Kotlety z ciecierzycy

Uwielbiam ciecierzycę i wszystkie dania z nią związane : ) Kotlety z jej udziałem świetnie sprawdzą się jako część „klasycznego” obiadu z dodatkiem ziemniaków i surówki, ale najbardziej lubię podawać je w formie burgerów. Dodaję do nich wtedy z zielone pesto, ajvar, czy sos jogurtowo-orzechowy (jogurt naturalny mieszam z czosnkiem, sokiem z cytryny i pastą tahini) i za każdym razem smakują wyjątkowo : ) Polecam!!

Kotlety z ciecierzycy przepis

Składniki:

  • 125 g suchej ciecierzycy
  • 120 g soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz, czubata łyżeczka curry, łyżeczka mielonego kuminu

Ciecierzycę zalać wodą, odstawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości (ok. 35 minut). Soczewicę również ugotować do miękkości ok. 10 minut. Całość przestudzić. Cebulę zeszklić na mocno rozgrzanej łyżce oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć. Ciecierzycę zmiksować z soczewicą na dość gładką masę. Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, drobno posiekaną papryczkę chili, drugą łyżkę oleju, sok z cytryny, jajko oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt sucha można dodać 1-2 łyżki wody. Uformować kotlety (u mnie 3 duże i 2 mniejsze dla dzieci) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 C (termoobieg) na najniższej półce ułożyć naczynie żaroodporne wypełnione niewielką ilością wody. Na środkową półkę przełożyć blachę z kotlecikami i piec przez ok. 15 minut.

Smacznego!

Komentarzy: 21

  1. Aga
    25 marca 2019 / 12:10

    Mniam mniam !

    • Marta
      Autor
      27 marca 2019 / 2:36

      Super, że posmakowały 🙂

  2. Ewelina
    25 marca 2019 / 12:35

    Pysznie wyglądają 🙂

    • Marta
      Autor
      27 marca 2019 / 2:37

      Dziękuję i polecam, bo tak samo smakują 😉

  3. 25 marca 2019 / 12:45

    Nasiona roślin strączkowych to bardzo cenny element naszego jadłospisu 🙂 Fajnie jest znaleźć ciekawe rozwiązania na ich podanie 🙂 Kotlety wyglądają bardzo apetycznie i przez to, że zawierają curry mogą wnieść wiele wartościowych składników do jadłospisu 🙂

    • Marta
      Autor
      27 marca 2019 / 2:37

      O tak, strączkowe górą 🙂

  4. Iza
    25 marca 2019 / 14:45

    Pyszne a pomysł na ten sos z tahina na pewno wykorzystam ❤️

    • Marta
      Autor
      27 marca 2019 / 2:38

      Sos orzechowy jest super, polecam nie tylko do tych kotlecików 🙂

  5. Isia
    25 marca 2019 / 16:19

    Uwielbiam wszystkie strączkowce więc na pewno zrobie 🙂 Falafele bardzo lubie 🙂

    • Marta
      Autor
      27 marca 2019 / 2:39

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  6. roz
    26 marca 2019 / 13:09

    Pychotka fajny patent z ta wodą w piekarniku tak właśnie piekę chleby i też wychodzą nawilżone 🙂

    • Marta
      Autor
      27 marca 2019 / 2:42

      Tak, do pieczenia chleba opcja obowiązkowa 🙂

  7. 3 kwietnia 2019 / 15:09

    za te kotleciki powinnaś dostać jakąś nagrodę 😀 po prostu są przecudowne!

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2019 / 11:00

      Jak mi teraz miło! dziękuję 🙂

  8. Anusia
    8 kwietnia 2019 / 19:52

    Pyszne polecam 😋

    • Marta
      Autor
      22 lipca 2019 / 11:29

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  9. Olga
    4 stycznia 2020 / 17:22

    Wyszły pyszne, bardzo dobry przepis! Pozdrawiam!

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2020 / 2:46

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  10. 1 grudnia 2020 / 11:53

    Wyśmienita potrawa. Kotleciki wyszły bardzo smaczne. Chętnie będę zaglądać na ten blog, bo zauważyłem, że jest poco.

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2020 / 12:16

      Bardzo mi miło, zapraszam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 2 =