Kremówka

Kremówka to jedno z ulubionych ciast mojego Męża. Chrupiące francuskie ciasto wypełnione kremem budyniowym i masą z bitej śmietany. Ciasto jest pyszne, proste do przygotowania, idealne na nadchodzący Sylwester, kiedy na pewno nie będziemy liczyć kalorii : ) Polecam!!!


Kremówka najlepsza przepis

Składniki (12 sztuk – blacha o wymiarach 33×23 cm):

  • 2 płaty ciasta francuskiego (2 x 275 g)

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z nich rozłożyć gotowy płat ciasta francuskiego w razie potrzeby docinając do wymiarów formy, nakłuć widelcem i ocieplić do temperatury pokojowej.

Piec w temperaturze 200ºC (termoobieg) przez około 30 minut do uzyskania ciemnozłotego koloru (powinno być dobrze wypieczone). W czasie pieczenia, gdy ciasto będzie rosło i puszyło się do góry – przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, aby ciasto nie wyrosło zbyt wysokie. Po tym czasie studzić na kratce.

Składniki na kremową masę:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36% (pominęłam)
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 20 g cukru z wanilią lub wanilinowego
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 6 dużych żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie łyżki o pojemności 15 ml)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g masła (temp. pokojowa)

Cukier trzcinowy i waniliowy zagotować z 1 i 1/2 szklanki mleka. Dodać kremówkę, ziarenka wanilii, wymieszać i ponownie zagotować.

Pozostałe 1/2 szklanki mleka zmiksować blenderem z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodać do zagotowanej masy i gotować do zgęstnienia, często mieszając. Trzymać chwilę na ogniu, a następnie odstawić na bok i przykryć masę folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu. Ostudzić.

Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać zimny budyń, w trzech porcjach, cały czas ucierając. Masę budyniową przełożyć na pierwszą część ciasta francuskiego (nakłuwaną stroną do góry, tak aby ciasto się nie kruszyło). Wyrównać i przełożyć do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Składniki na śmietankową masę:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36% dobrze schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić do napęcznienia na około 5-10 minut. Po tym czasie podgrzewać, mieszając, do czasu aż całkowicie się rozpuści, pilnując aby nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika i przestudzić, uważając, aby nie dopuścić do stężenia.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę wymieszać z 3 łyżkami ubitej kremówki, a następnie dodać do całości i ponownie zmiksować. Masę śmietankową wyłożyć na masie kremowej i przykryć drugim płatem ciasta francuskiego, pokrojonego wcześniej na 12 części nożem z piłką. (Tak aby strona nakłuta widelcem przylegała do masy śmietankowej). Oprószyć cukrem pudrem i przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje w dniu przygotowania, w kolejnych dniach ciasto francuskie delikatnie mięknie.

Smacznego!


Przepis na kremówkę


Kremówka papieska przepis

Inspiracja

Komentarzy: 48

  1. Ania
    30 grudnia 2016 / 13:17

    Cudo!!!!

    • Marta
      Autor
      31 grudnia 2016 / 2:18

      Dziękuję 🙂

  2. Ola
    30 grudnia 2016 / 13:34

    Wow jak wspaniałe wyglada 😊

    • Marta
      Autor
      31 grudnia 2016 / 2:18

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  3. Majka
    30 grudnia 2016 / 13:48

    Ależ to pysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      31 grudnia 2016 / 2:18

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  4. Jowita
    30 grudnia 2016 / 14:35

    Uwielbiam to ciasto więc na pewno zrobię choć wygląda na trudne 😀

    • Marta
      Autor
      31 grudnia 2016 / 2:19

      Wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania 🙂 polecam wypróbować 🙂

  5. Milena
    31 grudnia 2016 / 0:43

    Jutro piekę 🙂

    • Marta
      Autor
      31 grudnia 2016 / 2:20

      Daj znać jak posmakowała 🙂

  6. Pati
    31 grudnia 2016 / 1:21

    Wygląda przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      31 grudnia 2016 / 2:21

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2017 / 12:19

      Dokładnie, klasycznie i pysznie 🙂

  7. Magda
    2 stycznia 2017 / 0:20

    Ciasto ideał udało się już za pierwszym razem 🙂

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2017 / 12:21

      Bardzo mi miło 🙂 pozdrawiam 🙂

  8. Inus88
    2 stycznia 2017 / 14:26

    Przepyszne ciasto 🙂 dla Męża pominęłam warstwę z bitej śmietany (nie lubi!!! jak można nie lubić??) i wyszła taka napoleonka super 🙂

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2017 / 1:47

      Bardzo się cieszę 🙂 o dziwo u mnie też znajdą się osoby, które za bitą śmietaną nie przepadają 🙂

  9. Ewelina
    2 stycznia 2017 / 18:10

    Pyszna i nikt nawet nie protestował że za dużo kalorii itd wiadomo nowy rok to i postanowienia ale takiemu ciachu trudno się oprzeć 🙂

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2017 / 1:49

      Oj tak 🙂

  10. Pati
    7 stycznia 2017 / 13:49

    Pyszka goście zachwyceni 🙂 musze tylko popracowac nad efektem wizualnym bo zapomniałam często przekłuwać to ciasto i trochę mi wyrosło… ale smak rewelacja:)

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2017 / 13:16

      Najważniejsze, że smakowało 🙂 następnym razem na pewno i wygląd będzie rewelacyjny 🙂

  11. Sylwia
    8 stycznia 2017 / 17:36

    Tak pyszne ciasto potrzebuje dobrej kawy lub herbaty Polecam wszystkim I wszystkie desery od razu smakują cudownie

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2017 / 13:19

      😉

  12. Jagoda
    27 stycznia 2017 / 21:33

    Ciacho wyszło rewelacyjnie zupełnie jak na zdjęciu <3

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:30

      Super 🙂

  13. Iza
    3 kwietnia 2017 / 0:26

    Wyszła idealnie dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2017 / 23:16

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

  14. Iza
    15 sierpnia 2017 / 15:13

    Ciasto ideał goście zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      16 sierpnia 2017 / 16:16

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  15. Dusia
    24 października 2017 / 11:17

    Przepyszne ciacho i udało mi się zrobić a rzadko piekę 🙂

    • Marta
      Autor
      25 października 2017 / 22:14

      Bardzo się cieszę 🙂

  16. Mania
    7 października 2018 / 14:57

    Cudowne ciasto zjedzone do ostatniego kawałka 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2018 / 16:14

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

  17. Violetta
    10 kwietnia 2019 / 0:11

    Czy ciasto francuskie można upiec dzień wcześniej?

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2019 / 11:01

      Tak 🙂

  18. Karo
    6 stycznia 2020 / 13:26

    Pycha bardzo polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2020 / 2:47

      Super, że posmakowało 🙂

  19. Monika
    10 stycznia 2020 / 21:40

    Chciałabym zrobić te ciasto tylko czy mogę zamiast 1 szkl. mleka dać szkl. śmietanki 30% ? Bo rozumiem ze Pani dala tylko 2 szkl. mleka?

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2020 / 22:46

      Moim zdaniem mleka nie można pominąć, jest podstawą budyniowej masy. Kremówka wzmacnia smak, można z niej zrezygnować 🙂

      • Monika
        11 stycznia 2020 / 17:06

        Tzn. chciałam dać 1 szkl. mleka i 1 szkl. śmietanki tak żeby było 2 szkl. razem ? Tylko nie wiem czy można z takiej mieszanki ugotować budyń bo nigdy nie probowalam🙂

        • Marta
          Autor
          13 stycznia 2020 / 11:08

          Powinno się udać 🙂 Samo mleko jest pewne, za taką opcję ręczę na 100% 🙂

  20. Monia
    8 kwietnia 2021 / 19:27

    Mega pyszne ciacho dzieki za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2021 / 11:21

      Super, że posmakowało 🙂

  21. Eeo
    17 września 2023 / 19:43

    Mogę zastąpić cukier trzcinowy zwykłym?

    • Marta
      Autor
      18 września 2023 / 17:49

      Tak 🙂

  22. Majka
    17 września 2023 / 20:26

    Wykwintne i smakowite ciasto 🥰

    • Marta
      Autor
      18 września 2023 / 17:50

      Prawda 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 18 =