Site icon marta-gotuje.pl

Kremowy sernik tahini

Sernik tahini dla wszystkich miłośników pasty sezamowej. Bardzo delikatny i kremowy za sprawą mieszanki twarogu i serka mascarpone wprost rozpływa się w ustach : ) Polecam!


Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):

Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i dokładnie zagnieść ciasto palcami lub łyżką (nie łączy się w zbitą kulę). Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem di pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Bardzo mocno docisnąć do dna, dzięki temu spód będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 10 minut, do lekkiego przyrumienienia. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia i stwardnienia.

Składniki na masę serową:

Twaróg zmielić lub bardzo dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodać mascarpone, wymieszać. Dodawać po kolei pozostałe składniki, mieszając tylko do połączenia składników. Najpierw tahina, cukier, sól, a następnie jajka, jedno po drugim. Następnie dodać kwaśną śmietanę i na koniec mleko zagęszczone. Przelać na upieczony i przestudzony spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra – dół) przez ok. 50 minut do czasu aż boki sernika będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący. Wyłączyć piekarnik, po 10 minutach delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Następnie przełożyć na noc do lodówki.

Sezamki:

Cukier i sól wsypać na patelnię. Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier zacznie się rozpuszczać, a następnie karmelizować. Uważać, aby nie przypalić karmelu, bo będzie gorzki. Nie mieszać dopóki cukier się nie rozpuści, można potrząsać patelnią. Kiedy karmel będzie złotobrązowy, dodać sezam, szybko wymieszać i wylać na spód naczynia żaroodpornego na grubość ok. 1-2 mm. Wygładzić i pozostawić do stężenia, a następnie połamać na kawałki i udekorować sernik.

Smacznego!




Inspiracja „Lubię, atlas z przepisami”

Exit mobile version