Kremowy sernik z mascarpone

Jeśli chodzi o serniki to uwielbiam je wszystkie, ale w szczególności te ciężkie, wilgotne na spodzie z ciasteczek. Moja Siostra uwielbia za to serniki lekkie, kremowe, bez spodu i najlepiej z nutą cytryny ; ) W związku z powyższym pomimo, że od dawna poleca mi swój ulubiony sernik, zabierałam się do niego bez zbędnego pośpiechu… ; ) Przyznaję, że ostatecznie skusił mnie jego wygląd i teraz żałuję, że tak późno, bo smakuje równie idealnie jak wygląda! ; ) Nie wiedziałam, że kiedyś jakiś kremowy sernik da radę podbić moje serce, ale ten na pewno na stałe u nas zagości ; P Poza tym, że jest pyszny polecam go dla osób, które obawiają się pieczenia serników, bo jest bardzo prosty (i szybki!) do przygotowania. Piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm i kiedy ciasto trochę urosło, masa prawie mi się wylała, więc sprawdźcie odrobinę większą ; ) Podałam go z wiórkami z gorzkiej czekolady ( u mnie to akcent konieczny ; ), będzie również pasował czekoladowy sos, lub mus z malin, ale równie pięknie wygląda i smakuje bez dodatków. Zachęcam do wypróbowania!!!


sernik

Składniki (powinny być w temp. pokojowej):

  • 1 kg twarogu np. Mój Ulubiony (w wiaderku); jeśli zdecydujecie się na zwykły twaróg koniecznie trzeba go wcześniej zmielić co najmniej trzykrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
  • 6 jajek (wielkość L)
  • 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (przepis)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %

Składniki na śmietankową piankę :

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru

Twaróg utrzeć z mascarpone, cukrem i mąką na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując nadal na niewielkich obrotach. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii oraz śmietankę (bez ubijania, prosto z opakowania). Krótko zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 90 minut.

Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem. Rozsmarować na upieczony sernik i piec kolejne 20 minut w temperaturze 120 C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Smacznego : )

Komentarzy: 479

  1. Olka
    6 listopada 2021 / 0:35

    Kocham ten sernik ❤️

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2021 / 12:49

      Super <3 pozdrawiam 🙂

  2. Joanna
    10 stycznia 2022 / 22:34

    Bardzo dobry serniczek. U mnie na spodzie maślanym. Kolejny ulubiony ❤️

    • Marta
      Autor
      13 stycznia 2022 / 1:09

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  3. Żaneta
    27 stycznia 2022 / 0:38

    Sernik rewelacja, bardzo delikatny nie za słodki, nie lubię bez spodu więc zrobiłam tradycyjny kruchy.

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2022 / 1:49

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  4. Marta
    14 lutego 2022 / 14:54

    Sernik przepyszny, następnym razem spróbuje zamiast kwaśniej śmietany dać na wierzch lukier 😇 śmietankowo jest idealny

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2022 / 12:52

      Bardzo się cieszę <3 Pozdrawiam 🙂

    • Ilona
      26 września 2022 / 21:56

      Czy zamiast tego domowego ekstraktu z wanilii można dać olejek waniliowy ? Jeśli tak to w jakiej ilości?

      • Marta
        Autor
        27 września 2022 / 0:35

        Można 🙂 niestety nie używam, więc z ilością nie pomogę, ale zdaje mi się, że jest on dość intensywny? Można również pominąć 🙂

        • Ilona
          29 września 2022 / 9:40

          Dziękuję bardzo 😊

          • Marta
            Autor
            30 września 2022 / 23:20

            🙂

  5. Magda
    10 kwietnia 2022 / 22:33

    Sernik pyszny, kremowy. Na wierzch dałam rozpuszczona gorzka czekoladę , a na Wielkanoc zrobię jak w przepisie.

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2022 / 10:24

      Bardzo mi miło, że sernik posmakował 🙂 Pozdrawiam 🙂

  6. Nina
    12 kwietnia 2022 / 20:28

    Sernik zagościł u mnie na stałe. Jest wyśmienity. Nawet nie staram się szukać innych przepisów:) Skład masy zostaje za każdym razem ten sam, jedynie urozmaicam go spodami lub polewami. Smakuje wszystkim. I nawet długość pieczenia nie jest w stanie mnie zniechęcić do jego ponownego wypieku.

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2022 / 23:28

      Bardzo, bardzo mi miło! 🙂 Pozdrawiam 🙂

  7. Iwona
    16 kwietnia 2022 / 15:37

    Piekę kolejny raz. Kocham ten sernik za szybkość wykonania i to, że nie opada ❤. Tym razem zamiast mąki dodałam 4 łyżki budyniu waniliowego, a kwaśną śmietanę wymieszałam z białą czekoladą. Z niecierpliwością czekam na Wielkanocne świętowanie!

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2022 / 1:03

      Bardzo mi miło <3 Pozdrawiam 🙂

  8. 28 kwietnia 2022 / 11:11

    Chciałabym upiec w blaszce 22×30cm ,czy muszę zwiększyć proporcje.

    • Marta
      Autor
      28 kwietnia 2022 / 23:40

      Po przeliczeniu wychodzi 1,34 porcji, ale można upiec z podanych składników i sernik będzie po prostu niższy 🙂

  9. Aneta
    2 sierpnia 2022 / 16:11

    Czy jeśli chce pominąć kwasna śmietanę to przy zmniejszonej temperaturze powinien piec się 90 czy te 110 jakby ze śmietaną ?

    • Marta
      Autor
      9 sierpnia 2022 / 1:27

      90 🙂

  10. Magda
    22 grudnia 2022 / 22:18

    Czy sernik musi być zarumieniony czy nie ?

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2022 / 2:18

      Zależy jak kto lubi 🙂 u mnie taki jak na zdjęciu 🙂

  11. Mala
    23 grudnia 2022 / 20:47

    Można dodać rodzynki?

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2022 / 2:19

      Tak 🙂

  12. Ewa
    2 marca 2023 / 16:39

    Czy mogę zastąpić zwykły cukier brazowym?

    • Marta
      Autor
      3 marca 2023 / 18:11

      Tak 🙂

  13. Julia
    2 marca 2023 / 20:31

    Czy zamiast mąki pszennej można dodać budyń śmietankowy/waniliowy?

    • Marta
      Autor
      3 marca 2023 / 18:11

      Tak, ale polecam bardziej mąkę pszenną 🙂

  14. Magda
    6 kwietnia 2023 / 13:00

    Sernik jest genialny, kolejny raz będzie u mnie gościł na Wielkanoc.

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2023 / 1:03

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

  15. Kamila
    29 kwietnia 2023 / 13:56

    Sernik piekę już kolejny raz zawsze wychodzi idealnie, nie pęka równy jak stół!

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2023 / 15:17

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  16. Monika
    22 czerwca 2023 / 18:52

    Witam. Sernik pyszny, piekłam juz kilka krotnie. Chciałabym upiec teraz na większej blasze 27×27 i zrobić z półtorej porcji, więc mam pytanie czy wydłużyć czas pieczenia?

    • Marta
      Autor
      23 czerwca 2023 / 19:45

      Nie, przy większej blasze masa i tak się „rozłoży” na porównywalną wysokość, więc mimo zwiększenia liczby składników czas pieczenia zostanie bez zmian 🙂

  17. Hania
    4 listopada 2023 / 12:14

    Sernik rewelacja jak każdy z tej strony dziękuję za te przepisy

    • Marta
      Autor
      6 listopada 2023 / 0:43

      Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂

  18. Magdalena
    30 listopada 2023 / 15:12

    Czy można zwykły cukier zastąpić ksylitolem lub erytrytolem?

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2023 / 10:16

      Tak, oba się sprawdzą 🙂

  19. Marta
    28 marca 2024 / 12:54

    Śmietanę dajemy na gorący sernik wyjęty z piekarnika? Czy np. trzeba go najpierw wystudzić?

    • Marta
      Autor
      28 marca 2024 / 15:11

      Na gorący sernik, on od razu wraca do piekarnika 🙂

  20. Ania
    13 listopada 2024 / 16:15

    Czy mogę zrobić „ciasteczkowy” spód do tego sernika?

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2024 / 14:39

      Tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 16 =