Delikatny sernik z dużą ilością brzoskwiń, na pysznym czekoladowym spodzie to idealny przepis dla wielbicieli kremowych serników, które wprost rozpływają się w ustach. Prosty do przygotowania, więc sprawdzi się również dla początkujących w kuchni! Polecam : )
Składniki na spód (tortownica o średnicy 25 cm):
- 75 g masła
- 130 g mąki pszennej
- 20 g kakao dobrej jakości (bez cukru)
- 65 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto bardzo dokładnie dociskając do dna. Im mocniej dociśniemy tym bardziej spód będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez 10 minut, a następnie wyjąć z piekarnika, ostudzić, aby spód stwardniał.
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu do sernika (może być z wiaderka)
- 40 g mąki pszennej
- 240 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 3 jajka (rozmiar L)
- 150 g kwaśnej śmietany
- 450 g świeżych brzoskwiń pokrojonych w mniejsze kawałki
Twaróg zmiksować, aby go delikatnie spulchnić, dodać po kolei: mąkę, cukier trzcinowy, sól, po jednym jajku oraz śmietanę, cały czas miksując tylko do połączenia się składników. Do masy przełożyć świeże, pokrojone w mniejsze kawałki brzoskwinie (delikatnie osączone z nadmiaru soku) i delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć na wystudzony spód i piec w piekarniku rozgrzanym do 220 C (góra-dół) przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 C (góra-dół) i piec kolejne 50 minut do czasu aż boki sernika będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący. * Dużo zależy od piekarnika i rodzaju sera, czasem może to potrwać zdecydowanie dłużej, nawet 90 minut.Wyjąć z piekarnika i wystudzić, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego!