Uwielbiam obiady, które przygotowują się praktycznie same : ) Jesień w pełni, więc nic tak nie rozgrzewa jak talerz aromatycznej zupy. Krem pomidorowy z dodatkiem gruszki jest słodszy i bardziej wykwintny od tradycyjnej wersji, więc na pewno zasmakuje maluchom i zaskoczy pozostałych domowników : ) Polecam!!
- 8 pomidorów lub 1 litr przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 średnie lub 1 duża gruszka
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz
- opcjonalnie świeża bazylia do podania
Cebulę posiekać i podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tymiankiem na rozgrzanej oliwie do czasu aż się zarumieni. Zmniejszyć ogień, dodać pomidory lub przecier i gruszki. Gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem dodając jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Inspiracja „Razem w kuchni” Z. Cudny