Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Uwielbiam zupy, a o tej porze roku nie ma nic pyszniejszego niż zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki. Aromatyczna, rozgrzewająca, nie można jej nie lubić : ) Polecam!!!


Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki
Składniki:

  • 2 kg pomidorów lima
  • 4 duże czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy
  • opcjonalnie grzanki do podania

Składniki na warzywny bulion:

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki razem z natką
  • 1 por
  • 1 seler razem z natką
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka soli morskiej, 10 ziarenek czarnego pieprzu

Marchewki, pietruszki, seler obrać i umyć dodać umyty por i seler naciowy, zalać 3 litrami wody. Zagotować na niewielkim ogniu, dodać sól i ziarenka pieprzu, wymieszać. Gotować na bardzo małym ogniu, przez ok. 1,5-2 godzin. Wyjąć warzywa i zieleninę.

Pomidory, paprykę i czosnek w łupinkach ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w  piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Paprykę przełożyć na chwilę do foliowego woreczka , aby się zaparzyła i łatwiej było ściągnąć z niej skórkę. Pomidory również obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek wycisnąć z łupinek. Całość dodać z oliwą do odcedzonego bulionu warzywnego i gotować razem przez 15 minut. Po tym czasie zmiksować blenderem i gotować tak długo aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość zupy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Można podawać z grzankami.

Smacznego!


krem z pieczonych pomidorów i papryki


Warzywa psiankowate 2017

Inspiracja „Wysmakowane” K. Kosowicz, M. Rajchelt

Komentarzy: 20

  1. Ewa
    8 września 2017 / 14:23

    Coś pysznego! a zdjecia cudowne jak zawsze 🙂

    • Marta
      Autor
      8 września 2017 / 23:15

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  2. 8 września 2017 / 14:31

    Jesień nadchodzi. Taka zupa w sam raz na rozgrzewkę. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂 Jutro już ostatni dzień 😉

    • Marta
      Autor
      8 września 2017 / 23:16

      Zdecydowanie tak, dziękuję za zaproszenie do akcji 🙂

  3. Malwina
    8 września 2017 / 14:57

    Super <3

    • Marta
      Autor
      8 września 2017 / 23:16

      Dziękuję 🙂

  4. Kinia
    8 września 2017 / 16:35

    Mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      8 września 2017 / 23:16

      🙂 🙂 🙂

  5. O.
    8 września 2017 / 17:07

    Piekna kolorystyka jesien powoli czuc 🙂 zupka idealna na rozgrzewke 🙂

    • Marta
      Autor
      8 września 2017 / 23:17

      Niestety nie da się przed nią uciec, ale każda pora roku ma swoje plusy 🙂 zupa bardzo rozgrzewająca 🙂

  6. Majka
    8 września 2017 / 19:07

    Cudowny przepis 😍 Koniecznie do zrobienia! Przepiękne zdjęcie❤

    • Marta
      Autor
      8 września 2017 / 23:18

      Bardzo dziękuję!!! 🙂 Również uwielbiam takie kremy 🙂

    • Marta
      Autor
      9 września 2017 / 22:23

      Miło mi, że przypadła do gustu 🙂

  7. Magda
    12 września 2017 / 8:09

    Zupa jest super 🙂

    • Marta
      Autor
      17 września 2017 / 22:11

      Super, że posmakowała 🙂

  8. Kinia
    13 września 2017 / 21:51

    Pyszna

    • Marta
      Autor
      17 września 2017 / 22:14

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

  9. Faustyna
    24 września 2017 / 17:01

    Wyszła idealnie 🙂

    • Marta
      Autor
      24 września 2017 / 23:27

      Super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 17 =