Jeśli chodzi o serniki to uwielbiam je wszystkie, ale w szczególności te ciężkie, wilgotne na spodzie z ciasteczek. Moja Siostra uwielbia za to serniki lekkie, kremowe, bez spodu i najlepiej z nutą cytryny ; ) W związku z powyższym pomimo, że od dawna poleca mi swój ulubiony sernik, zabierałam się do niego bez zbędnego pośpiechu… ; ) Przyznaję, że ostatecznie skusił mnie jego wygląd i teraz żałuję, że tak późno, bo smakuje równie idealnie jak wygląda! ; ) Nie wiedziałam, że kiedyś jakiś kremowy sernik da radę podbić moje serce, ale ten na pewno na stałe u nas zagości ; P Poza tym, że jest pyszny polecam go dla osób, które obawiają się pieczenia serników, bo jest bardzo prosty (i szybki!) do przygotowania. Piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm i kiedy ciasto trochę urosło, masa prawie mi się wylała, więc sprawdźcie odrobinę większą ; ) Podałam go z wiórkami z gorzkiej czekolady ( u mnie to akcent konieczny ; ), będzie również pasował czekoladowy sos, lub mus z malin, ale równie pięknie wygląda i smakuje bez dodatków. Zachęcam do wypróbowania!!!
Składniki (powinny być w temp. pokojowej):
- 1 kg twarogu np. Mój Ulubiony (w wiaderku); jeśli zdecydujecie się na zwykły twaróg koniecznie trzeba go wcześniej zmielić co najmniej trzykrotnie
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
- 6 jajek (wielkość L)
- 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (przepis)
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %
Składniki na śmietankową piankę :
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki cukru
Twaróg utrzeć z mascarpone, cukrem i mąką na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując nadal na niewielkich obrotach. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii oraz śmietankę (bez ubijania, prosto z opakowania). Krótko zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 90 minut.
Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem. Rozsmarować na upieczony sernik i piec kolejne 20 minut w temperaturze 120 C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Smacznego : )
Mniam ale musi byc dobry !
Autor
Polecam 🙂
Fajnie wyglada 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Rewelacja 🙂
Autor
Miło mi, że posmakował 🙂
Pyszny polecam a tez wole tradycyjne, fajnie cos zmienic 🙂
Autor
Zdecydowanie, warto poszerzać kulinarne horyzonty 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
🙂
Wspaniały jest!!!
Autor
Cieszę się, że smakował 🙂
Wygląda cudnie. Wypróbuję na pewno. Pozdrawiam 🙂
Autor
Będzie mi bardzo miło 🙂 Również pozdrawiam!
Ideał!!!!
Autor
Dziękuję <3
Wygląda bosko 🙂
Autor
Dziękuję i gorąco polecam jest pyszny! 🙂
jak perfekcyjnie bialutki, i lekki jak puch się wydaje 🙂
Autor
Właśnie taki biały bardzo mnie zachęcił 🙂 wprost rozpływa się w ustach 🙂
O mamuniu, ależ on wygląda… Zjadłabym 🙂
Autor
Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂
ja pikole!!!! wygląda zajebiście, MARTA !!
jak z dobrej gazety kulinarnej, zaś Ci wyszło ;p;p;p
Rewelacja!
Autor
Ola Ty wiesz, że ja się rozpływam po Twoich komentarzach!!!!!!!!!!! 😀 dzięki:***
Perfekcyjny i niesamowicie kuszący 🙂
Autor
Dziękuję i mam nadzieję, że dasz się skusić 🙂
Oj kawałka sernika nie odmówię!
Autor
Ja również, nigdy 🙂
Smakuje tak pysznie jak wygląda i rzeczywiście prosty do zrobienia choć miałam obawy! Goście byli zachwyceni smakiem i tym, że wyszedł tak pięknie biały :):)
Autor
Bardzo się cieszę, że sernik się udał i wszystkim smakował 🙂
Pięknie wygląda ten sernik. Chetnie zrobię, tylko proszę mi powiedziec co można użyć zamiast tego ekstraktu waniliowego, bo dlugo musialabym czekać
Autor
Można pominąć, lub dodać same ziarenka wanilii 🙂
Autor
Można pominąć lub dodać same ziarenka z wanilii 🙂
Witam właśnie dzis zrobiłam pani sernik. W trakcie pieczenia wyrosl piękny wysoki.pozostawilam go do ostygnięcia w piekarniku i niestety bardzo opadl😞
Autor
Z moich obserwacji mogę podpowiedzieć, że aby sernik nie opadał warto zadbać, aby składniki były w temp. pokojowej. Te z lodówki wystarczy wyjąć 2-3 godziny wcześniej. Tak jak Pani wspomina ważne jest również studzenie – sama również zostawiam zawsze sernik w piekarniku i uchylam drzwiczki 🙂 Ostatnią rzeczą, która przychodzi mi do głowy jest duże napowietrzenie, im dłużej sernik miksujemy tym więcej zawiera w sobie powietrza, co powoduje późniejsze opadanie. Nawet jeśli zadbamy o wszystkie składowe podane powyżej, czasem zdarzy się tak, że mimo to sernik opadnie, ale taki już ich urok 🙂 Mam jednak nadzieję, że smakował, bo to jest najważniejsze 🙂
Czy można pominąć mąkę? Chciałabym zrobić dla koleżanki która nie może jeść glutenu.
Autor
Proponuję zastąpić mąką bez glutenu np. ziemniaczaną (ok. 2,5 łyżek powinno wystarczyć 🙂 )
W smaku był przepyszny no właśnie jedynie niziutki ale spróbuje jeszcze raz tym razem upiekę go w łaźni wodnej ponoć wtedy nie opada i nie pęka
Co nowego mogę powiedziec to że w tej lazni opadł równomiernie i nie popękał. Produkty miałam zagrzane. Chyba blaszka za duza ale smak i tak przebija wszystko wielkość mi nie przeszkadza😊
Autor
Bardzo mi miło, że sernik smakował 🙂
Przepyszny!!! 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakował 🙂
Cudowny, wprost rozpływa się w ustach 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że zasmakował 🙂
Kremowy i delikatny rewelacja 🙂
Autor
Określenie „kremowy i delikatny” idealnie oddaje jego urok 🙂
Pycha, sernik idealny 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakował 🙂
Delikatny wprost rozpływa się w ustach mój typ 🙂
Autor
Super, u nas również jest uwielbiany 🙂
Witam czy piecze się go w termoobiegu??? Pozdrawiam
Autor
Tak jak wspominałam w opisie przygotowania, piekę z górną i dolną grzałką 🙂 Wszystkie serniki piekę bez termoobiegu 🙂 Pozdrawiam 🙂
Witam 😉
Zamierzam pominąć śmietankową piankę i tutaj nasuwa mi się parę pytań…
Czy mam piec te 20 minut dłużej? Czy wyjąć po takim czasie jak w przepisie zanim dało się piankę?
Czy muszę go chłodzić w lodówce? I jeżeli tak to czy koniecznie tak długo?
Oczywiście zależy mi żeby wyszedł jak najpyszniejszy 🙂
Autor
Proszę obserwować, czy masa się zetnie – całe dopiekanie 20 minut nie będzie pewnie konieczne za to chłodzenie w lodówce to już element obowiązkowy, schłodzony smakuje zdecydowanie najlepiej 🙂 Myślę, że ok. 6 godzin wystarczy 🙂
Mój sernik w ogóle nie wyszedł biały, spiekł się z góry, wyrósł krzywo, opadł przy nakładaniu śmietanki… eh, taki ze mnie cukiernik :/
Autor
Najważniejsze to się nie poddawać, trening czyni mistrza! 🙂 Pamiętałaś, aby zmniejszyć temp. do 120 C?
Wyszlo cudo puszysty i delikatny
Czesciej bede zagladac na twoja stronke
Masz nowego fana
Dziekuje za przepis
Pozdrawiam
Autor
Bardzo mi miło, super, że posmakowało i będziesz zaglądać częściej :)))
A ta śmietanka 30% to być ubita przed dodaniem do masy ?
Autor
Nie 🙂
Najlepszy sernik jaki jadlam, wywazony , kremowy i aksamitny .Jest pyszny i banalny , ja daje wiecej maskarpone a mniej twarogu i jest odjazd, dziewczyno jestes sernikowym maestro!
Autor
Bardzo dziękuję!!! 🙂 cieszę się, że smakowało 🙂
Zrobiłam wczoraj sernik, wyszedł idealnie- bialutki, opadł może z pół centymetra. W smaku bardzo dobry 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂 Pozdrawiam 🙂
Sernik rewelacja ja dodaje jeszcze spód z herbatników i jest ideał
Autor
Super, że posmakował 🙂 spód z herbatników zawsze na tak 🙂
Sernik jest przepyszny!!!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Ideał, super przepis 🙂
Autor
Bardzo bardzo mi miło 🙂
A po ilu minutach sernik powinien urosnąć?
Autor
Trudne pytanie, bo nigdy tego nie kontrolowałam 🙂 podczas pieczenia zajrzałam przez szybę piekarnika i był już wyrośnięty, ale nie wiem ile czasu minęło 🙂 to jak sernik rośnie zależy też od piekarnika i od tego jak bardzo „napuszone” było surowe ciasto 🙂
Bezbłędny przepis 🙂 smak jak w najlepszej cukierni 🙂
Autor
Jaka super rekomendacja, dziękuję 🙂
Chciałabym upiec ten sernik w kwadratowej blaszce 24×24. Czy mogłabym prosić o informację jak powinnam zmniejszyć proporcje?
Autor
Zrobiłabym z takich samych proporcji 🙂
Sernik jest wspaniały!!! 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakował 🙂
Cudowny, delikatny i kremowy zdecydowanie najlepszy jaki piekłam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, super, że przepis przypadł do gustu 🙂
Pieklam wiele razy i zawsze sie udaje w tym roku na swieta tez bedzie 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło 🙂
Według tego przepisu robię sernik po raz piąty🙂Posypuję go workami kokosa i robię spód z kruchych ciasteczek🙂Wyszedł mi za pierwszym razem i moja rodzina go uwielbia 🙂W tym roku na Święta też będzie 🙂
Autor
Bardzo mi miło! 🙂 piąty raz oznacza, że mocno przypadł do gustu co ogromnie cieszy 🙂 Super pomysł z dodatkiem kokosa i ciasteczkowym spodem 🙂 Pozdrawiam świątecznie 🙂
Wyszedł pyszny dzięki 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Pychotka ufff święta jednak się odbędą 😉 wesołości!!!
Autor
:))) Bardzo mi miło 🙂 Wesołych Świąt!
Upiekłam przed wczoraj, całą noc chłodził się w lodówce, wyszedł idealny i idealnie smakuje 🙂 Dziękuję za ten przepis 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że tak świetnie się sprawdził 🙂 Wesołych Świąt!
Dzięki wielkie za przepis. Zmieniłam tym że do sera dodałam trochę oleju, aromatu pomarańczowego I śmietankowego. A do polewy smietanowej dodałam migdałów w płatkach I zwiększyłam temp pieczenia gdy już ją wyłożyłam na ciasto. Wyszedł wyśmienity. To mój pewniak jest. 🙂 pozdrawiam
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂 chętnie wykorzystam modyfikację z dodatkiem migdałów, na pewno świetnie pasowały 🙂
Idealny sernik i idealny przepis bo udał się nawet mnie 🙂
Autor
Super, ten sernik zawsze się udaje 🙂
Ten sernik jest super 🙂 Polecam dodać do niego sos czekoladowy i mus z truskawek pięknie kompnują się z bielą i smak poezja 🙂 Lepszy niż z cukierni 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂 Mus i sos brzmią pysznie 🙂
Serniczek wyszedł pyszniutki 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
W smaku pycha 🙂 i wyszedł mi równy jak stół co uważam za sukces 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂