Kremówka to jedno z ulubionych ciast mojego Męża. Chrupiące francuskie ciasto wypełnione kremem budyniowym i masą z bitej śmietany. Ciasto jest pyszne, proste do przygotowania, idealne na nadchodzący Sylwester, kiedy na pewno nie będziemy liczyć kalorii : ) Polecam!!!
Składniki (12 sztuk – blacha o wymiarach 33×23 cm):
- 2 płaty ciasta francuskiego (2 x 275 g)
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z nich rozłożyć gotowy płat ciasta francuskiego w razie potrzeby docinając do wymiarów formy, nakłuć widelcem i ocieplić do temperatury pokojowej.
Piec w temperaturze 200ºC (termoobieg) przez około 30 minut do uzyskania ciemnozłotego koloru (powinno być dobrze wypieczone). W czasie pieczenia, gdy ciasto będzie rosło i puszyło się do góry – przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, aby ciasto nie wyrosło zbyt wysokie. Po tym czasie studzić na kratce.
Składniki na kremową masę:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka śmietanki kremówki 36% (pominęłam)
- nasionka z 1 laski wanilii
- 20 g cukru z wanilią lub wanilinowego
- 130 g cukru trzcinowego
- 6 dużych żółtek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie łyżki o pojemności 15 ml)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g masła (temp. pokojowa)
Cukier trzcinowy i waniliowy zagotować z 1 i 1/2 szklanki mleka. Dodać kremówkę, ziarenka wanilii, wymieszać i ponownie zagotować.
Pozostałe 1/2 szklanki mleka zmiksować blenderem z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodać do zagotowanej masy i gotować do zgęstnienia, często mieszając. Trzymać chwilę na ogniu, a następnie odstawić na bok i przykryć masę folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu. Ostudzić.
Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać zimny budyń, w trzech porcjach, cały czas ucierając. Masę budyniową przełożyć na pierwszą część ciasta francuskiego (nakłuwaną stroną do góry, tak aby ciasto się nie kruszyło). Wyrównać i przełożyć do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Składniki na śmietankową masę:
- 500 ml śmietanki kremówki 36% dobrze schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić do napęcznienia na około 5-10 minut. Po tym czasie podgrzewać, mieszając, do czasu aż całkowicie się rozpuści, pilnując aby nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika i przestudzić, uważając, aby nie dopuścić do stężenia.
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę wymieszać z 3 łyżkami ubitej kremówki, a następnie dodać do całości i ponownie zmiksować. Masę śmietankową wyłożyć na masie kremowej i przykryć drugim płatem ciasta francuskiego, pokrojonego wcześniej na 12 części nożem z piłką. (Tak aby strona nakłuta widelcem przylegała do masy śmietankowej). Oprószyć cukrem pudrem i przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje w dniu przygotowania, w kolejnych dniach ciasto francuskie delikatnie mięknie.
Smacznego!