Jeśli chodzi o serniki to uwielbiam je wszystkie, ale w szczególności te ciężkie, wilgotne na spodzie z ciasteczek. Moja Siostra uwielbia za to serniki lekkie, kremowe, bez spodu i najlepiej z nutą cytryny ; ) W związku z powyższym pomimo, że od dawna poleca mi swój ulubiony sernik, zabierałam się do niego bez zbędnego pośpiechu… ; ) Przyznaję, że ostatecznie skusił mnie jego wygląd i teraz żałuję, że tak późno, bo smakuje równie idealnie jak wygląda! ; ) Nie wiedziałam, że kiedyś jakiś kremowy sernik da radę podbić moje serce, ale ten na pewno na stałe u nas zagości ; P Poza tym, że jest pyszny polecam go dla osób, które obawiają się pieczenia serników, bo jest bardzo prosty (i szybki!) do przygotowania. Piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm i kiedy ciasto trochę urosło, masa prawie mi się wylała, więc sprawdźcie odrobinę większą ; ) Podałam go z wiórkami z gorzkiej czekolady ( u mnie to akcent konieczny ; ), będzie również pasował czekoladowy sos, lub mus z malin, ale równie pięknie wygląda i smakuje bez dodatków. Zachęcam do wypróbowania!!!
Składniki (powinny być w temp. pokojowej):
- 1 kg twarogu np. Mój Ulubiony (w wiaderku); jeśli zdecydujecie się na zwykły twaróg koniecznie trzeba go wcześniej zmielić co najmniej trzykrotnie
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
- 6 jajek (wielkość L)
- 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (przepis)
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %
Składniki na śmietankową piankę :
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki cukru
Twaróg utrzeć z mascarpone, cukrem i mąką na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując nadal na niewielkich obrotach. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii oraz śmietankę (bez ubijania, prosto z opakowania). Krótko zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 90 minut.
Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem. Rozsmarować na upieczony sernik i piec kolejne 20 minut w temperaturze 120 C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Smacznego : )
Właśnie wstawiłam do piekarnika 🙂
Oczywiście pozmieniałam co nieco kierując się uwagami z komentarzy, tzn. mąkę dałam orkiszową pełnoziarnistą, zamiast cukru ksylitol, z braku waniliowego – domowy ekstrakt cytrynowy, z braku kremówki (sklepy dzisiaj zamknięte) – gęste mleczko kokosowe. No i na wierzch dam tartą gorzką czekoladę. Wiem, że w rezultacie będzie to zupełnie inny sernik, ale na pewno będzie mi smakował, tym bardziej, że już dawno nie jadłam żadnego ciasta 🙂
Dziękuję za inspirację 🙂
Autor
Mam nadzieję, że posmakował 🙂
Wlasnie wyjelam z piekarnika po ostygnieciu i niestety opadl bardzo duzo. Podczas pieczenia byl ogromny a teraz 1/3 opadl… Ale dobry w smaku
Autor
To bardzo dziwne, bo to ten z tych serników, które nie wyrastają zbyt mocno, więc później nie opadają… Najważniejsze, że posmakował 🙂
za długo i intensywnie miksowany. mi pierwszy raz wyszedł tak samo, urósł i opadł . trzeba go krótko i delikatne mieszać, najlepiej nie końcówką do ubijania, tylko do mieszania, wtedy wychodzi genialny. Od dłuższego czasu robię sernik z tego przepisu i teraz każdy go sobie u mnie zamawia)))
Autor
Bardzo się cieszę, że robi taką furorę 🙂
Witam,czy może być zamiast ekstraktu waniliowego ser waniliowy z kubełka?
Autor
Hmm nie wiem, czy dobrze rozumiem Pani pytanie 🙂 ekstraktu nie można zastąpić serem, ale zamiast ekstraktu można dodać ziarenka wanilii lub aromat waniliowy, opcjonalnie całkiem go pominąć 🙂
Sernik jest genialny!!!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Dzień dobry, właśnie piekę to cudo. czy jeśli nie robię śmietanki na górze, to mam piec to jeszcze ponad te 90min. ?
Autor
Nie, wtedy już nie dopiekamy 🙂
Sernik jest wspaniały pozdrawiam 🙂 zrobiłam na spodzie z ciasteczek wiec jeszcze wyzszy 🙂
Autor
Bardzo mi miło, ze posmakował 🙂
Przepyszny polecam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
SERNICZEK JEST CUDOWNY KREMOWY JAK CHMURKA!!!
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Mniam sernik jest super polecam 🙂
Autor
Miło mi, że posmakował 🙂
Wspaniały sernik i prosto się robi, dałam spód z ciasteczek i masła.
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Jakie wymiary blaszki?
Autor
Użyłam tak jak pisałam w poście, tortownicy o średnicy 25 cm, ale można większej, bo sernik wychodzi bardzo wysoki 🙂
czy można zastąpić mąkę innym składnikiem? Jesteśmy na diecie bezglutenowej.
Autor
Można zastąpić mąką bezglutenową np. mieszanką ziemniaczanej i innej – ryżowej, kokosowej itp.
Ideał 🙂
Autor
Dziękuję!!! 🙂
Przepraszam czy ja dobrze zrozumiałam ma się piec 2godz to chyba za długo
Autor
Nie, bez obaw, tak jest idealnie 🙂 Proszę zauważyć jak niska jest temp. pieczenia, a wysoki sernik, który musi uzyskać odpowiednią konsystencję 🙂
Witam, a czy na forme 25x 35 myśli pani że wyjdzie dużo mniejszy? Mam dużą rodzinkę i taka tortownica 25 śr. będzie napewno za mała. Zastanawiam się czy nie dodać troszkę więcej sera i jeszcze jeden serek mascarpone.
Autor
Na pewno byłby niższy. Aby pozostał tej wysokości proponowałabym zrobić z 1,5 porcji, tylko trzeba zmieniać proporcje wszystkich składników np. 1,5 kg twarogu, 9 jajek itd. a nie tylko zwiększyć sam dodatek sera lub mascarpone 🙂
Dodajemy całe jajka, czy żółtka osobno a pianę z białek osobno? Przymierzam się upiec.
Autor
W całości 🙂
Dziękuję bardzo😃
Autor
🙂
Sernik jest ekstra nic nie opadł jestem dumna 🙂
Autor
Super, cieszę się, że posmakował 🙂
Sernik zrobiłam na święta z podwójnej porcji. Jest wyśmienity!!
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂 🙂 🙂
Zrobiłam z serem trzykrotnie mielonym.
Wyszła masakra.
Już jak kręciłam to widziałam,że będzie problem.
Te sery w wiaderku sa bardzo rzadkie,więc się ładnie łączą z mascarpone, ale jesli chce się dac prawdziwy mielony twaróg, to nie polecam.
Może kiedyś spróbuję z presidentem,ale na razie zniechęciłam się….
Autor
Niestety, aby dobrze się połączyły twaróg musi być dobrze zmielony 🙁 Można też zmiksować go blenderem wtedy ma idealnie gładką konsystencję 🙂 Mam nadzieję, że się Pani nie podda i da mu jeszcze szansę, bo warto 🙂
Rewelacja fajny kremowy i nic nie opada a przy moich umiejętnościach to nie lada wyczyn 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Super serniczek 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Wspaniały przepis wyszedł idealny ❤️
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Witam jest w skladnikach smietanka kremowka ale w opisie przepisu nie ma napisane jak ja dodsc ? Czy najpierw ubic ?
Autor
Cześć 🙂 Nie pisałam o ubijaniu, bo dodaję prosto z pojemnika 😉
Sernik jest przepyszny 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Piekę kolejny raz i nigdy dość bo jest pyszny 🙂
Autor
Super wiadomość 🙂
Pyszny sernik, pierwszy który mi nie opadł a pieke niemało 🙂 Jestem zadowolona pozdrawiam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Wspaniały sernik, konsystencja jest naprawdę idealna ❤️
Autor
Ogromnie mi miło 🙂
Czy, jak chcę zrobić z podwójnej porcji, ten sernik, to czas pieczenia jest ten sam, jak przy normalnej?
Autor
To zależy w jakiej formie sernik będzie pieczony. Jak rozumiem będzie na dużej prostokątnej blaszce? Wtedy pomimo podwojenia proporcji na wysokość sernik będzie porównywalny, więc czas pieczenia zostawiamy bez zmian. Jeśli miałby być pieczony w tej samej tortownicy trzeba by było czas zmienić, ale w tym przypadku raczej to fizycznie niemożliwe, bo wychodzi już bardzo wysoki 😉
Ja mam tortownicę średnicy 27cm, to.mam rozumieć, że z jednej porcji starczy i wyrośnie wysoki?a czy nie opadnie mi??boję się tego…ja chciałbym wysoki sernik…czy przy tej średnicy tortownicy…wyrośnie równo z brzegiem?
Autor
Zdecydowanie wystarczy, tak jak wspominałam piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm i ciasto prawie się wylewało, więc 27 będzie optymalna 😉 To jeden z tych serników, które nie opadają, piekłam wiele razy i zawsze wychodzi równy.
Dziękuję za radę 😘miłego dnia😉
Autor
Dziękuję i również życzę udanego dnia 🙂
A czy moge zrobic na kruchym spodzie ten sernik . Tylko jak wtedy ciec spod osobno czyy razem z wszystkom. To moje pocztki poeczenia
Autor
Można ten sernik oczywiście zrobić na kruchym spodzie. Polecam też spód z ciasteczek (pokruszone herbatniki wymieszane z roztopionym masłem). Spód upiekłabym oddzielnie i dopiero na przestudzony wylałbym masę serową, moim zdaniem jest wtedy bardziej chrupiący.
Sernik jest przepyszny zrobiłam bez tej kremowej polewy ale na góre dałam lemon curd wyszło idealnie 🙂
Witam mam. Pytanie, czy Pani ten sernik się zarumienic na wierzchu i pękł? Bo. Mi wyrósł, aż za tortownice, a nie pękł, i jest tylko lekko żółty u góry… Proszę o. Pomoc… Z góry dziękuję…
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało, dodatek lemon curd to super pomysł 🙂
Mam. Pytanie… Czy ten sernik. Powinien być blady na wierzchu? Czy powinien się zarumienic… Peknac na środku…? Bo. Mój jest blady… A zrobiłem wszystko. Według przepisu i temp też…
Autor
Ten sernik nie opada, więc nie pęka, jest idealnie równy i ma taki kolor jak na zdjęciu, czyli jasny 😉 To zasługa długiego pieczenia w niskiej temp. dzięki czemu otrzymamy kremową konsystencję 🙂
Witam , piekłam sernik z tego przepisu kilka razy , wszystko zrobiłam jak podane w przepisie , jest pyszny i aksamitny . Mam jedno pytanko , dlaczego następnego dnia po upieczeniu powierzchnia sernika jest jakby mocno 'spocona ’? Pokryta dużą ilością słodkiego , gęstego płynu ? Pozdrawiam 🙂
Autor
Dzień dobry, niestety nie umiem podać przyczyny, u mnie to zjawisko nigdy nie wystąpiło. Czy przechowuje go Pani w lodówce? Może „poci” się od przykrycia?
a jak nie mam ekstraktu z wanilii, to czym mogę zastąpić. Właśnie biorę się za zrobienie tego sernika.
Upiekłam. Wygląda dobrze. poczekam aż wystygnie.
Autor
Super, życzę smacznego, proszę dać znać jak posmakował 🙂
Autor
Można pominąć lub dodać ziarenka wanilii 🙂
Dziękuję za ten przepis, sernik wyszedł genialny!!! Wiele serników upiekłam w swoim życiu, ten jest w mojej ścisłej czołówce najlepszych. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Autor
Ogromnie mi miło! Pozdrawiam i dziękuję za wiadomość 🙂
Moj ulubiony serniczek mhmmmm …. pychota ! Zawsze sie udaje ! Dlugo sie piecze, ale mysle, ze to jest wlasnie ten detal, ktory wplywa, na to, ze serniczek piecze sie rowno, nie opada i znika w super expresowym tempie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że tak smakuje, wolne pieczenie ma swój urok 🙂
Witam serdecznie.
Przez ile dni ten sernik będzie dobry? Tzn ile dnie może stać w lodówce?
Pozdrawiam!
Autor
Trudno mi powiedzieć ile dokładnie, bo zawsze znika szybko, ale ze 3 dni co najmniej 🙂
Jeden z lepszych serniczków jaki jadłam 😋😍😋 Bardzo polecam ! Nie uznaję sera w wiaderku wiec zmieliłam ser trzy razy, pięknie połączył się z mascarpone 🙂 Pychota !!!! Acha myśle że jest to najłatwiejszy sernik pod słońcem i nie ma, po prostu nie ma szans żeby komuś nie wyszedł 😊 OBŁĘDNY 😍😍😍
Autor
Ogromnie się cieszę na tak pozytywny odbiór sernika 🙂 Witam w gronie jego fanów <3 pozdrawiam 🙂
Serniczek super!!!!Delikatny i smakowity!!!!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Najlepszy sernik
Ever!!!! ❤️❤️❤️
Autor
Ogromnie mi miło 🙂
Przepyszny i nie opada 🙂
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu i sernik posmakował 🙂
Sernik cudowny absolutnie 🙂 polecam kazdemu, chyba nie moze sie nie udac :). Dziękuję za wspaniały przepis. Super, ze jest jednoczesnie taki prosty w zrobieniu.
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował, pozdrawiam 🙂
Sernik cudowny absolutnie 🙂 polecam kazdemu, chyba nie moze sie nie udac :). Dziękuję za wspaniały przepis. Super, ze jest jednoczesnie taki prosty w zrobieniu.
Autor
🙂 🙂
To mój ulubiony sernik piekłam już wiele razy i zawsze się udaje 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Za chwilę zaczynam po raz pierwaszy
Autor
Czekam na wrażenia 🙂 pozdrawiam 🙂
czy do masy serowej można dodać pokrojone brzoskwinie ? Nie zaszkodzi to przy wypieku sernika ?
Autor
Można, ale dobrze odsączone. Moim zdaniem konkretnie do tego sernika lepiej będzie pasował np. mus na wierzchu 🙂
Ja teraz będę piekła córce do przedszkola wcześniej robilam był pyszny i teraz robię tylko ten sernik
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Dzieki twojemu sernikowi cala rodzina mojego przyszlego meza robi u mnie na niego zamowienia a tesciowa w niebo wzieta jest pyszny mimo ze pierwszy raz robilam z polowy porcji i dodalam przez pomylke 250 g mascarpone wyszedl genialny
Autor
Super, bardzo się cieszę! 🙂 pozdrawiam 🙂
Sernik wyszedł super bardzo polecam przepis 🙂
Autor
Miło mi, pozdrawiam 🙂
Wspaniały sernik. Pomijając czas pieczenia, bardzo szybki w przygotowaniu, w smaku słodki w sam raz. Nie miałam ekstraktu z wanilii, więc zastąpiłam go cukrem z prawdziwą wanilią i część mąki zastąpiłam budyniem waniliowym. Piekłam w tortownicy 30 cm, urósł na wysokość ok. 3,5 cm i w ogóle nie opadł. Z pewnością wrócę do tego przepisu 😉
Autor
Super, cieszę się, że posmakował 🙂