Kotlety mielone z ajvarem są bardzo aromatyczne, błyskawiczne do przygotowania i zdrowe, smażone bez tłuszczu lub pieczone w piekarniku : ) To świetna opcja na „przemycenie” wartościowych składników również dla najmłodszych, którzy zazwyczaj lubią kotleciki. Polecam!!!
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 pełna łyżka ajvaru
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/4 pęczka koperku
- 1 jajko (wielkość L)
- sól, pieprz, słodka papryka
Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek drobno posiekać, dodać pozostałe składniki i całość wymieszać łyżką. Formować kotleciki i smażyć na rumiano bez dodatku tłuszczu, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Opcjonalnie kotleciki można również upiec w piekarniku.
Smacznego!