Ostatnio bardzo często jemy dania z grilla. Tym razem przyszła pora na schab marynowany w jogurcie, pomysł zainspirowany przepisem Roberta Makłowicza. Mięso wyszło bardzo smaczne, ale osobiście nadal pozostaję fanką kurczaka : D
- 500 g schabu
- 2 łyżki sosu chilli (pominąć jeśli ma to być danie dla karmiącej matki)
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 pęczek koperku
- sól, grubo zmielony czarny pieprz
Schab kroimy w plastry i rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Jogurt mieszamy z sosem chilli i posiekanym koperkiem. Kotlety wkładamy do marynaty i szczelnie przykryte trzymamy przez noc w lodówce. Następnego dnia zdejmujemy nadmiar marynaty z kotletów i grillujemy. Możemy ponownie doprawić solą i pieprzem do smaku. Podajemy z sosem czosnkowym (przepis tutaj).
Smacznego : )