Kremowy sernik z mascarpone

Jeśli chodzi o serniki to uwielbiam je wszystkie, ale w szczególności te ciężkie, wilgotne na spodzie z ciasteczek. Moja Siostra uwielbia za to serniki lekkie, kremowe, bez spodu i najlepiej z nutą cytryny ; ) W związku z powyższym pomimo, że od dawna poleca mi swój ulubiony sernik, zabierałam się do niego bez zbędnego pośpiechu… ; ) Przyznaję, że ostatecznie skusił mnie jego wygląd i teraz żałuję, że tak późno, bo smakuje równie idealnie jak wygląda! ; ) Nie wiedziałam, że kiedyś jakiś kremowy sernik da radę podbić moje serce, ale ten na pewno na stałe u nas zagości ; P Poza tym, że jest pyszny polecam go dla osób, które obawiają się pieczenia serników, bo jest bardzo prosty (i szybki!) do przygotowania. Piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm i kiedy ciasto trochę urosło, masa prawie mi się wylała, więc sprawdźcie odrobinę większą ; ) Podałam go z wiórkami z gorzkiej czekolady ( u mnie to akcent konieczny ; ), będzie również pasował czekoladowy sos, lub mus z malin, ale równie pięknie wygląda i smakuje bez dodatków. Zachęcam do wypróbowania!!!


sernik

Składniki (powinny być w temp. pokojowej):

  • 1 kg twarogu np. Mój Ulubiony (w wiaderku); jeśli zdecydujecie się na zwykły twaróg koniecznie trzeba go wcześniej zmielić co najmniej trzykrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
  • 6 jajek (wielkość L)
  • 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (przepis)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %

Składniki na śmietankową piankę :

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru

Twaróg utrzeć z mascarpone, cukrem i mąką na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując nadal na niewielkich obrotach. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii oraz śmietankę (bez ubijania, prosto z opakowania). Krótko zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 90 minut.

Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem. Rozsmarować na upieczony sernik i piec kolejne 20 minut w temperaturze 120 C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Smacznego : )

Komentarzy: 479

  1. K.
    5 stycznia 2017 / 23:39

    Sernik jest super i wygląda jak marzenie 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2017 / 13:10

      Bardzo mi miło 🙂

  2. Zuza
    8 stycznia 2017 / 2:08

    Pyszny 🙂 nie zrobiłam co prawda do końca identycznie bo na wierzch zabrakło mi kwaśnej śmietany więc polałam rozpuszoną czekoladą z kremówką ale i w takiej wersji wymiata 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2017 / 13:18

      Wersja z czekoladą brzmi super 🙂

  3. Ola
    10 stycznia 2017 / 23:10

    Mniam mniam mój pierwszy sernik i od razu taki pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      11 stycznia 2017 / 0:43

      Bardzo mi miło i gratuluję pierwszego sernika! 🙂

  4. Magda
    14 stycznia 2017 / 0:32

    Nie wiem dlaczego, ale sernik nie chce się dopiec. Piekłam go w temperaturze wskazanej w przepisie i nie był gotowy w podanym czasie. W tym momencie jest w piekarniku od 2,5 godziny i ciągle jest surowy w środku…

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2017 / 0:55

      Jeśli trzymałaś się przepisu to nie wiem co mogło pójść nie tak 🙁 piekłam wielokrotnie i zawsze było ok 🙂 Co masz na myśli przez surowy? To nie jest ciasto, które pieczemy do „suchego patyczka” powinien być lekko ścięty, ale nadal wilgotny, podczas studzenia w piekarniku nadal będzie absorbować jego ciepło, a całkiem kremową konsystencję uzyskujemy przez późniejsze chłodzenie w lodówce 🙂

  5. Gabriela
    14 stycznia 2017 / 19:15

    Właśnie sie zajadamy z rodzinką i jest to najlepszy sernik jaki smakowaliśmy, kremowa konsystencja powala! dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      15 stycznia 2017 / 2:11

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  6. O.
    20 stycznia 2017 / 11:07

    Sernik jest pyszny polecam

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2017 / 1:10

      Dziękuję, bardzo mi miło 🙂

  7. Ewka
    28 stycznia 2017 / 17:52

    Pyszny i nic nie opadł dosłownie równy jak stól 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:32

      Bardzo mi miło, że pięknie się udał 🙂

  8. Nina
    11 lutego 2017 / 19:46

    Przepyszny polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lutego 2017 / 1:34

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Karo
    20 lutego 2017 / 17:34

    Udał się dziękuję!!!!!!!

    • Marta
      Autor
      20 lutego 2017 / 23:43

      Bardzo mi miło, że smakuje 🙂

  10. kiwi
    24 lutego 2017 / 16:45

    A jaka powinna byc srednica formy?

    • Marta
      Autor
      24 lutego 2017 / 19:59

      Tak jak w opisie 🙂 u mnie 25 cm, ale może być większa, bo sernik jest bardzo wysoki 🙂

  11. Kaska
    13 marca 2017 / 21:12

    Wyszedł przepyszny! polecam i bardzo lubię Pani stronę robię już trzeci przepis i zawsze nam wszystkim smakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2017 / 1:05

      Bardzo dziękuję, ogromnie się cieszę 🙂

  12. Gosia
    18 marca 2017 / 21:03

    Sernik wyszedł genialny, a to mój pierwszy samodzielny sernik w życiu. Taki w konsystencji sernikowo-lodowy. Szkoda, że nie mogę zamieścić zdjęcia, bo przy tym wygląda przepięknie (udekorowałam wiórkami z czekolady i migdałami w czekoladzie). Zastąpiłam tylko cukier stewią, a w przypadku wierzchniej warstwy stewią + syropem z agawy. Zamiast ekstraktu z wanilii dałam dwie laski wanilii, zamiast mąki pszennej, orkiszową. ps. Dziękuję za ten przepis!

    • Marta
      Autor
      20 marca 2017 / 0:31

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂 Popracuję nad opcją dodawania zdjęć, ale będzie mi miło, jeśli dodasz np. na fb 🙂 Super zdrowe zamienniki, chętnie wypróbuję przy kolejnym pieczeniu 😀

    • basia
      13 kwietnia 2017 / 10:06

      witaj.czy mozna dodac make pszenna pelnoziarnista lub zytnia pelnozisrnista i erytrol?tez cche zrobic zdrowsza wersje

      • Marta
        Autor
        13 kwietnia 2017 / 15:35

        Można dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą, odnośnie erytrolu niestety z niego nie korzystam, więc nie umiem podpowiedzieć, czy proporcje na pewno będą takie same jak w przypadku cukru, musi Pani sprawdzić wg swojego smaku 😉 Na pewno z cukrem trzcinowym nierafinowanym wychodzi równie pyszny 🙂 Jeśli ma być zdrowsza wersja można również wypróbować ze śmietanką kokosową zamiast kremówki, ale osobiście nie testowałam 🙂 Pozdrawiam 🙂

  13. Edyta
    20 marca 2017 / 18:56

    Jest przepyszny idealnie jak na zdjęciu!!!!!!! brawo ja 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2017 / 0:08

      Brawo Ty 🙂

  14. Natalia
    26 marca 2017 / 17:11

    Sernik jest idealny 🙂

    • Marta
      Autor
      27 marca 2017 / 0:04

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  15. Iwona
    27 marca 2017 / 17:36

    Czy koniecznie jest dodanie do masy śmietany 30 %. Czy śmietanę 18% dodajemy na wystudzony sernik czy gorący???

    • Marta
      Autor
      27 marca 2017 / 23:54

      Bez dodania śmietanki 30% będzie to już inny sernik 😉 Śmietanę 18% dodajemy od razu po upieczeniu sernika i ponownie wkładamy go do piekarnika.

  16. WERA
    30 marca 2017 / 17:24

    NAJLEPSZY!!!

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:30

      Dziękuję, bardzo mi miło 🙂

  17. Dusia
    11 kwietnia 2017 / 11:58

    przepyszny a zaznaczam ze daleko mi do zdolnosci cukierniczych 🙂

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2017 / 22:41

      Super, że się skusiłaś i posmakowało 🙂

  18. basia
    13 kwietnia 2017 / 8:29

    witam czy mozna dodac make pelnoziarnista?

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2017 / 15:33

      Można, ale wtedy zapewne zmieni się jego kolor 🙂

  19. kasia
    13 kwietnia 2017 / 15:08

    czym mogę zastąpić ekstrakt z wanilii ?

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2017 / 15:37

      Można dodać ziarenka wyskrobane z 1-2 lasek wanilii lub 2 łyżeczki aromatu waniliowego, albo pominąć 🙂

  20. Paula
    13 kwietnia 2017 / 17:47

    A czy można dodać polewę czekoladową?

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2017 / 18:20

      Oczywiście, ale wtedy zrezygnowałabym ze śmietankowej pianki na górze 🙂

  21. GosiaN
    13 kwietnia 2017 / 21:31

    Czy mozna go piec na termoobiegu?

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2017 / 22:54

      Nie ma jednej prawidłowej odpowiedzi na to pytanie 😉 Wszystko zależy od naszych upodobań i możliwości piekarnika 🙂 Osobiście 95% serników piekę na opcji góra-dół 😉 Ten sernik jest bardzo kremowy i przy termoobiegu istnieje większe ryzyko przesuszenia, więc zmniejszyłabym temperaturę pieczenia 🙂

  22. Iza
    15 kwietnia 2017 / 14:08

    Sernik pieknie wyrosl, polozylam smietane i opadl calkiem. Czy to normalne?
    Jutro goscie i co teraz?

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2017 / 21:19

      Sernik może delikatnie opaść. Mam nadzieję, że mimo to posmakował 🙂

  23. Iza
    15 kwietnia 2017 / 14:10

    Sernik pieknie wyrosl, polozylam smietane i calkiem opadl.
    Tak ma byc?
    Ratunku, jutro goscie.

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2017 / 21:19

      Sernik może delikatnie opaść. Mam nadzieję, że mimo to posmakował 🙂

  24. Patrycja
    1 maja 2017 / 16:05

    Sernik ma wspaniala konsystencje, niestety wg mnie jest za malo slodki.
    Nastepnym razem dodam wiecej cukru.
    Cale szczescie, ze ozdobilam, go kremem z lemon curd i mascarpone, inaczej bylby po prostu mdly.

    • Marta
      Autor
      1 maja 2017 / 19:18

      Super, że posmakował, fajna opcja z polewą 🙂 Kwestia słodkości to oczywiście rzecz gustu 🙂 dla mnie zdecydowanie jest wystarczająco słodki 🙂

  25. Ewelina
    3 maja 2017 / 22:19

    Sernik jest pyszny dokładnie taki kremowy o jaki mi chodziło 🙂 dziekuję za inspirację 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2017 / 21:42

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  26. Edyta
    13 maja 2017 / 22:11

    Wyszedł przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      14 maja 2017 / 21:27

      Super, że posmakował 🙂

  27. Justa
    13 czerwca 2017 / 23:17

    Pycha całej rodzince posmakował a dodam, że są dość wybredni 🙂

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2017 / 0:31

      Bardzo mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2017 / 23:54

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  28. Dawid
    30 czerwca 2017 / 18:08

    bez proszku do pieczenia?

    • Marta
      Autor
      30 czerwca 2017 / 18:20

      Zdecydowanie bez 😉

  29. Jola
    29 lipca 2017 / 19:17

    Przepyszny sernik 🙂

    • Marta
      Autor
      29 lipca 2017 / 23:15

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  30. Misia
    8 sierpnia 2017 / 0:21

    Wyszedł cudownie dziękuję za wieczną inspirację 🙂

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2017 / 0:57

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂 pozdrawiam 🙂

  31. Alicja
    18 sierpnia 2017 / 19:06

    Mniam sernik ideał!!!

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2017 / 23:13

      Super, że posmakował 🙂

  32. Pati
    24 sierpnia 2017 / 13:15

    Dzień dobry, chciałabym zrobić polewę z mlecznej czekolady 🙂
    Czy Pani zdaniem lepiej zrobić śmietankową piankę i na to dopiero polewę z mlecznej czekolady czy od razu mleczną czekoladę ? 🙂 🙂

    Czy próbowała Pani robić sernik na herbatnikach ?

    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2017 / 23:12

      Zrobiłabym tylko polewę z mlecznej czekolady, rezygnując z pianki 🙂 Spód na herbatników jak najbardziej pasuje 🙂 Pozdrawiam 🙂

      • Pati
        1 września 2017 / 12:46

        Sernik wyszedł P R Z E P Y S Z N Y !!!! 🙂 🙂
        To w moim życiu pierwszy sernik który upiekłam (nie licząc tych na zimno) i to jeszcze na przyjazd gości ( w tym cioci która piecze serniki) bardzo się bałam jej opinii, ale smakował jej baardzo zjadła kilka kawałków, w sumie to wszystkim smakował mi również. Jest lekki, puszysty, urósł jak szalony – potem troszkę opadł 🙂 Zapisuję przepis i będe wszystkim polecać 🙂 🙂

        • Marta
          Autor
          2 września 2017 / 0:00

          Ogromnie się cieszę, że posmakował i dodatkowo był pierwszym samodzielnie upieczonym sernikiem – gratulacje 🙂 pozdrawiam 🙂

  33. Monika09
    18 września 2017 / 10:01

    Najlepszy na świecie sernik jaki upiekłam i jaki jadłam. Pyszny! Dzięki za przepis😊😊

    • Marta
      Autor
      19 września 2017 / 9:46

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂 🙂

  34. Lusia
    29 września 2017 / 20:35

    Ideał piekłam wiele razy 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2017 / 22:52

      Bardzo mi miło 🙂 🙂 🙂

  35. Olqa
    6 października 2017 / 22:30

    Ten sernik to nasz hit i każdy gość zawsze pyta o przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:02

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  36. Magda
    24 października 2017 / 11:07

    Najlepszy sernik bardzo dziękuję za Pani przepisy 🙂

    • Marta
      Autor
      25 października 2017 / 22:14

      Bardzo mi miło, że posmakował i Marta jestem 🙂 Pozdrawiam 🙂

  37. Emi
    28 października 2017 / 16:43

    SERNIK JEST SUPER GOSCIE ZACHWYCENI 🙂

    • Marta
      Autor
      29 października 2017 / 23:10

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

  38. Eve
    15 listopada 2017 / 0:11

    Sernik idealny przepis poszedł w świat 🙂

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2017 / 13:31

      Super, dziękuję 🙂

  39. Magda
    22 listopada 2017 / 16:23

    Witam. Piekłam go do domu, mimo tego że ja fanką serników nie jestem, smakował mi ( mojej rodzinie tym bardziej). Pytanie tylko jak długo ten sernik może leżeć (chodzi o jego trwałość)? Tyle samo jak tradycyjny,mimo dodatku śmietanki i mascarpone ? Pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2017 / 0:15

      Witam. Bardzo mi miło, że posmakował 🙂 Szczerze mówiąc u nas nigdy za długo nie leżał, ale myślę, że spokojnie minimum 3 dni 🙂

  40. Mala
    30 listopada 2017 / 0:23

    Przepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2017 / 2:37

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  41. Marta
    15 grudnia 2017 / 12:00

    A co z rodzynkami? Dodawał ktoś? Mój chłopak uznaje tylko serniki z rodzynkami 😐

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2017 / 15:15

      Moim zdaniem nie będą tu pasować, ale można próbować i proszę dać znać, czy posmakowało w takiej wersji 😉

  42. Ala
    4 lutego 2018 / 2:12

    Serniczek wyszedł pysznie pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2018 / 21:25

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  43. Dorota78
    22 lutego 2018 / 12:26

    Przepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2018 / 1:15

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  44. Dorka
    1 marca 2018 / 17:55

    Wspaniały sernik goście zachwyceni i wrócili do domów z Twoim przepisem 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2018 / 22:28

      Super, bardzo mi miło 🙂

  45. Ala
    14 marca 2018 / 14:11

    Jest pyszny smakuje chyba każdemu bo nikt z gości nie narzekał wręcz przeciwnie 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2018 / 22:32

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  46. Lila
    25 marca 2018 / 22:31

    Zdecydowanie moj ulubiony sernik pieke go juz chyba z 5 raz 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:55

      Ogromnie mi miło 🙂

  47. Arleta
    1 maja 2018 / 11:39

    Przepyszny 🙂 najbardziej kremowy sernik jaki jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      1 maja 2018 / 21:41

      Bardzo mi miło 🙂

  48. M.K.
    20 maja 2018 / 22:57

    Sernik jest idealny piekę kolejny raz i zawsze pierwszy znika na każdej uroczystości 🙂

    • Marta
      Autor
      21 maja 2018 / 0:49

      Świetna wiadomość 🙂

  49. lina
    5 lipca 2018 / 12:53

    Kocham ten przepis sernik wychodzi idealnie a nie mam ręki do ciast 🙂 pozdrawiam Panią gorąco 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lipca 2018 / 1:01

      Ogromnie mi miło i również pozdrawiam 🙂

  50. Anusia99
    15 lipca 2018 / 1:38

    Przepyszny zrobiłam na spodzie z ciasteczek i dodałam polewę czekoladową 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2018 / 12:43

      Super, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 14 =