Tradycyjne zupy są u nas zawsze popularniejsze niż te w formie kremów, ale sytuacja zmienia się, gdy mowa o zupie porowej : ) Pomimo mało apetycznego wyglądu, uwielbiają ją nawet moje dzieci, które za porem nie przepadają. Zupa jest błyskawiczna do przygotowania, bardzo zdrowa i sycąca. Polecam!!!
Składniki (4 porcje):
- 1 litr wody
- 2 pory
- 1/2 selera
- 1 korzeń pietruszki
- 4 ziemniaki
- 1/2 łyżeczki lubczyku*
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz
*Lubczyk zastąpiłam łyżeczką zdrowej przyprawy do rosołu – samych suszonych warzyw i ziół, bez dodatku soli!
Pory pokroić w plasterki, pozostałe warzywa w mniejsze kawałki, zalać wodą, dodać lubczyk, łyżeczkę soli (można więcej zgodnie z upodobaniami), kilka ziarenek pieprzu (ziarenka wyjąć przed zmiksowaniem zupy, aby tego uniknąć można dodać od razu mielony pieprz do smaku) i gotować przez 30 minut. Dodać łyżkę masła, koperek i całość zmiksować. Można podawać z grzankami.
Smacznego!
Inspiracja „Kuchnia dla całej rodziny” K. Szczawińska
Rewelacja jak dla mnie wygląda bardzo smakowicie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pycha!
Autor
🙂 🙂 🙂
Dziś będzie na obiadek 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
Zapomniała przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się nici z pora …
Autor
O kim mowa? 😉 Absolutnie nie ma takiej potrzeby, a nawet szkoda czasu 🙂 Wszystko jest zmiksowane, więc zupa jest idealnie gładka 🙂
Czego to ludzie nie wymyślą 🙂 Kto przeciera zupy przez sito? A krem z porów moje smaki!!!
Autor
Cieszę się, że przepis się podoba i zachęcam do wypróbowania 🙂
Jak najbardziej dla mnie 😍
Autor
Polecam, pyszna 🙂
Uwielbiam zupy krem na pewno się skuszę 🙂
Autor
Polecam 🙂
Pycha 😋
Autor
Super, że posmakował 🙂
Zupka super dzieci widok nie zachęcił ale po spróbowaniu było mniam mniam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 pozdrawiam 🙂
miami
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Pycha! dla mnie przygotowanie zupy zawsze było czasochłonne bo najpierw bulion ma powoli pyrkać itd a tu mam zupke w pół godziny rewelacja 🙂
Autor
O tak, to duży plus 🙂 cieszę się, że posmakowało 🙂
Pyszna zupka 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂