Czekolada to moje drugie imię : ) Najbardziej lubię klasyczną gorzką o dużej zawartości kakao nie tylko ze względu na pyszny wykwintny smak, ale również dlatego, że wśród czekolad jest najzdrowsza i przyjemniej się nią delektować : ) Dzisiaj przedstawiam Wam obłędny krem czekoladowy w zdrowej wegańskiej wersji, który jest tak pyszny, że znika u nas błyskawicznie. Jeśli nie zależy Wam na wersji wegańskiej wypróbujcie również wersję na tradycyjnym krowim mleku, jest równie smaczna : ) Polecam!!!
Składniki:
- 8 daktyli
- 150 g mleka kokosowego (lub krowiego)
- 50 g gorzkiej czekolady (70%)
- 3 łyżki kakao dobrej jakości
Daktyle ugotować w mleku. Czekoladę rozpuścić na parze i przelać do mleka z daktylami, dodać kakao. Zmiksować blenderem na gładki krem.
Smacznego!
Inspiracja „Zdrowe Gotowanie” A. Lewandowska – w oryginale autorka dodaje jeszcze sok z 1/2 cytryny i szczyptę chilli, ale zanim zdążyłam je dodać powyższa wersja zniknęła z pojemnika i w takiej wersji została u nas na stałe ; )