Kostka z praliną, bezą i białą czekoladą

Przepyszne przekładane ciasto z bezą, kremem z białej czekolady i pralinowym kremem orzechowym. Aby nie było za słodko całość przełamana została dżemem z czarnej porzeczki. Ciasto możecie również przygotować w okrągłej tortownicy, bo idealnie nadaje się na tort! Trudno mu się oprzeć : ) Polecam!!

Kostka z bezą, kremem z białej czekolady i pralinowym kremem orzechowym

Składniki na ciasto (blacha 24×24 cm):

  • 4 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie kolejno dodawać żółtka, nadal ubijając. Stopniowo dodać przesiane mąki i delikatnie mieszać szpatułką. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie. Następnie wyjąć z blachy, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Składniki na bezę:

  • 3 białka 
  • 160 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Piana powinna być sztywna i lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony (rozcierając bezę między palcami, nie może być wyczuwalny). Na koniec dodać ocet, krótko zmiksować. Na papierze do pieczenia odrysować dno blachy (kwadrat może być trochę mniejszy, bo beza urośnie). Przełożyć masę bezową i piec w piekarniku rozgrzanym do 130 C (termoobieg) przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 100 C (termoobieg) i suszyć kolejne 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Składniki na krem z białej czekolady:

  • 2 tabliczki białej czekolady (200g)
  • 300 g śmietanki kremówki 36% lub 30%
  • 200 g mascarpone (dobrze schłodzonego)

Śmietankę mocno podgrzać (nie gotować). Zdjąć z ognia i dodać posiekaną białą czekoladę. Wymieszać, ostudzić i przełożyć do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia zimną masę zmiksować wraz z schłodzonym mascarpone na gładki, puszysty krem.

Składniki na krem pralinowy:

  • 75 g cukru
  • 3 żółtka
  • 45 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 200 g Nutelli

Żółtka, cukier, 100 ml mleka i mąkę dokładnie zmiksować (można blenderem). Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko cienką strużką wlewać masę z żółtkami i mąką, cały czas energicznie mieszając trzepaczką do uzyskania gęstego budyniu. Zdjąć z ognia i przykryć budyń folią spożywczą, tak, aby dotykała jego powierzchni. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać Nutellę, stale miksując. Następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, miksując na gładki krem.

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu z czarnych porzeczek, niskosłodzonego (280g)

Opcjonalnie:

  • zaparzona i ostudzona mocna kawa lub sok z cytryny do nasączenia blatów

Pierwszy blat ułożyć na paterze lub w formie i skropić lekko kawą lub sokiem z cytryny. Posmarować dżemem porzeczkowym, a następnie wyłożyć krem z białej czekolady, wyrównać. Przykryć drugim blatem, nasączyć go i wyłożyć krem pralinowy, wyrównać. Na wierzchu położyć bezę i całość schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).

Smacznego!

Najlepsze ciasto przekładane z bezą
Kostka z białą czekoladą, bezą, praliną i czarną porzeczką
Ciasto z bezą, kremem z białej czekolady, praliną i czarną przeczką

Inspiracja

Karnawałowe słodkości

Komentarzy: 86

  1. Aga
    14 lutego 2019 / 12:33

    Jak smakuje tak jak wygląda to na kawałku się nie skończy 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2019 / 23:43

      Będzie ciężko, ale ciasto jest dość syte, więc być może jeden kawałek wystarczy (przynajmniej na jakiś czas 😉 )

  2. Nina
    14 lutego 2019 / 12:47

    Cudo!

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2019 / 23:44

      Dziękuję <3

  3. Ola
    14 lutego 2019 / 13:22

    Kocham takie przekładane ciasta ❤️

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2019 / 23:44

      Witam w klubie 🙂

  4. Arleta
    14 lutego 2019 / 16:05

    Wspaniałe ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2019 / 23:44

      🙂 🙂 🙂

  5. elisabeth
    14 lutego 2019 / 16:57

    podam tu bo nie chce sie madrowac na glownej stronie do ganache z bialej czekolady prosze w przyszlosci dac 1 lyzeczke zelatyny napeczniala we wodzie ja tej innej nie uznaje Biala czkolada nie ma duzo masla kakaowego to sam cukier proponuje tez wanilie W ganache na goraco robi sie czokolade i smietanke na te same gramy 200 czekol i 200 smietanki i 100 czegos innego albo mascarpone albo gesty jaurt grecki wtedy ma lepsza zwiezlosc Wlasnie niektorzy cukiernicy daja zelatyne na wszelki wypadek albo nawet lepiej 1 lyzeczke maki kukurudz do gotujacej sie smietanki jest lepsza struktura Robi Pani wspaniale wypieki i wszystko sie przyda Ja do tej pory cos tam odkryje i mowie aha Pozdrawiam i szacun za ciasto

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2019 / 23:48

      Dziękuję za porady i miłe słowa 🙂 Ze mnie żaden profesjonalny cukiernik, piekę tylko z zamiłowania, więc chętnie przetestuję Pani wskazówki. Za żelatyną nie przepadam i mi konsystencja kremu odpowiadała, ale o dodatku mąki kukurydzianej nie słyszałam, więc będzie motywacja do wypróbowania 🙂

    • Anna
      11 marca 2022 / 18:24

      Też daje żelatynę i do tego trochę spirytusu,który neutralizuje słodkość.Jeden z najlepszych tortów,które jadłam,a jadłam ich sporo.Oczywiscie ja zawsze modyfikuje cos po swojemu 🙂

      • Marta
        Autor
        14 marca 2022 / 0:23

        Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

    • Pati
      11 kwietnia 2024 / 21:34

      Białka do bezy mają być jajek M czy L?

      • Marta
        Autor
        12 kwietnia 2024 / 16:09

        L 🙂

  6. Kinia
    14 lutego 2019 / 17:13

    rewelacja gratuluje talentu cukierniczego 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2019 / 23:48

      Jak miło! dziękuję 🙂

  7. Misia
    14 lutego 2019 / 17:58

    Wygląda przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2019 / 23:49

      Dziękuję i polecam 🙂

  8. Majka
    14 lutego 2019 / 19:23

    Ale cudo ❤ Nikt nie przejdzie obojętnie 👍

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2019 / 23:50

      Bardzo dziękuję 🙂 U nas zrobiło furorę, a w szczególności krem orzechowy, który na pewno wykorzystam też w innych ciachach 🙂

  9. Asiulek
    14 lutego 2019 / 21:56

    Piękne i na pewno pyszne 😍😍😍

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2019 / 23:50

      Dziękuję i potwierdzam 😉

  10. Ryba
    14 lutego 2019 / 23:34

    Mniam!

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2019 / 23:50

      🙂 🙂 🙂

  11. Nadia
    15 lutego 2019 / 9:59

    Jakie to jest dobre! Kremy to łyżeczkami wyjadałam przed przełożeniem super 🙂 najbardziej się bałam tego z białą czekolada bo mam jakiegoś pecha i często mi się waży ale ja robię tak że rozpuszczam w kąpieli wodnej pózniej daję do śmietany i jeszcze na koniec serek, u ciebie o niebo łatwiej i ładnie się ubił bez problemu więc chyba odczarowałam tą białą czekoladę 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2019 / 13:30

      Uwielbiam czytać takie komentarze, grunt to się nie poddawać! 🙂 Sposób ze schłodzeniem czekolady razem z kremówką jest niezawodny i o wiele trudniej ją przebić miksując razem z mascarpone 🙂 Pozdrawiam 🙂

      • Magda
        15 lutego 2019 / 18:32

        A ten biszkopt to bez proszku do pieczenia?

        • Marta
          Autor
          15 lutego 2019 / 20:06

          Tak, piekę bez proszku 🙂

  12. Milutka
    15 lutego 2019 / 11:50

    Dziewczyny pomóżcie mam już biszkopt i ogromną ochotę na to ciasto, ale nie szykuje się żadna okazja i mam dylemat, czy sami z rodzinką zjemy, bo to raczej nie jest lekkie ciasto? Czy mogę dać tą masę jakoś okrojoną czy to ma sens i w ogóle smak zostanie?

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2019 / 13:31

      Ciasto nie jest lekkie, jak to przekładaniec 😉 Z połową każdego kremu na pewno będzie smakować równie pysznie 🙂

      • Milutka
        15 lutego 2019 / 17:41

        Dziękuję za szybka odpowiedz zrobiłam jak radziłaś z połowy porcji każdy krem i ciasto nie jest wysokie ale dla nas idealne polecam do domowej kawki, super połączenie smakowe 🙂 resztę ganachu wykorzystam do Twojej czekoladowej trufli za która szaleje moja córka 🙂

        • Marta
          Autor
          15 lutego 2019 / 20:07

          Bardzo się cieszę 🙂 ooo trufli bardzo dawno nie robiłam, a też uwielbiamy 🙂

    • Kaś
      30 września 2021 / 5:37

      Zazdroszczę, że nie jesteście łasuchami. W mojej rodzince nie potrzeba żadnych okazji na takie pyszności. Nawet lepiej się zje do kawki jak nie ma pełnego stołu🙂

      • Marta
        Autor
        3 października 2021 / 22:50

        U nas dokładnie to samo 😉

  13. Emi
    16 lutego 2019 / 2:11

    Ciasto jest pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2019 / 0:59

      Super, że przypadło do gustu 🙂

  14. Jadzia
    16 lutego 2019 / 11:23

    Upiekłam i podzielam opinie rewelacja 🙂 dziś mam impreze urodzinową syna i czuje że będzie pierwsze znikać ze stołu 🙂

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2019 / 0:59

      Bardzo mi miło 🙂 najlepsze życzenia dla syna 🙂

  15. Doris
    17 lutego 2019 / 22:53

    Wspaniałe ciacho krem pralinowy będzie też idealny do wszystkich tortów 🙂

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2019 / 1:03

      Ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂

  16. Iwona
    21 lutego 2019 / 15:48

    Do tej pory korzystałam z Pani wytrawnych przepisów bo są super a nie mam ręki do pieczenia… ale … mąż miał urodziny więc się odważyłam i wyszło pyszne, a naprawdę mi się to nie zdarza 🙂

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2019 / 14:09

      Bardzo mi miło i super, że posmakowało 🙂 Bardzo dobrze, że się Pani odważyła i spróbowała własnych sił, trening czyni mistrza 🙂

  17. Karusia
    24 lutego 2019 / 20:06

    Cudowne połączenie smaków, było pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2019 / 23:43

      Cieszę się, że ciasto posmakowało 🙂

  18. Daria
    1 marca 2019 / 12:07

    Rewelacja ciasto jest bardzo oryginalne nigdy podobnego nie jadałam a ten pralinowy krem bomba!

    • Marta
      Autor
      2 marca 2019 / 0:45

      Super, cieszę się, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      9 marca 2019 / 1:45

      Zdecydowanie tak 🙂

  19. Szara
    12 marca 2019 / 16:22

    Przepyszne ciasto dziekuje za kolejny super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      13 marca 2019 / 0:13

      bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  20. irka
    18 marca 2019 / 13:03

    Wspaniały przepis zrobiłam go w formie tortu i wyszedł idealnie jubilat zachwycony 🙂 jak dla mnie masy jest sporo można nawet trochę go odchudzić ale jako tort to wiadomo nie ma co oszczędzać na masie 🙂

    • Marta
      Autor
      19 marca 2019 / 22:27

      Bardzo mi miło, że posmakował, na tort nadaje się idealnie 🙂

  21. Karo
    23 marca 2019 / 20:28

    Pychotka i ten krem orzechowy mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      27 marca 2019 / 2:34

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  22. Iga
    11 maja 2019 / 12:31

    Czy konieczne jest włożenie kremu z białej czekolady na całą noc do lodówki? Pozdrawiam:)

    • Marta
      Autor
      13 maja 2019 / 14:52

      Tak 🙂

  23. Teresa
    10 sierpnia 2019 / 0:34

    Ciasto z biała czekoladą jest pyszne. Udało mi się go upiec na 20 urodziny syna. Wszystkim bardzo smakowało.
    Dzięki za pyszny przepis.

    • Marta
      Autor
      13 sierpnia 2019 / 22:57

      Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂 Pozdrawiam i najlepsze życzenia dla syna 🙂

  24. Natalia
    2 października 2019 / 11:51

    Cudowne ciasto zrobiłam jako tort i zachwytów nie było końca, polecam każdemu pani stronę bo wszystkie rzeczy mi wychodzą 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2019 / 19:16

      Ogromnie mi miło, że posmakowało 🙂

      • Kaja
        14 grudnia 2019 / 19:29

        Rewelacja też zrobiłam jako tort i śmiało polecam 🙂

        • Iwona
          14 grudnia 2019 / 21:25

          Ciasto wygląda cudownie. Jaki rozmiar tortownicy użyć?

          • Marta
            Autor
            15 grudnia 2019 / 0:13

            Piekłam w formie kwadratowej 24×24 cm 🙂

        • Marta
          Autor
          15 grudnia 2019 / 0:16

          Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  25. xx
    16 grudnia 2019 / 23:09

    ile to jest 300 g kremówki na mililitry?

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2019 / 0:14

      Niestety nigdy nie przeliczałam 😉

      • xx
        17 grudnia 2019 / 23:39

        to według czego Pani odmierza 300 g śmietany? bo z tego co mi wiadomo to 300g nie jest tyle samo co 300 ml…

        • Marta
          Autor
          18 grudnia 2019 / 11:39

          Waga kuchenna 🙂 Często śmietana jest również sprzedawana w kubeczkach o podanej gramaturze w gramach, a nie ml 🙂

  26. Magdalena
    19 grudnia 2019 / 10:19

    Przepyszne*

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2019 / 16:04

      Super, że posmakowało 🙂

  27. Beata
    21 sierpnia 2020 / 19:13

    Zastanawiam się- czy kawa zbożowa albo inka pasowałaby na poncz?

    • Marta
      Autor
      25 sierpnia 2020 / 22:57

      Takiej wersji jeszcze nie próbowałam (zazwyczaj zwykła kawa/herbata/sok z cytryny lub limonki), ale wszystko zależy od upodobań 🙂

  28. Monika
    28 września 2021 / 9:15

    Dzisiaj będę robiła 😁😁😁😁

    • Marta
      Autor
      28 września 2021 / 16:27

      Smacznego 🙂

  29. Kaś
    30 września 2021 / 5:44

    Planuję dzisiaj zrobić. Ile z tego można wykroić kawałków – nie za dużych i nie za małych. Chciałabym podać w formie tortu. Na większą blachę 35×25 lub tortownicę 27 cm jaka powinna być ilość składaników?

    • Marta
      Autor
      3 października 2021 / 22:51

      Niestety nie liczyłam 🙂

  30. Ania
    21 listopada 2021 / 10:25

    Robiłam ciasto jest przepyszne 🧡☺️ zastanawiam sie czy do masy pralinowej zamiast nutelli mozna dac rozpuszczona czekolade? 🙂 Pozdrawiam serdecznie, dziękuję za wszystkie przepisy ☺️

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2021 / 19:23

      Cieszę się, że posmakowało 🙂 Moim zdaniem czekolada się tu nie sprawdzi 🙁 Również pozdrawiam 🙂

  31. Ewelina
    29 listopada 2021 / 21:13

    Na jaki rozmiar blachy ten przepis?

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2021 / 17:02

      Tak jak opisane w przepisie – 24×24 cm 🙂

  32. dorota
    26 kwietnia 2022 / 12:34

    Najlepszy tort jaki do tej pory zrobiłam. Fajne jest to że można go zacząć przygotowywać już 2 dni przed imprezą:) Nie jest trudny, a smak jest rewelacyjny. Kilka osób pytało o przepis. Robiłam w zeszłym tygodniu i wczoraj na urodziny męża. Polecam!
    Ps. od czasu jak trafiłam na ten blog to juz z innych przepisów na ciasta nie korzystam.

    • Marta
      Autor
      27 kwietnia 2022 / 0:36

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂

  33. Kasia
    23 marca 2023 / 11:53

    Ciasto wyglada przepysznie i na pewno tak smakuje. Zamierzam zrobic je w najblizszy weekend, niestety nie posiadam formy,ktora Pani sugeruje.Czy okragla tortownica 25 cm lub 26 cm srednicy bedzie odpowiednia?

    • Marta
      Autor
      23 marca 2023 / 17:53

      Tak 26 cm będzie ok 🙂

  34. Iwona
    25 października 2023 / 16:59

    Obłędne!! Zrobiłam pierwszy raz i wszystkim bardzo smakowało 😊 Rewelacyjne ciasto jako tort! 😍 Uwielbiam je!

    • Marta
      Autor
      25 października 2023 / 22:46

      Bardzo mi miło, że smakuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 + 4 =