Uwielbiam ciecierzycę i wszystkie dania z nią związane : ) Kotlety z jej udziałem świetnie sprawdzą się jako część „klasycznego” obiadu z dodatkiem ziemniaków i surówki, ale najbardziej lubię podawać je w formie burgerów. Dodaję do nich wtedy z zielone pesto, ajvar, czy sos jogurtowo-orzechowy (jogurt naturalny mieszam z czosnkiem, sokiem z cytryny i pastą tahini) i za każdym razem smakują wyjątkowo : ) Polecam!!
Składniki:
- 125 g suchej ciecierzycy
- 120 g soczewicy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 jajko (wielkość L)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz, czubata łyżeczka curry, łyżeczka mielonego kuminu
Ciecierzycę zalać wodą, odstawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości (ok. 35 minut). Soczewicę również ugotować do miękkości ok. 10 minut. Całość przestudzić. Cebulę zeszklić na mocno rozgrzanej łyżce oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć. Ciecierzycę zmiksować z soczewicą na dość gładką masę. Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, drobno posiekaną papryczkę chili, drugą łyżkę oleju, sok z cytryny, jajko oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt sucha można dodać 1-2 łyżki wody. Uformować kotlety (u mnie 3 duże i 2 mniejsze dla dzieci) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 C (termoobieg) na najniższej półce ułożyć naczynie żaroodporne wypełnione niewielką ilością wody. Na środkową półkę przełożyć blachę z kotlecikami i piec przez ok. 15 minut.
Smacznego!
Mniam mniam !
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Pysznie wyglądają 🙂
Autor
Dziękuję i polecam, bo tak samo smakują 😉
Nasiona roślin strączkowych to bardzo cenny element naszego jadłospisu 🙂 Fajnie jest znaleźć ciekawe rozwiązania na ich podanie 🙂 Kotlety wyglądają bardzo apetycznie i przez to, że zawierają curry mogą wnieść wiele wartościowych składników do jadłospisu 🙂
Autor
O tak, strączkowe górą 🙂
Pyszne a pomysł na ten sos z tahina na pewno wykorzystam ❤️
Autor
Sos orzechowy jest super, polecam nie tylko do tych kotlecików 🙂
Uwielbiam wszystkie strączkowce więc na pewno zrobie 🙂 Falafele bardzo lubie 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
Pychotka fajny patent z ta wodą w piekarniku tak właśnie piekę chleby i też wychodzą nawilżone 🙂
Autor
Tak, do pieczenia chleba opcja obowiązkowa 🙂
za te kotleciki powinnaś dostać jakąś nagrodę 😀 po prostu są przecudowne!
Autor
Jak mi teraz miło! dziękuję 🙂
Pyszne polecam 😋
Super przepis :d
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Wyszły pyszne, bardzo dobry przepis! Pozdrawiam!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Wyśmienita potrawa. Kotleciki wyszły bardzo smaczne. Chętnie będę zaglądać na ten blog, bo zauważyłem, że jest poco.
Autor
Bardzo mi miło, zapraszam 🙂