Tradycyjne zupy są u nas zawsze popularniejsze niż te w formie kremów, ale sytuacja zmienia się, gdy mowa o zupie porowej : ) Pomimo mało apetycznego wyglądu, uwielbiają ją nawet moje dzieci, które za porem nie przepadają. Zupa jest błyskawiczna do przygotowania, bardzo zdrowa i sycąca. Polecam!!!
Składniki (4 porcje):
- 1 litr wody
- 2 pory
- 1/2 selera
- 1 korzeń pietruszki
- 4 ziemniaki
- 1/2 łyżeczki lubczyku*
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz
*Lubczyk zastąpiłam łyżeczką zdrowej przyprawy do rosołu – samych suszonych warzyw i ziół, bez dodatku soli!
Pory pokroić w plasterki, pozostałe warzywa w mniejsze kawałki, zalać wodą, dodać lubczyk, łyżeczkę soli (można więcej zgodnie z upodobaniami), kilka ziarenek pieprzu (ziarenka wyjąć przed zmiksowaniem zupy, aby tego uniknąć można dodać od razu mielony pieprz do smaku) i gotować przez 30 minut. Dodać łyżkę masła, koperek i całość zmiksować. Można podawać z grzankami.
Smacznego!
Inspiracja „Kuchnia dla całej rodziny” K. Szczawińska