Od pewnego czasu bardzo chętnie zajadam się mięsem mielonym. Nieustannie myślę o gołąbkach ale ponieważ nie udało mi się upolować kapusty włoskiej muszę poczekać ; ( Chwilowo zadowoliłam się kotletami mielonymi z serem, które są modyfikacją kilku przepisów: ) Polecam wypróbować, bo ten smak zapewne nie jest Wam dobrze znany; )
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
- ser żółty
- cebula
- czerstwa bułka
- mleko
- jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek, przyprawa Gyros
Do mięsa dodajemy przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę, żółtko, ubite jajko oraz namoczoną w mleku bułkę(już odsączoną). Wszystko dokładnie mieszamy. Ser kroimy w dość dużą kostkę. Formujemy kotlety mielone i umieszczamy pokrojony ser w środku. Obtaczamy bułką tartą i smażymy na patelni lub zapiekamy w piekarniku.
Można podawać z talarkami z ziemniaków i czerwoną papryką.
Smacznego : )