrotnie i to jeden z moich „pewniaków” 🙂
Zamiar mąki pszennej dodałam ryżową i miałam wersję bezglutenową 🙂
Wyszedł obłędny a mój chłopak powiedział, że to najlepszy sernik jaki zrobiłam!!
Autor
Super pomysł, cieszę się bardzo, że posmakowało 🙂
A czy tą śmietanę z cukrem smarujemy na ciepłej górze, czy ma nieco przestygnąć….
Autor
Smarujemy od razu, bez czekania, bo później wraca do piekarnika 🙂
Dzień dobry 🙂
Przepis jest wspaniały. Chcę go zrobić, bo długo szukałam odpowiedniego przepisu, a ten – ideał! Jednakże mam mniejszą formę, 20 cm i wobec tego bardzo proszę o radę do ilu zmniejszyć proporcje. Czy zamiast kilogramu twarogu president można np dwa 250g półtłustego? Bardzo proszę o odpowiedź
Autor
Bardzo mi miło 🙂 proporcje należy przeliczyć porównując pola blach 🙂
Dzień dobry, jeśli zrobie ten sernik z dwóch porcji na większą blaszkę to czy czas pieczenia będzie taki sam?
Autor
Jeśli blacha będzie dwa razy większa to tak, sernik pozostanie tej samej wysokości 🙂
Używam tylko sera z Piątnicy i zawsze wychodzi.Zmodyfikowałam przepis.Dodaję erytrythol,nie cukier i mąķę migdałową z kokosową.Z żurawiną też jest pyszny.Mbiam
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂 Przy takich zmianach jest do tego zdrowszy, super 🙂
Witam, a jakie proporcje mąki kokosowej i migdałowej , żeby sernik był kremowy?
Autor
Na kremowość sernika bardziej wpływa tu sposób pieczenia 🙂 Nie próbowałam z innym rodzajem mąki 🙁
Czy ten sernik ma być taki blady ??
Autor
Taki wyszedł 😉
Czy dodanie śmietanki jest konieczne? Czy zamiast cukru mozna uzyc miod?
Autor
Śmietanka konieczna do sernika, warstwę wierzchnią można zmienić 🙂 Z miodem nigdy nie próbowałam…są ciasta, gdzie bym się nie wahała, ale przy tym delikatnym serniku na pewno smak się zmieni 🙁
Przepis mi się podoba. Boję się jednak czy w 120 oC się upiecze. Nie można w wyższej temp. piec troszeczkę krócej?
Autor
Pieczenie w niskiej temperaturze to właśnie sekret kremowości tego sernika 🙂 można spróbować „normalnie” 🙂
dziękuję … próbuję w niskiej
Autor
Super, proszę dać znać jak posmakowało 🙂
W końcu upiekłam i ja! Dołączam go grona wsyzstkich ochów i achów nad tym serniczkiem ❤️
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Co zrobić, żeby przy nakładaniu pianki sernik nie opadł? Niestety nagła różnica temperatur nie wpływa na niego korzystnie.
Autor
Sernik jest pieczony w niskiej temperaturze, więc nie opadnie 🙂 Śmietanę nakładam wysuwając delikatnie tortownicę z piekarnika i trwa to dosłownie chwilę 🙂
A ja w ogóle nie daję tej pianki zamiast tego na koniec polewa z białej czekolady albo na bogato w formie toru bita śmietana i moim zdaniem pasuje super 🙂
Autor
Brzmi równie pysznie 🙂
Czy można zastąpić kwaśną śmietanę słodką 18 na przykład. Nie doczytałam, że powinna być kwaśną, a w lodówce mam tylko 18.
Autor
Słodka śmietanka 18%? Niestety nie używałam, czy ona ma gęstą konsystencję? Ze śmietankowej polewy można zrezygnować zupełnie lub zastąpić musem owocowym, polewą czekoladową itp. 🙂
Przepyszny !
Autor
Super, że posmakował 🙂
Witam, czy po schłodzeniu sernik można przechowywać już później na zewnatrz?
Autor
Poza podaniem na stole, zawsze przechowuję w lodówce 🙂
Witam, a czy zamiast ekstraktu z wanilii można dodać olejku waniliowego lub śmietankowego i jeśli tak to w jakich proporcjach?
Autor
Tak, można dodać, ale niestety nie używam, więc nie pomogę z ilością 🙁 można również pominąć 🙂
Na święta piekłam juz dwa razy !!! Na sylwester znow sie dopraszają to jest absolutny hit przepis poszedł w świat 🙂
Autor
Ogromnie mi miło 🙂
Postąpiłam według przepisu , sernik pięknie wyrósł po czym bardzo opadł 🙁 mam nadzieję że będzie chociaż smakować :c
Autor
Również mam nadzieję, że posmakował 🙂
Wyszedł cudnie,dodałam brązowego cukru do śmietany na wierzchu przez co ma złocisty kolor i pokruszone mleczna czekoladę z kawałkami karmelu😊🥰
Autor
Brzmi super 🙂 cieszę się, że posmakowało 🙂
Przepis jest rewelacyjny ! Mój sernik z tego przepisu wyszedł rewelacyjnie, jest przepyszny! Pierwszy raz w życiu robiłam sernik i jestem zadowolona z efektów 🙂
Bardzo dziękuję za przepis! 🙂 cała rodzinka się zajada serniczkiem 🙂 Pozdrawiam
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂 Pozdrawiam 🙂
Mój pierwszy sernik i od razu sukces bardzo dziękuję 🙂 na wierzchu dałam zwykłą polewę z czekolady i kremówki 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Najlepszy sernik jaki jadłam i wyszedł jak na zdjęciu a nie mam umiejętności cukierniczych 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło 🙂
Robiłam pierwszy ale zdecydowanie nie ostatni raz. bez spodu i bez góry. Konsystencja musu, przepyszne- mój mąż jest zachwycony ! Dziękujemy:)
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂 Pozdrawiam 🙂
Co jeśli środek sernika jest nadal „luźny ” ? Wydłużyć czas pieczenia w 120st ? Pozdrawiam
Autor
Jeśli jest mocno „luźny” to wydłużyć czas pieczenia, ale w przypadku gdy boki są już ścięte, a środek delikatnie trzęsący będzie ok, sernik będzie się jeszcze dopiekał podczas studzenia w piekarniku 🙂
Zdecydowanie hit, upiekłam dla koleżanki z pracy i wszyscy się zajadali 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
cześć Marto, zrobiłem ten sernik. O dziwo podniosło mi go w piekarniku, a potem opadł. Mimo wszystko był przekremowy i wszyscy zachwalali. W ogóle ten przepis jest bardzo plastyczny i można sporo z nim eksperymentować. Polecam podawać go z gorącym sosem truskawkowym. w sam raz, żeby się pozbyć zeszłorocznym mrożonek 😀
I i robiłem na twarogu sernikowym z Presidenta. Czyli da się.
Zima ma tę zaletę, z można chłodzić na balkonie 😀
Dzięki mocno.
Autor
Super, że posmakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂
Witam sedecznie
Czy moge ten sernik zrobic tylko z serem mascarpone,bez uzycia sera bialego?
Autor
Ten konkretnie ma tak przygotowane proporcje, aby pasowały z twarogiem 🙂 Ale można spróbować modyfikować, tylko że powstanie zupełnie inny sernik 😉
Dziekuje🙂
Dzień dobry, czy można upiec sernik w prostokątnej blaszce zamiast w tortownicy? Pozdrawiam
Autor
Oczywiście 🙂 ale w zależności od jej wielkości być może trzeba będzie zwiększyć/zmniejszyć proporcjonalnie liczbę składników 🙂
Dzień dobry
Czy można zrobić ten sernik na kruchym cieście?
Autor
Tak 🙂
Dziękuję za ten przepis, sernik jest idealny! Od Bożonarodzeniowych Świąt piekę go już z piąty raz, jest przepyszny i cała rodzina się zachwyca, nawet największe niejadki słodkości ;). Troszkę go zmodyfikowałam i do masy serowej dodaję tabliczkę roztopionej białej czekolady i piekę w kąpieli wodnej przy zachowaniu tego samego czasu i temperatury, aby uniknąć pęknięć na wierzchu. Jeszcze raz ogromne podziękowania dla autorki :))
Autor
Bardzo mi miło, że okazał się takim hitem 🙂 Z dodatkiem czekolady na pewno smakuje rewelacyjnie 🙂 Pozdrawiam 🙂
Robiłam kolejny raz sernik-zawsze wychodził idealnie. Dzisiaj mi wykipiał, pierwszy raz 🙁
Autor
Czy zmieniła Pani rodzaj sera? 🙁
Czy można użyć samego serca mascarpone?
Autor
Obawiam się, że nie, będzie zupełnie inna konsystencja masy 🙁
Sernik wyszedł pyszny. Jefyma uwaga w opisie nie jest wspomniana śmietana kremówka. Ja ha dałam na samym początku ale jak ktoś nie jest zawodowym cukiernikiem może jej nie dać
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂 Śmietanka jest opisana podczas przygotowania: „Na koniec dodać ekstrakt z wanilii oraz śmietankę (bez ubijania, prosto z opakowania).” 🙂
Witam .Czy dodanie truskawek na kruche ciasto a później masę serową do dobry pomysł nie będzie zbyt wodniste
Autor
Dzień dobry, truskawki dałabym raczej na górę, choć do tego sernika bardziej pasują mi w formie musu, żelki lub po prostu w formie dekoracji ze świeżych owoców 🙂
Czy nic się nie stanie jeśli na wierzch dam świeże owoce(truskawka, borówka, malina)?
Autor
Nie, będą super pasować 🙂
Dzień dobry. Zdecydowałam się upiec ten serniczek, ale zastosowałam budyń waniliowy zamiast mąki. Właśnie wyjęłam go z piekarnika. Niestety, pomimo zastosowania większej blaszki, sernik mi wykipiał. Samego sernika jeszcze nie próbowałam, ale to, co wykipialo jest pyszne. Troszkę się podłamalam, ale spróbuję za parę dni jeszcze raz.
Autor
Jak dużą blaszkę Pani zastosowała? Cieszę się, że posmakował mimo trudnego początku 😉