Kremowy sernik z mascarpone

Jeśli chodzi o serniki to uwielbiam je wszystkie, ale w szczególności te ciężkie, wilgotne na spodzie z ciasteczek. Moja Siostra uwielbia za to serniki lekkie, kremowe, bez spodu i najlepiej z nutą cytryny ; ) W związku z powyższym pomimo, że od dawna poleca mi swój ulubiony sernik, zabierałam się do niego bez zbędnego pośpiechu… ; ) Przyznaję, że ostatecznie skusił mnie jego wygląd i teraz żałuję, że tak późno, bo smakuje równie idealnie jak wygląda! ; ) Nie wiedziałam, że kiedyś jakiś kremowy sernik da radę podbić moje serce, ale ten na pewno na stałe u nas zagości ; P Poza tym, że jest pyszny polecam go dla osób, które obawiają się pieczenia serników, bo jest bardzo prosty (i szybki!) do przygotowania. Piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm i kiedy ciasto trochę urosło, masa prawie mi się wylała, więc sprawdźcie odrobinę większą ; ) Podałam go z wiórkami z gorzkiej czekolady ( u mnie to akcent konieczny ; ), będzie również pasował czekoladowy sos, lub mus z malin, ale równie pięknie wygląda i smakuje bez dodatków. Zachęcam do wypróbowania!!!


sernik

Składniki (powinny być w temp. pokojowej):

  • 1 kg twarogu np. Mój Ulubiony (w wiaderku); jeśli zdecydujecie się na zwykły twaróg koniecznie trzeba go wcześniej zmielić co najmniej trzykrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
  • 6 jajek (wielkość L)
  • 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (przepis)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %

Składniki na śmietankową piankę :

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru

Twaróg utrzeć z mascarpone, cukrem i mąką na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując nadal na niewielkich obrotach. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii oraz śmietankę (bez ubijania, prosto z opakowania). Krótko zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 90 minut.

Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem. Rozsmarować na upieczony sernik i piec kolejne 20 minut w temperaturze 120 C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Smacznego : )

Komentarzy: 479

  1. 22 lipca 2018 / 16:10

    Właśnie wstawiłam do piekarnika 🙂
    Oczywiście pozmieniałam co nieco kierując się uwagami z komentarzy, tzn. mąkę dałam orkiszową pełnoziarnistą, zamiast cukru ksylitol, z braku waniliowego – domowy ekstrakt cytrynowy, z braku kremówki (sklepy dzisiaj zamknięte) – gęste mleczko kokosowe. No i na wierzch dam tartą gorzką czekoladę. Wiem, że w rezultacie będzie to zupełnie inny sernik, ale na pewno będzie mi smakował, tym bardziej, że już dawno nie jadłam żadnego ciasta 🙂
    Dziękuję za inspirację 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lipca 2018 / 0:36

      Mam nadzieję, że posmakował 🙂

  2. Magda
    6 września 2018 / 23:25

    Wlasnie wyjelam z piekarnika po ostygnieciu i niestety opadl bardzo duzo. Podczas pieczenia byl ogromny a teraz 1/3 opadl… Ale dobry w smaku

    • Marta
      Autor
      10 września 2018 / 11:45

      To bardzo dziwne, bo to ten z tych serników, które nie wyrastają zbyt mocno, więc później nie opadają… Najważniejsze, że posmakował 🙂

      • Iza
        19 grudnia 2019 / 11:33

        za długo i intensywnie miksowany. mi pierwszy raz wyszedł tak samo, urósł i opadł . trzeba go krótko i delikatne mieszać, najlepiej nie końcówką do ubijania, tylko do mieszania, wtedy wychodzi genialny. Od dłuższego czasu robię sernik z tego przepisu i teraz każdy go sobie u mnie zamawia)))

        • Marta
          Autor
          19 grudnia 2019 / 16:07

          Bardzo się cieszę, że robi taką furorę 🙂

  3. 25 września 2018 / 16:36

    Witam,czy może być zamiast ekstraktu waniliowego ser waniliowy z kubełka?

    • Marta
      Autor
      25 września 2018 / 23:01

      Hmm nie wiem, czy dobrze rozumiem Pani pytanie 🙂 ekstraktu nie można zastąpić serem, ale zamiast ekstraktu można dodać ziarenka wanilii lub aromat waniliowy, opcjonalnie całkiem go pominąć 🙂

  4. Monia
    1 października 2018 / 10:56

    Sernik jest genialny!!!

    • Marta
      Autor
      2 października 2018 / 13:43

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Beata
    21 października 2018 / 19:08

    Dzień dobry, właśnie piekę to cudo. czy jeśli nie robię śmietanki na górze, to mam piec to jeszcze ponad te 90min. ?

    • Marta
      Autor
      22 października 2018 / 13:58

      Nie, wtedy już nie dopiekamy 🙂

  6. Dorota
    25 października 2018 / 12:14

    Sernik jest wspaniały pozdrawiam 🙂 zrobiłam na spodzie z ciasteczek wiec jeszcze wyzszy 🙂

    • Marta
      Autor
      25 października 2018 / 16:13

      Bardzo mi miło, ze posmakował 🙂

  7. Jagienka
    28 października 2018 / 11:30

    Przepyszny polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      28 października 2018 / 16:59

      Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂

  8. JADWIGA
    7 listopada 2018 / 10:30

    SERNICZEK JEST CUDOWNY KREMOWY JAK CHMURKA!!!

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2018 / 1:44

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  9. AGATA
    19 listopada 2018 / 0:33

    Mniam sernik jest super polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2018 / 1:10

      Miło mi, że posmakował 🙂

  10. Julia
    5 grudnia 2018 / 22:06

    Wspaniały sernik i prosto się robi, dałam spód z ciasteczek i masła.

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2018 / 23:54

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  11. Marta Xenia
    8 grudnia 2018 / 21:19

    Jakie wymiary blaszki?

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2018 / 2:06

      Użyłam tak jak pisałam w poście, tortownicy o średnicy 25 cm, ale można większej, bo sernik wychodzi bardzo wysoki 🙂

  12. Aga
    14 grudnia 2018 / 22:48

    czy można zastąpić mąkę innym składnikiem? Jesteśmy na diecie bezglutenowej.

    • Marta
      Autor
      16 grudnia 2018 / 12:07

      Można zastąpić mąką bezglutenową np. mieszanką ziemniaczanej i innej – ryżowej, kokosowej itp.

  13. Doti
    17 grudnia 2018 / 11:27

    Ideał 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2018 / 16:04

      Dziękuję!!! 🙂

  14. Iwo
    20 grudnia 2018 / 16:38

    Przepraszam czy ja dobrze zrozumiałam ma się piec 2godz to chyba za długo

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2018 / 23:27

      Nie, bez obaw, tak jest idealnie 🙂 Proszę zauważyć jak niska jest temp. pieczenia, a wysoki sernik, który musi uzyskać odpowiednią konsystencję 🙂

  15. Jadia
    20 grudnia 2018 / 20:51

    Witam, a czy na forme 25x 35 myśli pani że wyjdzie dużo mniejszy? Mam dużą rodzinkę i taka tortownica 25 śr. będzie napewno za mała. Zastanawiam się czy nie dodać troszkę więcej sera i jeszcze jeden serek mascarpone.

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2018 / 23:26

      Na pewno byłby niższy. Aby pozostał tej wysokości proponowałabym zrobić z 1,5 porcji, tylko trzeba zmieniać proporcje wszystkich składników np. 1,5 kg twarogu, 9 jajek itd. a nie tylko zwiększyć sam dodatek sera lub mascarpone 🙂

  16. Doris
    21 grudnia 2018 / 20:47

    Dodajemy całe jajka, czy żółtka osobno a pianę z białek osobno? Przymierzam się upiec.

    • Marta
      Autor
      21 grudnia 2018 / 20:52

      W całości 🙂

      • Doris
        23 grudnia 2018 / 12:54

        Dziękuję bardzo😃

        • Marta
          Autor
          27 grudnia 2018 / 14:13

          🙂

  17. Renata
    22 grudnia 2018 / 10:42

    Sernik jest ekstra nic nie opadł jestem dumna 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2018 / 13:07

      Super, cieszę się, że posmakował 🙂

  18. Aneczka
    25 grudnia 2018 / 21:54

    Sernik zrobiłam na święta z podwójnej porcji. Jest wyśmienity!!

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2018 / 14:17

      Cieszę się, że posmakował 🙂 🙂 🙂

  19. Iwona
    27 grudnia 2018 / 15:07

    Zrobiłam z serem trzykrotnie mielonym.
    Wyszła masakra.
    Już jak kręciłam to widziałam,że będzie problem.
    Te sery w wiaderku sa bardzo rzadkie,więc się ładnie łączą z mascarpone, ale jesli chce się dac prawdziwy mielony twaróg, to nie polecam.
    Może kiedyś spróbuję z presidentem,ale na razie zniechęciłam się….

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2018 / 19:32

      Niestety, aby dobrze się połączyły twaróg musi być dobrze zmielony 🙁 Można też zmiksować go blenderem wtedy ma idealnie gładką konsystencję 🙂 Mam nadzieję, że się Pani nie podda i da mu jeszcze szansę, bo warto 🙂

  20. Kodi
    29 grudnia 2018 / 17:15

    Rewelacja fajny kremowy i nic nie opada a przy moich umiejętnościach to nie lada wyczyn 🙂

    • Marta
      Autor
      30 grudnia 2018 / 1:52

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  21. karo
    4 stycznia 2019 / 19:45

    Super serniczek 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2019 / 16:26

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  22. Gosia
    19 stycznia 2019 / 22:25

    Wspaniały przepis wyszedł idealny ❤️

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2019 / 12:08

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  23. Malwka
    28 stycznia 2019 / 19:24

    Witam jest w skladnikach smietanka kremowka ale w opisie przepisu nie ma napisane jak ja dodsc ? Czy najpierw ubic ?

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2019 / 12:07

      Cześć 🙂 Nie pisałam o ubijaniu, bo dodaję prosto z pojemnika 😉

  24. Malinka
    12 lutego 2019 / 14:53

    Sernik jest przepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2019 / 0:25

      Bardzo mi miło 🙂

  25. Pola
    1 marca 2019 / 12:08

    Piekę kolejny raz i nigdy dość bo jest pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      2 marca 2019 / 0:46

      Super wiadomość 🙂

  26. Emi89
    18 marca 2019 / 13:02

    Pyszny sernik, pierwszy który mi nie opadł a pieke niemało 🙂 Jestem zadowolona pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      19 marca 2019 / 22:26

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  27. Minnie
    9 kwietnia 2019 / 23:55

    Wspaniały sernik, konsystencja jest naprawdę idealna ❤️

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2019 / 11:05

      Ogromnie mi miło 🙂

  28. Tomasz
    11 kwietnia 2019 / 21:50

    Czy, jak chcę zrobić z podwójnej porcji, ten sernik, to czas pieczenia jest ten sam, jak przy normalnej?

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2019 / 10:06

      To zależy w jakiej formie sernik będzie pieczony. Jak rozumiem będzie na dużej prostokątnej blaszce? Wtedy pomimo podwojenia proporcji na wysokość sernik będzie porównywalny, więc czas pieczenia zostawiamy bez zmian. Jeśli miałby być pieczony w tej samej tortownicy trzeba by było czas zmienić, ale w tym przypadku raczej to fizycznie niemożliwe, bo wychodzi już bardzo wysoki 😉

  29. Tomasz
    13 kwietnia 2019 / 18:05

    Ja mam tortownicę średnicy 27cm, to.mam rozumieć, że z jednej porcji starczy i wyrośnie wysoki?a czy nie opadnie mi??boję się tego…ja chciałbym wysoki sernik…czy przy tej średnicy tortownicy…wyrośnie równo z brzegiem?

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 0:21

      Zdecydowanie wystarczy, tak jak wspominałam piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm i ciasto prawie się wylewało, więc 27 będzie optymalna 😉 To jeden z tych serników, które nie opadają, piekłam wiele razy i zawsze wychodzi równy.

      • Tomasz
        15 kwietnia 2019 / 9:38

        Dziękuję za radę 😘miłego dnia😉

        • Marta
          Autor
          15 kwietnia 2019 / 10:23

          Dziękuję i również życzę udanego dnia 🙂

  30. Judyta
    15 kwietnia 2019 / 10:43

    A czy moge zrobic na kruchym spodzie ten sernik . Tylko jak wtedy ciec spod osobno czyy razem z wszystkom. To moje pocztki poeczenia

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 13:30

      Można ten sernik oczywiście zrobić na kruchym spodzie. Polecam też spód z ciasteczek (pokruszone herbatniki wymieszane z roztopionym masłem). Spód upiekłabym oddzielnie i dopiero na przestudzony wylałbym masę serową, moim zdaniem jest wtedy bardziej chrupiący.

  31. nina
    18 kwietnia 2019 / 1:07

    Sernik jest przepyszny zrobiłam bez tej kremowej polewy ale na góre dałam lemon curd wyszło idealnie 🙂

    • Tomasz
      18 kwietnia 2019 / 20:48

      Witam mam. Pytanie, czy Pani ten sernik się zarumienic na wierzchu i pękł? Bo. Mi wyrósł, aż za tortownice, a nie pękł, i jest tylko lekko żółty u góry… Proszę o. Pomoc… Z góry dziękuję…

    • Marta
      Autor
      18 kwietnia 2019 / 22:53

      Bardzo się cieszę, że posmakowało, dodatek lemon curd to super pomysł 🙂

  32. Tomasz
    18 kwietnia 2019 / 19:42

    Mam. Pytanie… Czy ten sernik. Powinien być blady na wierzchu? Czy powinien się zarumienic… Peknac na środku…? Bo. Mój jest blady… A zrobiłem wszystko. Według przepisu i temp też…

    • Marta
      Autor
      18 kwietnia 2019 / 22:52

      Ten sernik nie opada, więc nie pęka, jest idealnie równy i ma taki kolor jak na zdjęciu, czyli jasny 😉 To zasługa długiego pieczenia w niskiej temp. dzięki czemu otrzymamy kremową konsystencję 🙂

  33. Ewcia
    19 kwietnia 2019 / 16:28

    Witam , piekłam sernik z tego przepisu kilka razy , wszystko zrobiłam jak podane w przepisie , jest pyszny i aksamitny . Mam jedno pytanko , dlaczego następnego dnia po upieczeniu powierzchnia sernika jest jakby mocno 'spocona ’? Pokryta dużą ilością słodkiego , gęstego płynu ? Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2019 / 1:06

      Dzień dobry, niestety nie umiem podać przyczyny, u mnie to zjawisko nigdy nie wystąpiło. Czy przechowuje go Pani w lodówce? Może „poci” się od przykrycia?

  34. Aldona
    20 kwietnia 2019 / 16:11

    a jak nie mam ekstraktu z wanilii, to czym mogę zastąpić. Właśnie biorę się za zrobienie tego sernika.

    • Aldona
      20 kwietnia 2019 / 18:27

      Upiekłam. Wygląda dobrze. poczekam aż wystygnie.

      • Marta
        Autor
        21 kwietnia 2019 / 1:08

        Super, życzę smacznego, proszę dać znać jak posmakował 🙂

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2019 / 1:08

      Można pominąć lub dodać ziarenka wanilii 🙂

  35. Ania
    23 kwietnia 2019 / 22:36

    Dziękuję za ten przepis, sernik wyszedł genialny!!! Wiele serników upiekłam w swoim życiu, ten jest w mojej ścisłej czołówce najlepszych. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2019 / 19:56

      Ogromnie mi miło! Pozdrawiam i dziękuję za wiadomość 🙂

  36. Izabelka
    29 kwietnia 2019 / 19:16

    Moj ulubiony serniczek mhmmmm …. pychota ! Zawsze sie udaje ! Dlugo sie piecze, ale mysle, ze to jest wlasnie ten detal, ktory wplywa, na to, ze serniczek piecze sie rowno, nie opada i znika w super expresowym tempie 🙂

    • Marta
      Autor
      5 maja 2019 / 23:03

      Bardzo mi miło, że tak smakuje, wolne pieczenie ma swój urok 🙂

  37. Mariola
    2 maja 2019 / 14:31

    Witam serdecznie.
    Przez ile dni ten sernik będzie dobry? Tzn ile dnie może stać w lodówce?
    Pozdrawiam!

    • Marta
      Autor
      5 maja 2019 / 22:57

      Trudno mi powiedzieć ile dokładnie, bo zawsze znika szybko, ale ze 3 dni co najmniej 🙂

  38. Paula k
    22 maja 2019 / 8:49

    Jeden z lepszych serniczków jaki jadłam 😋😍😋 Bardzo polecam ! Nie uznaję sera w wiaderku wiec zmieliłam ser trzy razy, pięknie połączył się z mascarpone 🙂 Pychota !!!! Acha myśle że jest to najłatwiejszy sernik pod słońcem i nie ma, po prostu nie ma szans żeby komuś nie wyszedł 😊 OBŁĘDNY 😍😍😍

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:10

      Ogromnie się cieszę na tak pozytywny odbiór sernika 🙂 Witam w gronie jego fanów <3 pozdrawiam 🙂

  39. calinosia
    12 czerwca 2019 / 23:15

    Serniczek super!!!!Delikatny i smakowity!!!!

    • Marta
      Autor
      13 czerwca 2019 / 12:30

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  40. Majusia
    28 czerwca 2019 / 0:43

    Najlepszy sernik
    Ever!!!! ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      30 czerwca 2019 / 23:27

      Ogromnie mi miło 🙂

  41. Ala
    23 września 2019 / 10:23

    Przepyszny i nie opada 🙂

    • Marta
      Autor
      23 września 2019 / 19:01

      Super, że przepis przypadł do gustu i sernik posmakował 🙂

  42. Domi
    12 października 2019 / 20:49

    Sernik cudowny absolutnie 🙂 polecam kazdemu, chyba nie moze sie nie udac :). Dziękuję za wspaniały przepis. Super, ze jest jednoczesnie taki prosty w zrobieniu.

    • Marta
      Autor
      16 października 2019 / 13:17

      Bardzo mi miło, że posmakował, pozdrawiam 🙂

  43. Domi.
    12 października 2019 / 21:02

    Sernik cudowny absolutnie 🙂 polecam kazdemu, chyba nie moze sie nie udac :). Dziękuję za wspaniały przepis. Super, ze jest jednoczesnie taki prosty w zrobieniu.

    • Marta
      Autor
      16 października 2019 / 13:17

      🙂 🙂

  44. Maria
    6 listopada 2019 / 18:02

    To mój ulubiony sernik piekłam już wiele razy i zawsze się udaje 🙂

    • Marta
      Autor
      6 listopada 2019 / 23:13

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  45. Edwin
    29 listopada 2019 / 13:49

    Za chwilę zaczynam po raz pierwaszy

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2019 / 14:11

      Czekam na wrażenia 🙂 pozdrawiam 🙂

  46. Gosia
    30 listopada 2019 / 16:48

    czy do masy serowej można dodać pokrojone brzoskwinie ? Nie zaszkodzi to przy wypieku sernika ?

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2019 / 23:18

      Można, ale dobrze odsączone. Moim zdaniem konkretnie do tego sernika lepiej będzie pasował np. mus na wierzchu 🙂

  47. Sylwia
    17 grudnia 2019 / 23:15

    Ja teraz będę piekła córce do przedszkola wcześniej robilam był pyszny i teraz robię tylko ten sernik

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2019 / 11:40

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  48. Marta
    28 grudnia 2019 / 21:12

    Dzieki twojemu sernikowi cala rodzina mojego przyszlego meza robi u mnie na niego zamowienia a tesciowa w niebo wzieta jest pyszny mimo ze pierwszy raz robilam z polowy porcji i dodalam przez pomylke 250 g mascarpone wyszedl genialny

    • Marta
      Autor
      4 stycznia 2020 / 15:13

      Super, bardzo się cieszę! 🙂 pozdrawiam 🙂

  49. Leo
    8 stycznia 2020 / 20:17

    Sernik wyszedł super bardzo polecam przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2020 / 2:48

      Miło mi, pozdrawiam 🙂

  50. Agnieszka
    14 stycznia 2020 / 13:57

    Wspaniały sernik. Pomijając czas pieczenia, bardzo szybki w przygotowaniu, w smaku słodki w sam raz. Nie miałam ekstraktu z wanilii, więc zastąpiłam go cukrem z prawdziwą wanilią i część mąki zastąpiłam budyniem waniliowym. Piekłam w tortownicy 30 cm, urósł na wysokość ok. 3,5 cm i w ogóle nie opadł. Z pewnością wrócę do tego przepisu 😉

    • Marta
      Autor
      16 stycznia 2020 / 11:18

      Super, cieszę się, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 21 =