Site icon marta-gotuje.pl

Kotleciki z łososia

Od jakiegoś czasu wprowadzamy do naszego menu więcej ryb, a w szczególności łososia, którego uwielbiam i mogę jeść w każdej postaci! Moim zdaniem to jedna z ryb, którą można przyrządzić w dowolny sposób i zawsze będzie smakować pysznie, a do tego jest zdrowa, co rzadko idzie w parze ; ) Kotleciki są proste i szybkie do przygotowania i na pewno zasmakują także Waszym najmłodszym domownikom. Za inspirację dziękuję Agnieszce : ) Polecam!!!



Składniki (około 12 kotlecików):

  • 400 g świeżego łososia
  • 250 g ziemniaków
  • 3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać zimną wodą i zagotować. Po 10 minutach dodać kawałki łososia (oczyszczonego wcześniej ze skóry i ości), gotować razem przez kolejne 15 minut. Po tym czasie odcedzić i rozgnieść widelcem, dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i uformować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na teflonowej patelni (bez dodatku tłuszczu), aż ładnie się zarumienią.

Smacznego : )





Exit mobile version