Jeśli chodzi o serniki to uwielbiam je wszystkie, ale w szczególności te ciężkie, wilgotne na spodzie z ciasteczek. Moja Siostra uwielbia za to serniki lekkie, kremowe, bez spodu i najlepiej z nutą cytryny ; ) W związku z powyższym pomimo, że od dawna poleca mi swój ulubiony sernik, zabierałam się do niego bez zbędnego pośpiechu… ; ) Przyznaję, że ostatecznie skusił mnie jego wygląd i teraz żałuję, że tak późno, bo smakuje równie idealnie jak wygląda! ; ) Nie wiedziałam, że kiedyś jakiś kremowy sernik da radę podbić moje serce, ale ten na pewno na stałe u nas zagości ; P Poza tym, że jest pyszny polecam go dla osób, które obawiają się pieczenia serników, bo jest bardzo prosty (i szybki!) do przygotowania. Piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm i kiedy ciasto trochę urosło, masa prawie mi się wylała, więc sprawdźcie odrobinę większą ; ) Podałam go z wiórkami z gorzkiej czekolady ( u mnie to akcent konieczny ; ), będzie również pasował czekoladowy sos, lub mus z malin, ale równie pięknie wygląda i smakuje bez dodatków. Zachęcam do wypróbowania!!!
Składniki (powinny być w temp. pokojowej):
- 1 kg twarogu np. Mój Ulubiony (w wiaderku); jeśli zdecydujecie się na zwykły twaróg koniecznie trzeba go wcześniej zmielić co najmniej trzykrotnie
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
- 6 jajek (wielkość L)
- 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (przepis)
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %
Składniki na śmietankową piankę :
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki cukru
Twaróg utrzeć z mascarpone, cukrem i mąką na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując nadal na niewielkich obrotach. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii oraz śmietankę (bez ubijania, prosto z opakowania). Krótko zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 90 minut.
Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem. Rozsmarować na upieczony sernik i piec kolejne 20 minut w temperaturze 120 C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Smacznego : )
Sernik jest super i wygląda jak marzenie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pyszny 🙂 nie zrobiłam co prawda do końca identycznie bo na wierzch zabrakło mi kwaśnej śmietany więc polałam rozpuszoną czekoladą z kremówką ale i w takiej wersji wymiata 🙂
Autor
Wersja z czekoladą brzmi super 🙂
Mniam mniam mój pierwszy sernik i od razu taki pyszny 🙂
Autor
Bardzo mi miło i gratuluję pierwszego sernika! 🙂
Nie wiem dlaczego, ale sernik nie chce się dopiec. Piekłam go w temperaturze wskazanej w przepisie i nie był gotowy w podanym czasie. W tym momencie jest w piekarniku od 2,5 godziny i ciągle jest surowy w środku…
Autor
Jeśli trzymałaś się przepisu to nie wiem co mogło pójść nie tak 🙁 piekłam wielokrotnie i zawsze było ok 🙂 Co masz na myśli przez surowy? To nie jest ciasto, które pieczemy do „suchego patyczka” powinien być lekko ścięty, ale nadal wilgotny, podczas studzenia w piekarniku nadal będzie absorbować jego ciepło, a całkiem kremową konsystencję uzyskujemy przez późniejsze chłodzenie w lodówce 🙂
Właśnie sie zajadamy z rodzinką i jest to najlepszy sernik jaki smakowaliśmy, kremowa konsystencja powala! dziękuję za przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Sernik jest pyszny polecam
Autor
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
Pyszny i nic nie opadł dosłownie równy jak stól 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że pięknie się udał 🙂
Przepyszny polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Udał się dziękuję!!!!!!!
Autor
Bardzo mi miło, że smakuje 🙂
A jaka powinna byc srednica formy?
Autor
Tak jak w opisie 🙂 u mnie 25 cm, ale może być większa, bo sernik jest bardzo wysoki 🙂
Wyszedł przepyszny! polecam i bardzo lubię Pani stronę robię już trzeci przepis i zawsze nam wszystkim smakuje 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, ogromnie się cieszę 🙂
Sernik wyszedł genialny, a to mój pierwszy samodzielny sernik w życiu. Taki w konsystencji sernikowo-lodowy. Szkoda, że nie mogę zamieścić zdjęcia, bo przy tym wygląda przepięknie (udekorowałam wiórkami z czekolady i migdałami w czekoladzie). Zastąpiłam tylko cukier stewią, a w przypadku wierzchniej warstwy stewią + syropem z agawy. Zamiast ekstraktu z wanilii dałam dwie laski wanilii, zamiast mąki pszennej, orkiszową. ps. Dziękuję za ten przepis!
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂 Popracuję nad opcją dodawania zdjęć, ale będzie mi miło, jeśli dodasz np. na fb 🙂 Super zdrowe zamienniki, chętnie wypróbuję przy kolejnym pieczeniu 😀
witaj.czy mozna dodac make pszenna pelnoziarnista lub zytnia pelnozisrnista i erytrol?tez cche zrobic zdrowsza wersje
Autor
Można dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą, odnośnie erytrolu niestety z niego nie korzystam, więc nie umiem podpowiedzieć, czy proporcje na pewno będą takie same jak w przypadku cukru, musi Pani sprawdzić wg swojego smaku 😉 Na pewno z cukrem trzcinowym nierafinowanym wychodzi równie pyszny 🙂 Jeśli ma być zdrowsza wersja można również wypróbować ze śmietanką kokosową zamiast kremówki, ale osobiście nie testowałam 🙂 Pozdrawiam 🙂
Jest przepyszny idealnie jak na zdjęciu!!!!!!! brawo ja 🙂
Autor
Brawo Ty 🙂
Sernik jest idealny 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Czy koniecznie jest dodanie do masy śmietany 30 %. Czy śmietanę 18% dodajemy na wystudzony sernik czy gorący???
Autor
Bez dodania śmietanki 30% będzie to już inny sernik 😉 Śmietanę 18% dodajemy od razu po upieczeniu sernika i ponownie wkładamy go do piekarnika.
NAJLEPSZY!!!
Autor
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
przepyszny a zaznaczam ze daleko mi do zdolnosci cukierniczych 🙂
Autor
Super, że się skusiłaś i posmakowało 🙂
witam czy mozna dodac make pelnoziarnista?
Autor
Można, ale wtedy zapewne zmieni się jego kolor 🙂
czym mogę zastąpić ekstrakt z wanilii ?
Autor
Można dodać ziarenka wyskrobane z 1-2 lasek wanilii lub 2 łyżeczki aromatu waniliowego, albo pominąć 🙂
A czy można dodać polewę czekoladową?
Autor
Oczywiście, ale wtedy zrezygnowałabym ze śmietankowej pianki na górze 🙂
Czy mozna go piec na termoobiegu?
Autor
Nie ma jednej prawidłowej odpowiedzi na to pytanie 😉 Wszystko zależy od naszych upodobań i możliwości piekarnika 🙂 Osobiście 95% serników piekę na opcji góra-dół 😉 Ten sernik jest bardzo kremowy i przy termoobiegu istnieje większe ryzyko przesuszenia, więc zmniejszyłabym temperaturę pieczenia 🙂
Sernik pieknie wyrosl, polozylam smietane i opadl calkiem. Czy to normalne?
Jutro goscie i co teraz?
Autor
Sernik może delikatnie opaść. Mam nadzieję, że mimo to posmakował 🙂
Sernik pieknie wyrosl, polozylam smietane i calkiem opadl.
Tak ma byc?
Ratunku, jutro goscie.
Autor
Sernik może delikatnie opaść. Mam nadzieję, że mimo to posmakował 🙂
Sernik ma wspaniala konsystencje, niestety wg mnie jest za malo slodki.
Nastepnym razem dodam wiecej cukru.
Cale szczescie, ze ozdobilam, go kremem z lemon curd i mascarpone, inaczej bylby po prostu mdly.
Autor
Super, że posmakował, fajna opcja z polewą 🙂 Kwestia słodkości to oczywiście rzecz gustu 🙂 dla mnie zdecydowanie jest wystarczająco słodki 🙂
Sernik jest pyszny dokładnie taki kremowy o jaki mi chodziło 🙂 dziekuję za inspirację 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂
Wyszedł przepysznie 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Pycha całej rodzince posmakował a dodam, że są dość wybredni 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
bez proszku do pieczenia?
Autor
Zdecydowanie bez 😉
Przepyszny sernik 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Wyszedł cudownie dziękuję za wieczną inspirację 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂 pozdrawiam 🙂
Mniam sernik ideał!!!
Autor
Super, że posmakował 🙂
Dzień dobry, chciałabym zrobić polewę z mlecznej czekolady 🙂
Czy Pani zdaniem lepiej zrobić śmietankową piankę i na to dopiero polewę z mlecznej czekolady czy od razu mleczną czekoladę ? 🙂 🙂
Czy próbowała Pani robić sernik na herbatnikach ?
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Autor
Zrobiłabym tylko polewę z mlecznej czekolady, rezygnując z pianki 🙂 Spód na herbatników jak najbardziej pasuje 🙂 Pozdrawiam 🙂
Sernik wyszedł P R Z E P Y S Z N Y !!!! 🙂 🙂
To w moim życiu pierwszy sernik który upiekłam (nie licząc tych na zimno) i to jeszcze na przyjazd gości ( w tym cioci która piecze serniki) bardzo się bałam jej opinii, ale smakował jej baardzo zjadła kilka kawałków, w sumie to wszystkim smakował mi również. Jest lekki, puszysty, urósł jak szalony – potem troszkę opadł 🙂 Zapisuję przepis i będe wszystkim polecać 🙂 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, że posmakował i dodatkowo był pierwszym samodzielnie upieczonym sernikiem – gratulacje 🙂 pozdrawiam 🙂
Najlepszy na świecie sernik jaki upiekłam i jaki jadłam. Pyszny! Dzięki za przepis😊😊
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂 🙂
Ideał piekłam wiele razy 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 🙂 🙂
Ten sernik to nasz hit i każdy gość zawsze pyta o przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Najlepszy sernik bardzo dziękuję za Pani przepisy 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował i Marta jestem 🙂 Pozdrawiam 🙂
SERNIK JEST SUPER GOSCIE ZACHWYCENI 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂
Sernik idealny przepis poszedł w świat 🙂
Autor
Super, dziękuję 🙂
Witam. Piekłam go do domu, mimo tego że ja fanką serników nie jestem, smakował mi ( mojej rodzinie tym bardziej). Pytanie tylko jak długo ten sernik może leżeć (chodzi o jego trwałość)? Tyle samo jak tradycyjny,mimo dodatku śmietanki i mascarpone ? Pozdrawiam.
Autor
Witam. Bardzo mi miło, że posmakował 🙂 Szczerze mówiąc u nas nigdy za długo nie leżał, ale myślę, że spokojnie minimum 3 dni 🙂
Przepyszny 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
A co z rodzynkami? Dodawał ktoś? Mój chłopak uznaje tylko serniki z rodzynkami 😐
Autor
Moim zdaniem nie będą tu pasować, ale można próbować i proszę dać znać, czy posmakowało w takiej wersji 😉
Serniczek wyszedł pysznie pozdrawiam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Przepyszny 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Wspaniały sernik goście zachwyceni i wrócili do domów z Twoim przepisem 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło 🙂
Jest pyszny smakuje chyba każdemu bo nikt z gości nie narzekał wręcz przeciwnie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Zdecydowanie moj ulubiony sernik pieke go juz chyba z 5 raz 🙂
Autor
Ogromnie mi miło 🙂
Przepyszny 🙂 najbardziej kremowy sernik jaki jadłam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Sernik jest idealny piekę kolejny raz i zawsze pierwszy znika na każdej uroczystości 🙂
Autor
Świetna wiadomość 🙂
Kocham ten przepis sernik wychodzi idealnie a nie mam ręki do ciast 🙂 pozdrawiam Panią gorąco 🙂
Autor
Ogromnie mi miło i również pozdrawiam 🙂
Przepyszny zrobiłam na spodzie z ciasteczek i dodałam polewę czekoladową 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂