Uwielbiam zupy, a o tej porze roku nie ma nic pyszniejszego niż zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki. Aromatyczna, rozgrzewająca, nie można jej nie lubić : ) Polecam!!!
- 2 kg pomidorów lima
- 4 duże czerwone papryki
- 3 ząbki czosnku
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy
- opcjonalnie grzanki do podania
Składniki na warzywny bulion:
- 4 marchewki
- 2 pietruszki razem z natką
- 1 por
- 1 seler razem z natką
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżka soli morskiej, 10 ziarenek czarnego pieprzu
Marchewki, pietruszki, seler obrać i umyć dodać umyty por i seler naciowy, zalać 3 litrami wody. Zagotować na niewielkim ogniu, dodać sól i ziarenka pieprzu, wymieszać. Gotować na bardzo małym ogniu, przez ok. 1,5-2 godzin. Wyjąć warzywa i zieleninę.
Pomidory, paprykę i czosnek w łupinkach ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Paprykę przełożyć na chwilę do foliowego woreczka , aby się zaparzyła i łatwiej było ściągnąć z niej skórkę. Pomidory również obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek wycisnąć z łupinek. Całość dodać z oliwą do odcedzonego bulionu warzywnego i gotować razem przez 15 minut. Po tym czasie zmiksować blenderem i gotować tak długo aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość zupy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Można podawać z grzankami.
Smacznego!
Inspiracja „Wysmakowane” K. Kosowicz, M. Rajchelt