Osobiście od dziecka uwielbiam wątróbkę i bardzo chętnie ją przygotowuję najczęściej duszoną z cebulą i/lub papryką. Pomysł na kotlety podejrzałam w książce „Mała wielka uczta” i zdecydowanie jest to propozycja także dla osób, które dopiero próbują się do wątróbki przełamać ; ) Kotlety to jedno z tych dań, które nie za dobrze wyglądają, ale są pyszne i do tego bardzo proste w przygotowaniu. Polecam!!!
Składniki :
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko (wielkość L)
- 1/3 łyżeczki majeranku, sól, pieprz
- olej do smażenia
Wątróbkę oczyścić i pokroić na małe kawałki. Cebulę drobno posiekać. Przełożyć wraz z mięsem do miski, dodać mąkę, jajko i przyprawy. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać i formować kotlety. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!