Kostka wiśniowa, czyli obłędnie czekoladowe ciasto a’la brownie w towarzystwie kwaskowych wiśni w galaretce i delikatnego waniliowego kremu. Smaki idealnie się dopełniają, ciasto nie jest za słodkie, jego jedyną wadą jest fakt, że trudno poprzestać na jednym kawałku ; ) Do jego przygotowania użyłam produktów Dr. Oetker „Ze świata natury”, które cechują się intensywnym smakiem i zapachem, więc świetnie sprawdzają się w wypiekach. Polecam!!
Składniki na ciasto (blacha 24×24 cm):
- 200 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady (70%)
- 5 jajek (wielkość L)
- 200 g cukru trzcinowego
- 25 g mąki pszennej
- 15 g Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera
- szczypta soli
Masło roztopić z czekoladą na niewielkim ogniu, przestudzić. Jajka zmiksować z cukrem, na jasną, puszystą masę (powinny znacznie powiększyć swą objętość). Cienkim strumieniem wlać czekoladę z masłem, krótko zmiksować na niskich obrotach. Dodać mąkę, kakao i sól, wymieszać do połączenia się składników. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 25 minut.
Dodatkowo:
- 300 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
- 2 galaretki wiśniowe
- 3 i 1/2 szklanki wrzątku
Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku. Na przestudzone ciasto ułożyć wiśnie, zalać tężejącą galaretką, przełożyć do lodówki do czasu, aż galaretka całkowicie stężeje.
Składniki na waniliowy krem:
- 500 g śmietanki kremówki 30 % (dobrze schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 2 łyżki cukru pudru
- ziarenka z Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
- do podania: Ciemne Kakao Dr. Oetkera
Wszystkie składniki (poza kakao) zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Przełożyć na schłodzoną galaretkę, wyrównać i udekorować kakao.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker
Już naprawdę nie wiem co na święta mam zrobić masz tyle pysznych ciast a to tez wygląda super!
Autor
Dziękuję 🙂 Wybór zawsze jest trudny 😉
Skuszona pozytywnymi opiniami postanowilam zrobić na Świeta ciasto. Niestety nie przypadło nam do gustu. Ciasto gorzkie. Galaretka bez smaku, 2 szkl wrzątku na galaretkę w zupełności wystarczy lub 3 galaretki na 3.5 szkl wody żeby ta galertka miała smak… Jedyne co smakowało to śmietana. Pozdrawiam.
Autor
Przykro mi, że nie przypadło do gustu, ciasto a’la brownie nigdy nie jest przesłodzone tylko intensywnie czekoladowe jak opisałam 🙂 Dokładnie tak jak Pani wspomina 2 szklanki wrzątku wystarczają na jedną galaretkę, a ponieważ tu mamy dwie galaretki jest też więcej wody, więc nie bardzo rozumiem co u Pani mogło pójść nie tak? 🙂
Dla mnie fantastyczne, piekę dużo ciast i bardzo lubię jak smaki się łamią. Ta kompozycja smakowa jest rewelacyjna, ciasto zostanie już na stałe w kanonie moich ciast, do których wracam najczęściej. Pozdrawiam i dziekuję za przepis:)
Autor
Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂
Czy nie trzeba do kremu dodać żelatyny albo fixa by się trzymało?
Autor
Nie trzeba, dodatek mascarpone w zupełności wystarczy 🙂
Moje smaki 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
❤ Wygląda nieziemsko ❤ Oczami już skosztowałam 😉
Autor
Dziękuję 🙂 🙂 🙂
Kolejne wspaniałe ciasto jestem Pani fanką 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Jutro upiekę na Mikołajki 🙂
Autor
Super 🙂
Czy mogę podzielić pracę na dwa etapy dziś ciasto i galaretka a jutro reszta? czy ciasto się nie przesuszy albo coś? nie mam mascarpone 🙁
Autor
Tak, oczywiście można podzielić prace na dwa dni 🙂
Cudo ❤️❤️❤️
Autor
Dziękuję 🙂
Ślinię się na sam widok 🙂 w tym tygodniu piekłam na próbę Sułtana i wyszedł rewelacyjnie może i ta kostka dołączy na święta 🙂
Autor
Ale super! pozdrawiam 🙂
Rewelacja !
Autor
Cieszę się, że ciasto przypadło do gustu 🙂
Witam proszę o informacje gdzie kupie to kakao , szukałam ci już w sklepach do innego ciasta i naiestey nie mogę znaleźć .
Autor
U mnie jest w osiedlowym sklepie, widziałam również w Tesco 🙂
Pyszne wyszło dziękuję za wszystkie odpowiedzi 🙂 zdjecie prześle mailem 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Potwierdzam zachwyty pycha wypiek i nie jest tak skomplikowany na jaki wyglada 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Mam pytanie czy to tylko 25 g maki. Czyli spod nie będzie przypominał coś Ala biszkop? Przypisuje właśnie przepis i tak mnie tknelo
Autor
Tak, tylko 25 g mąki, spód w ogóle nie przypomina biszkoptu, to ciężkie, mocno czekoladowe ciasto jak brownie 🙂
Czu na pewno 25 g mąki a nie 250g mąki?
Autor
Na pewno 25 g 🙂
25g mąki? czy 25 dkg
Autor
25 g tak jak w przepisie 🙂
Też się nad tą mąką zastanawiałam 🥰
Ciasto przepychota, teraz będę piekła mężowi do pracy na wigilię
Autor
Super, mam nadzieję, że również posmakuje 🙂
-P-R-Z-E-P-Y-S-Z-N-E
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Ciasto jest super idealne do kawki 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Ciasto wyszło super 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Robi Pani tak apetyczne zdjęcia że nie sposób było się nie skusić … ciasto jest pychotka bardzo fajne nie trzeba nasączyć bo od razu wilgotne i z wiśniami i kremem super pasuje 🙂
Autor
Ogromnie mi miło, dziękuję 🙂
Świetny blog! Prezentowałam go na studiach i dostałam 5 😂 ❤️
Autor
Co za wiadomość 🙂 miło mi i gratuluję 5 🙂
wygląda przepysznie! 😀
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wyszło pycha 🙂
Autor
Super <3
Witam. Czy w tym cieście napewno ma być 25g mąki ? A nie czasem 250g?
Autor
Nie, wszystko się zgadza i na pewno jest 25g 🙂
Dlaczego tak mało mąki? Zdjęcie fenomenalne ; )
Autor
Tyle jest idealnie, żeby osiągnąć zamierzony efekt 😉 Bardzo dziękuję 🙂
Pyszne ciasto każda warstwa powala a razem to już niebo w gębie ❤️
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Czy zamiast łaski wanilii można dodać cukier waniliowy? Jeśli tak w jakiej proporcji?
Autor
Zamiast cukru dodałabym raczej jedną łyżeczkę ekstraktu lub pasty z wanilii 🙂
Czy można zastąpić ziarenka wanilii cukrem waniliowym i w jakiej proporcji?
Autor
Zamiast cukru dodałabym raczej ekstraktu z wanilii – jedną łyżeczkę 🙂
Czy galaretka nie będzie się odklejać od czekoladowego spodu?
Autor
Jeżeli zalejemy taką delikatnie tężejącą powinna się przykleić do spodu 🙂
Jak zwiększyć proporcje żeby wyszła większa blacha? Taka tardycyjna 🙂
Autor
Trzeba przeliczyć matematycznie, porównując pola blach 🙂
W wynajmowany mieszkaniu nie mamy termoobieg w piekarniku. Jak to ograć?
Autor
Zwiększyć temp. pieczenia o 10 C 🙂 Pod koniec pieczenia obserwować ciasto,odnośnie czasu pieczenia, bo każdy piekarnik piecze niestety inaczej 🙂
Jajka utrzec z cukrem z całości ? Białko i żółtko?
Autor
Tak, w całości 🙂
Rewelacja to jedno z najlepszych ciast jakie w życiu jadłam !!!
Autor
Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂
Wspaniałe ciasto i prosto się robi 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Zrobiłam Kostkę. Jest obłędna! To mój nowy faworyt, I mojego Męża też 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Ciasto wyszlo super 😊
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Rewelacyjne ciacho smaki się super uzupełniają i w sumie nie jest takie skomlikowane na jakie wygląda skoro i ja dałam radę 🙂 polecam 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
ciasto gwiazda wieczoru, lekkie i idealne na lato, polecam! 🙂
Autor
Super, ogromnie się cieszę 🙂
Czy mrożone wiśnie rozmrażam przed wyłożeniem na ciasto, czy takie mrożone zalewam galaretką? Przepis bardzo mi się podoba, ale nie mam wiśni w syropie…
Autor
Mrożone od razu zalać galaretką – ze względu na mrożone owoce galaretka błyskawicznie zastyga,dlatego trzeba to zrobić zdecydowanym ruchem 😉
Dzień dobry 🙂 chciałabym zrobić ciasto na święta tylko mam jedną zagwostkę – mam piekarnik gazowy. Czy mam w tej sytuacji zwiększyć temperaturę tylko ? Jeśli tak to o ile ? Czy również czas pieczenia ?
Z góry dziękuje za pomoc 🙂
Autor
Zwiększyłabym temp. pieczenia o 10 C, czas bez zmian 🙂
Dzień Dobry. Upiekłam na razie sam spód- robiłam wszystko wg przepisu, wygląda mi na dość wysoki. Czy upadnie po wystudzeniu? Czy mam trochę go ściąć? 😉
Autor
Dzień dobry, spód to takie a’la brownie, nic nie robiłam z nim po upieczeniu – nie odcinałam, ani nie opadał 🙂
Pani Marto,
po zdjęciach wydaje mi się, że ciasta-spodu jest dość sporo. Mam blaszkę 22×33 i zastanawiam się, czy zwiększyć proporcje ciasta na spód czy nie… Jak Pani myśli?
Autor
Tak, ciasta jest dość sporo, wtedy super akcentuje z resztą dodatków i nie „znika” w smaku. Jednak przeliczając obie formy wychodzi różnica zaledwie 1,26 porcji, więc na większej blaszce też będzie ok 🙂
Rewelacyjne ciasto !!!
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Kostka wisniowa jest wspaniała.Mam tylko jedno pytanie : czy ciasto po wyjęciu z piekarnika opada , bo moje opadło.Nie wiem czy zrobiłam gdzieś błąd czy tak ma być.
Autor
Cieszę się, że smakowało 🙂 Tak, to ciasto jest ciężkie, wilgotne, może opadać 🙂