Cudowna pogoda za oknem potęguje dobry nastrój i moją chęć na owocowe wypieki. Kostka truskawkowa to idealne ciasto na lato! Puszysty, wilgotny, szpinakowy biszkopt pokryty delikatnym truskawkowym musem, zachwyca od pierwszego kęsa : ) Świeży szpinak nadaje pięknego koloru, a w cieście jest zupełnie niewyczuwalny. Polecam!!!
Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm):
- 5 jajek (wielkość L, temp. pokojowa)
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
- 150 ml oleju rzepakowego
- 120 g świeżego szpinaku (temp. pokojowa)
- 260 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- sok wyciśnięty z jednej limonki do nasączenia
Szpinak i olej zmiksować blenderem na jednolitą szpinakową masę (świetnie sprawdza się blender kielichowy). Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać kolejno żółtka nadal ubijając. Przelać masę szpinakową i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do ciasta i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Całość przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Ciasto z wierzchu delikatnie zbrązowieje. Górną część odkroić, tak by otrzymać blat o grubości ok. 2,5 cm. Blat zostawić w formie i nasączyć go sokiem wyciśniętym z limonki.
Składniki na truskawkowy mus:
- 650 g truskawek (mogą być mrożone)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 450 ml śmietany kremówki 36%, dobrze schłodzonej
Truskawki pokroić w plasterki. Przełożyć je do rondelka wraz z cukrem i sokiem z cytryny i zagotować do czasu, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładką masę. Do gorącego puree dodać galaretkę (proszek) i wymieszać, aby dokładnie się rozpuściła. Przestudzić, a następnie przełożyć do lodówki do schłodzenia. Masa może delikatnie zgęstnieć. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Dodać masę truskawkową i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przelać na wystudzony zielony biszkopt i wyrównać. Przełożyć na kilka godzin do lodówki, aby całość stężała. Przed podaniem można ozdobić świeżymi truskawkami oraz okruszkami pozostałymi ze szpinakowego biszkoptu. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Cudowności 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Wygląda obłędnie 🙂
Autor
Dokładnie tak smakuje 😉
Co za piękniś 😍 Cudowny pomysł 👍
Autor
Piękny i jeszcze pyszny, trzeba wypróbować 😀
Cudowny 😍 Pyszny z pięknym intensywnym kolorem. Szpinak robi swoje 👍
Autor
Dokładnie, naturalny barwnik 🙂
Idalne na dzien dziecka 🙂 juz widze te usmiechniete buzki na takie kolory 🙂
Autor
Przyciągają wzrok 🙂
Wspaniale ciasto!!! 💚💗💚
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Swietnie wyglada 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Przepyszne jest 🙂 a leśnego mchu nie lubię!!! Wiec trochę sie obawiałam jak mi podejdzie 🙂
Autor
To bardzo dobra wiadomość 🙂 również według mnie świeży szpinak jest mniej wyczuwalny niż ten mrożony 🙂
super ciacho! 🙂
Autor
Miło mi, że przypadło do gustu 🙂
Pyszności ❤️
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Pychota zarowno ciacho jak i mus 🙂 moge jesc tez oddzielnie a do zwyklego lesnego mchu raczej juz powrotu nie bedzie… 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Rewelacyjne ciasto ❤️
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
A można dodawać mrożony szpinak? Jak tak to ile ?😊
Autor
Nie próbowałam, ale niestety wydaje mi się, że tutaj nie pasuje, bo to jest „lekkie” ciasto 🙂
Super ciacho spod jest lekki nie czuć szpinaku a truskawkowy mus zgapie do innych wypieków ❤️
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Pyszne w smaku , ale mi coś ten krem się rozjechał niestety nic nie stężał po 12 h w lodówce :/ Nast razem może dwie galaretki dam
Autor
Ooo to pewnie truskawki miały w sobie bardzo dużo soku, dwie galaretki na pewno pomogą 🙂 Cieszę się, że mimo to posmakowało 🙂