Site icon marta-gotuje.pl

Kostka truskawkowa

Cudowna pogoda za oknem potęguje dobry nastrój i moją chęć na owocowe wypieki. Kostka truskawkowa to idealne ciasto na lato! Puszysty, wilgotny, szpinakowy biszkopt pokryty delikatnym truskawkowym musem, zachwyca od pierwszego kęsa : ) Świeży szpinak nadaje pięknego koloru, a w cieście jest zupełnie niewyczuwalny. Polecam!!!


Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm):

Dodatkowo:

Szpinak i olej zmiksować blenderem na jednolitą szpinakową masę (świetnie sprawdza się blender kielichowy). Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać kolejno żółtka nadal ubijając. Przelać masę szpinakową i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do ciasta i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Całość przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Ciasto z wierzchu delikatnie zbrązowieje. Górną część odkroić, tak by otrzymać blat o grubości ok. 2,5 cm. Blat zostawić w formie i nasączyć go sokiem wyciśniętym z limonki.

Składniki na truskawkowy mus:

Truskawki pokroić w plasterki. Przełożyć je do rondelka wraz z cukrem i sokiem z cytryny i zagotować do czasu, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładką masę. Do gorącego puree dodać galaretkę (proszek) i wymieszać, aby dokładnie się rozpuściła. Przestudzić, a następnie przełożyć do lodówki do schłodzenia. Masa może delikatnie zgęstnieć. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Dodać masę truskawkową i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przelać na wystudzony zielony biszkopt i wyrównać. Przełożyć na kilka godzin do lodówki, aby całość stężała. Przed podaniem można ozdobić świeżymi truskawkami oraz okruszkami pozostałymi ze szpinakowego biszkoptu. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!



Przepis źródło

Exit mobile version