Sernik tahini dla wszystkich miłośników pasty sezamowej. Bardzo delikatny i kremowy za sprawą mieszanki twarogu i serka mascarpone wprost rozpływa się w ustach : ) Polecam!
Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):
- 75 g masła
- 120 g mąki pszennej
- 60 g uprażonego sezamu
- 65 g cukru
- szczypta soli
Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i dokładnie zagnieść ciasto palcami lub łyżką (nie łączy się w zbitą kulę). Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem di pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Bardzo mocno docisnąć do dna, dzięki temu spód będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 10 minut, do lekkiego przyrumienienia. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia i stwardnienia.
Składniki na masę serową:
- 750 g tłustego twarogu
- 250 g mascarpone
- 100 g tahiny
- 100 g cukru trzcinowego
- 5 jajek (wielkość L)
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- 200 ml mleka zagęszczonego słodzonego
- szczypta soli
Twaróg zmielić lub bardzo dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodać mascarpone, wymieszać. Dodawać po kolei pozostałe składniki, mieszając tylko do połączenia składników. Najpierw tahina, cukier, sól, a następnie jajka, jedno po drugim. Następnie dodać kwaśną śmietanę i na koniec mleko zagęszczone. Przelać na upieczony i przestudzony spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra – dół) przez ok. 50 minut do czasu aż boki sernika będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący. Wyłączyć piekarnik, po 10 minutach delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Następnie przełożyć na noc do lodówki.
Sezamki:
- 60 g cukru
- 15 g sezamu
- szczypta soli
Cukier i sól wsypać na patelnię. Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier zacznie się rozpuszczać, a następnie karmelizować. Uważać, aby nie przypalić karmelu, bo będzie gorzki. Nie mieszać dopóki cukier się nie rozpuści, można potrząsać patelnią. Kiedy karmel będzie złotobrązowy, dodać sezam, szybko wymieszać i wylać na spód naczynia żaroodpornego na grubość ok. 1-2 mm. Wygładzić i pozostawić do stężenia, a następnie połamać na kawałki i udekorować sernik.
Smacznego!
Inspiracja „Lubię, atlas z przepisami”
Kocham takie kremowe serniczki <3
Autor
W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂
Wygląda pysznie 🙂 Czy sezamki mogę też dać do środka?
Autor
Dziękuję, ja bym nie dawała… sernik nie będzie już taki kremowy z dodatkami w środku, a sezamki mogą się rozpuścić 😉
Kolejny w kolejce do zrobienia 🙂 jutro będzie tort dakłas z Pani strony na urodzinki Męża 🙂
Autor
Super, tort dakłas idealny wybór 🙂
Martaaaa dosłownie kocham Ciebie i Twoje serniki 🙂 zacieram rączki bo już się piecze a sam zapach powala!!!
Autor
Dziękuję pięknie :)))
mniam mniam właśnie podjadam do porannej kawki jest pyszny miłego dnia 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za wiadomość 🙂
musi smakować genialnie 🙂
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Serniczki zawsze mile widziane ❤️ Trzeba odpalać maszynę i robić tahini, potem to już tylko piec. Cudnie się prezentuje 😍
Autor
Dokładnie, sernik u nas również zawsze wskazany 😀 mam nadzieję, że posmakuje 🙂
Pyyyszny😍
Autor
Super, że posmakował :))
Przepyszny!!! Nie za słodki i mega delikatny, jeszcze nigdy nie probowalam takiego sernika super 🙂 co Ty na to zeby do innych przepisów tez spróbować dać mascarpone zeby uzyskać zbliżony efekt? Czy to ma szanse powodzenia?
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂 oczywiście, eksperymenty w kuchni zawsze wskazane 🙂
Pyszny wyszedł 🙂 mi się z chałwowym kojarzy 🙂
Autor
Super, że posmakował :)))
Genialny ❤️❤️❤️
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Dzień dobry, gdzie Pani kupuje pastę tahini? I czy ten twaróg to taki z wiaderka np z Piątnicy? Pozdrawiam
Autor
Dzień dobry, najczęściej kupuję przez internet 🙂 Widziałam również w Tesco, Intermarche i Piotrze i Pawle, zwracam uwagę, aby w składzie było 100% sezamu i żadnych dodatków. Można oczywiście zrobić pastę w domu – uprażyć np. szklankę sezamu i następnie zmiksować blenderem. Jest to dość czasochłonne, więc trzeba uważać, aby nie przepalić blendera 😉 Po kilkunastu minutach z sezamu zacznie wydzielać się olej i pasta gotowa 🙂 Twaróg używam z Piątnicy, ale nie z wiaderka, tylko tłusty w „kawałku” 🙂
Czy mozna sprobowac dac mleko kokosowe I wiecej cukru zamiast zageszczonego?
Autor
Tak, ale takie gęste z puszki, żeby konsystencja była podobna 🙂