Site icon marta-gotuje.pl

Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Uwielbiam zupy, a o tej porze roku nie ma nic pyszniejszego niż zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki. Aromatyczna, rozgrzewająca, nie można jej nie lubić : ) Polecam!!!


Składniki:

Składniki na warzywny bulion:

Marchewki, pietruszki, seler obrać i umyć dodać umyty por i seler naciowy, zalać 3 litrami wody. Zagotować na niewielkim ogniu, dodać sól i ziarenka pieprzu, wymieszać. Gotować na bardzo małym ogniu, przez ok. 1,5-2 godzin. Wyjąć warzywa i zieleninę.

Pomidory, paprykę i czosnek w łupinkach ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w  piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Paprykę przełożyć na chwilę do foliowego woreczka , aby się zaparzyła i łatwiej było ściągnąć z niej skórkę. Pomidory również obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek wycisnąć z łupinek. Całość dodać z oliwą do odcedzonego bulionu warzywnego i gotować razem przez 15 minut. Po tym czasie zmiksować blenderem i gotować tak długo aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość zupy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Można podawać z grzankami.

Smacznego!




Inspiracja „Wysmakowane” K. Kosowicz, M. Rajchelt

Exit mobile version